Κυριακή 19.01.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

«Να το ξανακάνουμε!»

17.12.2018

…είπε η μαθήτρια μέλος του Δικτύου Εθελοντών Τρικάλων μετά το πέρας της ενημερωτικής δράσης ενάντια στην απεχθή συνήθεια του επιβλαβούς καπνίσματος, της μάστιγας των τελευταίων διακοσίων ετών, η οποία συμπαρασύρει ιδεολογίες, προϋπολογισμούς και μετατρέπει τα θετικά συναισθήματα των ανθρώπων σε μόνιμη άρνηση για τον διπλανό τους, πολύ περισσότερο καταστρέφει φιλίες αιώνων και ανάγει τον εγωισμό σε πρωτοπόρα τάση της πιο λογικής εποχής, μέχρι στιγμής.

H συγκεκριμένη τάση – συναίσθημα έχει όμως την αντίφασή της. Ενώ αδιαφορεί για το κοινό καλό, στην ουσία συγκρούεται με την έννοια της προσωπικής ευημερίας, με την οποία εννοιολογικά ταυτίζεται.

Στην ουσία τι σημαίνει προσωπική ευημερία; Υγεία, αυτοσεβασμός, ανάγκη για επιβίωση, μακροημέρευση, ζωή ποιοτική χωρίς άσχημα γεράματα και το πιο σημαντικό φυσιολογική οικογενειακή ζωή μακριά από την φτώχεια με τον/την αρχηγό της οικογένειας ζωντανό και στα πόδια του να την καθοδηγεί και να εργάζεται, ώστε να της παρέχει/-ουν τα αναγκαία.

Σίγουρα οι καπνιστές δεν είναι σε θέση να αφουγκραστούν αυτά, που τους φωνάζουν τα εσωτερικά τους όργανα, αφού είναι ασθενείς και εθισμένοι στον ύστατο βαθμό. Δεν ακούν ούτε τα παιδιά τους, που ανησυχούν για τον μπαμπά τους ή την μαμά τους και τους φωνάζουν να σταματήσουν το κάπνισμα! Τα παιδιά – πιο έξυπνα σήμερα λόγω της εκπαίδευσης και της διαιώνισής της σε όλα τα κοινωνικά στρώματα – ενημερώνονται από σπουδαίους επιστήμονες γιατρούς πνευμονολόγους, επιμελητές νοσοκομείων, ερευνητές, ειδικούς σε κάθε σχολείο και ενστερνίζονται το μήνυμα: «Ότι το τσιγάρο είναι ο φονιάς των ονείρων τους». Υπερβολικό; Απλά βλέπουν τα στατιστικά και αυτά που η σύγχρονη ιατρική αναγάγει σε συμπεράσματα, κάτι που στο παρελθόν δεν είχε ξανασυμβεί. Αυτό λέγεται: Γνώση.

Θα πει κανείς: «-Δεν καπνίζουν οι μαθητές;». Σίγουρα, όπως και σίγουρα πολύ λιγότεροι από ό,τι μέχρι πριν είκοσι χρόνια. Σχεδόν ένα δέκα τοις εκατό καπνίζει αρειμανίως και ένα άλλο πέντε τοις εκατό δοκιμάζει αραιά και που για να συνεχίσει ή να σταματήσει.

Η πλειονότητα των μαθητών το γνωρίζει, ενώ όσοι συμμετέχουν στο Δίκτυο των Εθελοντών έχουν πλήρη επίγνωση και παίρνουν πρωτοβουλία να ενημερώσουν όχι μόνο τους συμπολίτες μας αλλά κυρίως τους χιλιάδες επισκέπτες της πόλης μας.

Το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου Μαθητές Εθελοντές διένειμαν φυλλάδια ενημερωτικά για την υγεία στον χώρο του Μύλου των Ξωτικών με χαμόγελο, ευχόμενοι στους επισκέπτες χαρούμενα και υγιή Χριστούγεννα. Από τα δύο χιλιάδες φυλλάδια, που μοιράστηκαν μόνο πέντε βρέθηκαν κάτω, γεγονός που καταδεικνύει τον σεβασμό τόσο των καπνιστών όσο και αυτών που επιλέγουν μια φυσιολογική ζωή.

Οι αντιδράσεις των επισκεπτών στην συντριπτική τους πλειονότητα ήταν γεμάτες συγχαρητήρια στους εφήβους μας, κάτι που «ανέβασε» και πάλι την Τρικαλινή Κοινωνία στα μάτια των υπόλοιπων Ελλήνων.

Οι μαθητές ένοιωσαν ικανοποίηση, δημιουργικότητα και ενέργεια, ζητώντας να επαναληφθεί η συγκεκριμένη δράση.

Ναι έφηβοι εθελοντές, όσο το πιστεύετε και έχετε την σύνεση να αντιληφθείτε ότι είστε οι πρώτοι Έλληνες και όχι μόνο Τρικαλινοί Πολίτες, που έχετε επίγνωση της δημόσιας υγείας, θα το επαναλαμβάνουμε συνεχώς!

Αδάμος Βασίλειος
Υπεύθυνος Νεολαίας
των Εθελοντών Τρικάλων