Σάββατο 19.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

ΝΑΤΟ, ευρώ και σχέδια χωρίς πυξίδα

01.03.2016

Διχασμένη και με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά οδεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση προς την κρίσιμη Σύνοδο της 7ης Μαρτίου. Η Κομισιόν καταστρώνει σχέδια για οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα και άλλες χώρες, τα πλοία του ΝΑΤΟ πλέουν στο Αιγαίο, ωστόσο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες παραμένουν αμήχανοι έως και ανεύθυνοι απέναντι στην προσφυγική κρίση.

Οι εικόνες από την Ειδομένη, τον Πειραιά, την πλατεία Βικτωρίας, αλλά και το Καλαί φαίνεται πως δεν είναι αρκετές για να «συγκινήσουν» εκείνους που λαμβάνουν τις αποφάσεις στην Ευρώπη, ενώ όλο και περισσότερες χώρες, με την Αυστρία στην πρώτη θέση, τάσσονται υπέρ της σκληρής γραμμής και κατά των αποφάσεων της ίδιας της Ένωσης στην οποία ανήκουν.

Πρόσφυγες στην πλατεία Βικτωρίας περιμένουν υπομονετικά να ανοίξει ο δρόμος προς την Ειδομένη | ΕUROKINISSI

Πλάνο για οικονομική βοήθεια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πασχίζει τις τελευταίες ημέρες να καταρτίσει ένα σχέδιο ανθρωπιστικής βοήθειας προς τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του προβλήματος με την Ελλάδα στο προσκήνιο.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η Ε.Ε., με αρκετή καθυστέρηση, προσανατολίζεται στο να εγκρίνει οικονομική βοήθεια 500 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αναλάβει να διαθέσει της Ελλάδα η Ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν ώστε να δημιουργηθούν προσφυγικοί καταυλισμοί.

Το σχέδιο αυτό, το οποίο επιβεβαίωσε από πλευράς Κομισιόν η Μίνα Αντρέεβα τη Δευτέρα, έρχεται σε συνάρτηση με την πρόταση που έχει κάνει η Ελλάδα προς τις Βρυξέλλες, ζητώντας περίπου 450 εκατ. ευρώ για δημιουργία κέντρων φιλοξενίας, προσλήψεις και άλλες δομές για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Βίαιη επέμβαση της αστυνομίας στη «Ζούγκλα» του Καλαί στο πέρασμα από την Γαλλία στη Βρετανία. Η γαλλική δικαιοσύνη αποφάσισε μερική εκκένωση της περιοχής | AP Photo

Στην αντεπίθεση η Αυστρία

Τον ρόλο του κακού αυτή την περίοδο έχει αναλάβει η Αυστρία, η οποία, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις χώρες του Βίσεγκραντ και των δυτικών Βαλκανίων, εμμένει στη σκληρή της στάση στο προσφυγικό και στις μονομερείς ενέργειες οι οποίες παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Αξιωματούχοι της χώρας συνεχίζουν τις επιθετικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας, αλλά και της Γερμανίας, χαρακτηρίζοντας «παράλογη» την κριτική που ασκείται στην Αυστρία και δημιουργώντας χαμηλές προσδοκίες για τις επαφές που θα έχει τις επόμενες ημέρες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στη Βιέννη.

Μάλιστα, ο υπουργός Άμυνας της χώρας έφτασε στο σημείο να προτείνει στην Άνγκελα Μέρκελ να πάρει η Γερμανία στο έδαφός της όλους τους πρόσφυγες που είναι εγκλωβισμένοι στην ελληνική επικράτεια.

Φτιάχνει κλίμα ο Ερντογάν

Λίγο πριν από τη Σύνοδο της 7ης Μαρτίου και ο Ταγίπ Ερντογάν πυροδοτεί την ένταση κατηγορώντας την Ευρώπη πως έχει κλείσει τα σύνορά της, τη στιγμή που η Τουρκία φιλοξενεί τρία εκατομμύρια Σύρων και Ιρακινών προσφύγων.

Στο σημείο αυτό αξίζει να υπογραμμιστεί πως και οι επερχόμενες επιχειρήσεις του NATO στο Αιγαίο έχουν τεθεί εν αμφιβόλω, καθώς η Άγκυρα δημιουργεί προσκόμματα και προβάλει απαιτήσεις προσπαθώντας να προωθήσει τη δική της γεωπολιτική ατζέντα στο Αιγαίο.

Χιλιάδες είναι οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες σε όλη την επικράτεια. Εντάσεις προκαλεί η πολιτική κλειστών συνόρων της Αυστρίας και άλλων χωρών του βαλκανικού διαδρόμου | ΕUROKINISSI

«Δεν είναι δίκαιο αυτό που αντιμετωπίζει η Ελλάδα»

Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, Μελίσα Φλέμινγκ, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ χαρακτήρισε άδικη την κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ασκώντας κριτική στην απομονωτική πολιτική που ασκούν ορισμένες χώρες της Ε.Ε..

Διαβεβαιώνει, ότι η UNHCR κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα και σημειώνει ότι «Κάθε μέρα η κατάσταση αλλάζει. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι όλοι αυτοί οι περιορισμοί απλώς σπρώχνουν το πρόβλημα κάπου αλλού».

Η κ. Φλέμινγκ παραδέχεται για ακόμη μια φορά πως «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» με 60.000.000 εκτοπισμένους λόγω διενέξεων ή διώξεων να αναζητούν ασφαλές καταφύγιο, αλλά δυστυχώς, όπως λέει, «οι πόρτες κλείνουν και οι άνθρωποι δεν βρίσκουν πού να πάνε, όπως βλέπουμε τώρα με τόσο δραματικό τρόπο, στην Ελλάδα».

«Ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα»

Στο προσφυγικό αναφέρθηκε και ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά την διάρκεια διάλεξής του στο Ίδρυμα του Ευρωπαϊκού Κολεγίου της Πάρμα.

Πιο αναλυτικά, τόνισε ότι «σήμερα η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια μεταναστευτική πίεση χωρίς προηγούμενο, την μεγαλύτερη πρόκληση από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου».

Ο ευρωπαίος επίτροπος, κατά την ομιλία του θέλησε να καταστήσει σαφές ότι «η κρίση των προσφύγων είναι ξεκάθαρα ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα», κάτι που σημαίνει ότι «χρειάζεται ευρωπαϊκή λύση» και «καμία χώρα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνη της».

«Ο κοινός μας τελικός στόχος είναι να θέσουμε την κατάσταση υπό έλεγχο και να επιστρέψουμε στην ομαλή λειτουργία της Σένγκεν. Για να γίνει αυτό, όλες οι χώρες μέλη πρέπει να εφαρμόσουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες της Σένγκεν. Πρέπει να δράσουμε έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί μια ανθρωπιστική κρίση στα Βαλκάνια ή στην Ελλάδα», είπε ο επίτροπος αρμόδιος για την μετανάστευση.

Ο κ. Αβραμόπουλος πρόσθεσε ότι πρέπει να αυξηθούν οι νόμιμες διαδρομές προς την Ευρώπη, να ενισχυθεί και να γίνει χρήση της εφαρμογής των μέσων νόμιμης μετανάστευσης που ήδη υπάρχουν, να ενδυναμωθεί το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και να εγγυηθούμε πραγματική ένταξη για όσους ανθρώπους θα ζήσουν στις κοινωνίες μας.

«Εθνική γραμμή» ζητάει ο Τσίπρας από τη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών με φόντο τη Σύνοδο της 7ης Μαρτίου | EUROKINISSI

Το εσωτερικό μέτωπο

Εντός συνόρων το ενδιαφέρον στρέφεται στη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (την Παρασκευή) με τον πρωθυπουργό να δηλώνει ότι η κατάσταση είναι σύνθετη και επομένως η συζήτηση στο Προεδρικό Μέγαρο δεν θα είναι «άσπρο-μαύρο».

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί και το ενδεχόμενο να παίξει η Αθήνα το χαρτί του βέτο στη Σύνοδο, ωστόσο, οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης εμφανίζονται αρνητικοί σε μια τέτοια εξέλιξη.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι επιδιώκει μια εθνική γραμμή, ενώ επανέλαβε ότι η κλιμάκωση στις σχέσεις με την Τουρκία δεν προσφέρει τίποτα. Κάλεσε δε την Άγκυρα να συνεργαστεί με την Ε.Ε. υπογραμμίζοντας ότι «Αν δεν συνεργαστεί η Τουρκία, είπε ο κ. Τσίπρας, ούτε με το ΝΑΤΟ θα έχουμε αποτέλεσμα».

Παράλληλα, σε χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών η κυβέρνηση ζήτησε τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού καλώντας τους εκπροσώπους των ΟΤΑ να γνωστοποιήσουν τους διαθέσιμους χώρους για τη φιλοξενία προσφύγων.

Κατά προτίμηση οι χώροι αυτοί θα πρέπει να βρίσκονται πλησίον της εθνικής οδού Αθηνών – Ειδομένης.

Αποφασίστηκε επίσης η δημιουργία επιτροπής που θα διαχειριστεί το προσφυγικό και στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από τον την Αστυνομία, το Λιμενικό, τον Στρατό, την Υγεία και Πρόνοια και την Πολιτική Προστασία.

Νέα κέντρα σε Ελληνικό, Ίλιον, Δράμα, Κιλκίς

Οι διαστάσεις που έχει πάρει το προσφυγικό φαινόμενο έχουν ως αποτέλεσμα και τη δημιουργία νέων κέντρων φιλοξενίας σε Ελληνικό και πάρκο Τρίτση.

Άλλωστε, όπως δήλωσε, χθες, ο Θοδωρής Δρίτσας, στόχος της κυβέρνησης δε είναι η δημιουργία ενός μεγάλου καταυλισμού, αλλά μικρότεροι χώροι δυναμικότητας 1.000 – 2.000 ανθρώπων για να οργανωθούν καλύτερες δομές.

Οι χώροι αυτοί αναζητούνται στις περιοχές από τον Πειραιά ως την Ειδομένη, όπως ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας, ο οποίος τόνισε ότι είναι αναγκαία η επαφή με τις δημοτικές αρχές και τις τοπικές κοινωνίες.
Κέντρα φιλοξενίας αναμένεται, ακόμη, να δημιουργηθούν και σε Δράμα και Κιλκίς.

Επιπλέον κέντρα φιλοξενίας ετοιμάζονται σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Οι δυνάμεις του στρατού βρίσκονται επί ποδός | EUROKINISSI

Υπό πίεση και οι ΗΠΑ

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η κυβέρνηση Ομπάμα τελεί, πλέον, υπό πίεση ώστε να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εξεύρεση λύσης στην προσφυγική κρίση.

Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, πέραν των επικρίσεων που δέχεται τους τελευταίους μήνες για την άρνηση οποιασδήποτε στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο για μη συνδρομή στους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη, στον Λίβανο, την Τουρκία και την Ιορδανία που πλήττονται από τις προσφυγικές ροές.

Χθες το βράδυ, για πρώτη φορά, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι παραδέχθηκε ότι η προσφυγική κρίση αποτελεί όχι τοπικό ευρωπαϊκό και μεσανατολικό, αλλά «παγκόσμιο πρόβλημα» και ότι πρόκειται πλέον για «ένα τεστ για όλους μας» και όχι «για το πρόβλημα κάποιων άλλων».

Η αμερικανική οργάνωση Human Rights First διατυπώνει σκληρή κριτική επισημαίνοντας την ανάγκη για την ανάληψη ηγετικού ρόλου εκ μέρους των ΗΠΑ, σε έκθεσή της για την «επιδείνωση της κατάστασης των σύρων προσφύγων». Η συντάκτης της έκθεσης, η Ελινορ Ασερ, καταγγέλλει «την αποτυχία στη διευθέτηση της προσφυγικής κρίσης που πλήττει τα συμφέροντας εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, απειλεί τη σταθερότητα των χωρών της πρώτης γραμμής και συμβάλλει στη διαίρεση της Ευρώπης».

Ζητεί από την αμερικανική κυβέρνηση να αποφασίσει την υποδοχή 100.000 σύρων προσφύγων για το 2017, μίας δέσμευσης που αντιστοιχεί τόσο στην αμερικανική ηγετική παράδοση, όσο και στα αμερικανικά συμφέροντα εθνικής ασφαλείας.

Πηγή: efsyn.gr