Παρασκευή 03.04.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Οι άξονες του προγράμματος της Ν.Δ. για την ενέργεια

23.03.2017
Τους βασικούς άξονες του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την ενέργεια παρουσιασαν σήμερα στα γραφεία του κόμματος ο αρμόδιος για την κατάρτιση του προγράμματος Αντιπρόεδρος κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, ο Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Κατσαφάδος  και ο Υπεύθυνος Προγράμματος του κόμματος κ. Γιώργος Στεργίου.
 
Ο κ. Σκρέκας στην τοποθέτησή του επεσήμανε πως «Η Δ.Ε.Η. από αναπτυξιακό εργαλείο για την οικονομία και την κοινωνία στα χρόνια των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει μετατραπεί σε μια τεράστια πηγή κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας, έτσι όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ανέφερε από το Λιγνιτικό κέντρο της Πτολεμαίδας πριν ένα μήνα. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ από την άλλη μόλις χθες ανέφερε ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η ΔΕΗ να μην μπορεί να πληρώσει τους μισθούς των εργαζομένων τον Ιούνιο».
 
Ιδιαίτερα σημείωσε πως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της κακοδιαχείρισης που σήμερα γίνεται στη ΔΕΗ είναι η περίπτωση του κλειστού σταθμού του Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι. Ο σταθμός δε βρίσκεται καν σε ψυχρή εφεδρεία, απασχολεί 77 υπαλλήλους σε θέσεις – ψυγεία, που κοστίζουν 3,5 εκατ. ευρώ ετησίως χωρίς να προσφέρουν στην εταιρεία, τη στιγμή μάλιστα που θα μπορούσαν αυτοί οι άνθρωποι να αξιοποιηθούν σε άλλες θέσεις.
 
Συτνεχίζοντας ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στα προβλήματα της Δ.Ε.Η. στην παρούσα φάση, τα οποία «κινούνται σε 8 άξονες:
1.  Αδυναμία είσπραξης ληξιπρόθεσμων
2.  Δραματική έλλειψη ρευστότητας 
3.  Απώλεια μεριδίων αγοράς
4.  Γηράσκων  εξοπλισμός 
5.  Ανελαστικά έξοδα (λιγνιτικές μονάδες ορυχεία  κ.λ.π.)
6.  Μείωση περιθωρίου κέρδους
7.  Επιβολή από την Κυβέρνηση υπο-αξιοποίησης σημαντικών περιουσιακών στοιχείων, όπως ο ΑΔΜΗΕ. Με το απαράδεκτο σχέδιο  μετοχοποίησης, η Δ.Ε.Η. έχει έως και 500.000.000 ευρώ λιγότερα έσοδα από την πώληση του ΑΔΜΗΕ, σε σχέση με μια ορθολογική ιδιωτικοποίηση που θα ήταν υπέρ των εργαζομένων της Δ.Ε.Η. και της κοινωνίας.
8.  Μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης που δεν έχει να προσφέρει τίποτα πια στην εταιρεία και στην κοινωνία, με απουσία μεσοπρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου, κακοδιαχείριση πόρων και αδυναμία λήψης σημαντικών αποφάσεων ώστε η Δ.Ε.Η. να κάνει το άλμα προς τα εμπρός».
 
Τέλος, ο κ. Σκρέκας σημείωσε πως «Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι ο δρόμος που έχει χαράξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη ΔΕΗ οδηγεί στη χρεωκοπία της ΔΕΗ και κατ’ επέκταση της χώρας».