Πέμπτη 06.10.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Χρήστος Μπλουγούρας “Η ρευστότητα πνίγει τις επιχειρήσεις”

27.03.2015 /

Την ρευστότητα προτάσσει ως κυρίαρχο πρόβλημα για την αγορά των Τρικάλων ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων Χρήστος Μπλουγούρας. Χρακτηρίζει τη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων καλύτερη από την προηγούμενη «αλλά δεν θα λύσει το πρόβλημα» όπως τονίζει. Προαναγγέλλει δράσεις ενόψει του Πάσχα, ώστε να υπάρξει τόνωση της κίνησης στα καταστήματα, ενώ κάνει λόγο και για αλλαγές στον τρόπο συνεδρίασης των συνελεύσεων ώστε να υπάρχει συμμετοχή των καταστηματαρχών. Τέλος απαντά με σκληρή γλώσσα στους επικριτές τους, για τα όσα ειπώθηκαν προεκλογικά.

Συνέντευξη στον Χρήστο Κοντό

 

  1. Κ. Μπλουγούρα, εδώ και κάμποσο καιρό στο τιμόνι του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων, σε μια περίοδο που τα προβλήματα είναι τεράστια. Εάν σας έλεγα να τα ιεραρχήσετε ποιο θα βάζατε πρώτο;

Συμπληρώσαμε ήδη τέσσερις μήνες από την εκλογή της νέας διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων που  οι συνάδελφοι, μας ανέδειξαν με την ψήφο τους σε δεύτερο μεγαλύτερο Εμπορικό Σύλλογο της χώρας μετά τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών.

Σε αυτό το διάστημα είχαμε εθνικές εκλογές με εκλογή νέας κυβέρνησης και εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Κι ενώ θα περίμενε κανείς πως το ´´ κλίμα ´´ θα άλλαζε προς όφελος της αγοράς, δυστυχώς η αβεβαιότητα είναι το συναίσθημα που επικρατεί.

Το περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα τα τελευταία έξι χρόνια έχει γίνει αφόρητο και τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, όσοι έχουμε απομείνει στην αγορά,  αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Το φορολογικό, το ασφαλιστικό, το παρεμπόριο και η γραφειοκρατία είναι βασικά ζητήματα άμεσης προτεραιότητας. Ωστόσο το κυρίαρχο πρόβλημα είναι η ρευστότητα. Η «αναιμική ρευστότητα» που «πνίγει» τις επιχειρήσεις. Η επίλυση αυτού του ζητήματος θα δώσει την απαραίτητη  «ανάσα» στην αγορά και βοηθήσει σημαντικά στην λύση και των υπολοίπων.

 

  1. Σχεδόν το 70% των επαγγελματιών οφείλουν στον ΟΑΕΕ, θεωρείτε πως η ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση με τις 100 δόσεις θα λύσει το πρόβλημα;

 

Η νέα ρύθμιση είναι καλύτερη από την προηγούμενη αλλά έχει έρθει καθυστερημένα. Θα εξυπηρετήσει ορισμένους, δεν θα λύσει όμως το πρόβλημα. Οι τριτοβάθμιες οργανώσεις που ανήκουν έμποροι και οι επαγγελματίες, ΕΣΕΕ & ΓΕΣΕΒΕ, έχουν προβλέψει εδώ και δυόμισι χρόνια το σημερινό αδιέξοδο στον ασφαλιστικό μας φορέα, έχοντας  προτείνει τη λύση, που είναι μία και μοναδική. Πάγωμα των χρεών, μετατροπή τους σε ασφαλιστικό χρόνο και ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας. Έτσι θα ενεργοποιηθούν οι 375.000 ανενεργοί ασφαλισμένοι, επιλέγοντας την χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία και το ταμείο θα ξεκινήσει πάλι να εισπράττει. Όταν ο ασφαλισμένος θα έρθει σε ηλικία απονομής σύνταξης, θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει το ποσό που θα λαμβάνει τακτοποιώντας τις οφειλές του. Πρέπει να σας αναφέρω πως όταν το συγκεκριμένο σχέδιο το  παρουσιάσαμε στον τότε υπουργό οικονομικών Κο Στουρνάρα, χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο ως «θεόσταλτο». Από τότε δυστυχώς ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί και προτιμώνται ημίμετρα.

 

  1. Η υπερπληθώρα των καταστημάτων στα Τρίκαλα είναι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σας;

Στα Τρίκαλα όπως και σε όλη την Ελλάδα η αναλογία είναι 1  επιχείρηση ανά 17 κατοίκους. Η ίδια ακριβώς αναλογία είναι και στην Ευρώπη. Είναι μύθος η υπερπληθώρα των επιχειρήσεων στην περιοχή μας και αυτοί που την επικαλούνται είτε έχουν άγνοια, είτε κάνουν άλλες σκέψεις στο πίσω μέρος του μυαλού τους.

 

  1. Σκέφτεστε κάποιες κινήσεις για την τόνωση της αγοράς ενόψει του Πάσχα;

«Αγορά …σε κίνηση». Είναι ο τίτλος των δράσεων του Συλλόγου σε συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων, φορέων, συλλόγων και καταστημάτων της πόλης. Πρόκειται για παράλληλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε εμπορικούς δρόμους το Σάββατο του Λαζάρου 4/4/2015, που έχουν σαν στόχο την αναθέρμανση της αγοράς, δημιουργώντας γιορτινό κλίμα ενόψει των ημερών του Πάσχα.

Μετά το πετυχημένο πάρτι του Συλλόγου την περίοδο των Χριστουγέννων, αποφασίστηκε να πραγματοποιούμε εκδηλώσεις στην αγορά όλο το χρόνο, σε συνεργασία πάντα με φορείς της πόλης, γιατί πιστεύουμε πως βοηθούν στην αντιστροφή του κλίματος και την ενεργοποίηση των συναδέλφων. Δράσεις δικτύωσης που ισχυροποιούν τους δεσμούς του Εμπορικού Συλλόγου με την τοπική κοινωνία.

 

  1. Σε επίπεδο δήμου Τρικκαίων υπάρχουν κάποιες σκέψεις ώστε να υπάρξει μια ανάσα στους εμπόρους;

Η εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου συνέπεσε με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Δημοτικής αρχής. Οι συναντήσεις μας τόσο σε πολιτικό επίπεδο, δημάρχου και αντιδημάρχων, όσο σε τεχνικό επίπεδο, με τους αρμόδιους υπαλλήλους, είναι αλλεπάλληλες. Το σημαντικό είναι πως εισπράττουμε κατανόηση και έμπρακτη διάθεση για την επίλυση προβλημάτων που χρονίζουν στην πόλη. Ελπίζουμε να συνεχίσουμε στον ίδιο ρυθμό ώστε τα αποτελέσματα να είναι σύντομα ορατά στην αγορά και την πόλη μας.

Βασικός στόχος και των δύο είναι η δημιουργία του ανοικτού κέντρου εμπορίου (open mall) στους εμπορικούς δρόμους των Τρικάλων με τη συμμετοχή των τοπικών επιχειρήσεων. Το συγκεκριμένο έργο θα δώσει «αέρα» στις επιχειρήσεις μας και θα βοηθήσει στην αύξηση της ρευστότητας τους.

 

  1. Παρά τη νέα διοίκηση, οι καταστηματάρχες λάμπουν δια της απουσίας τους από τις συνελεύσεις του κλάδου. Μήπως τελικά κανείς σας μέχρι σήμερα δεν έπεισε πως εργάζεστε για το καλό τους;

Έχετε δίκιο. Οι συνελεύσεις μας δεν χαρακτηρίζονται από την μεγάλη συμμετοχή των συναδέλφων. Ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο. Δεν πιστεύω πως είναι θέμα εμπιστοσύνης τόσο, όσο γιατί είναι μονότονες και πληκτικές. Το πρωτόκολλο δυστυχώς επιβάλλει παράλληλους και κουραστικούς μονολόγους από τους ίδιους ανθρώπους. Κουράζουν. Ακόμα και εμάς του διοικητικού συμβουλίου.

Έχουμε συζητήσει και επεξεργαστεί ορισμένες αλλαγές που θα εφαρμόσουμε στην επόμενη γενική μας συνέλευση που θα δημιουργήσουν ευχάριστο κλίμα και τη δυνατότητα να δοθεί ο λόγος, κυρίως στους συναδέλφους.

Πρέπει να τονίσω πως δεν διεκδικούμε το αλάθητο. Όλες οι απόψεις είναι σεβαστές και οι προτάσεις που γίνονται για τη λύση των προβλημάτων του κλάδου μας, διαμορφώνουν το διεκδικητικό πλαίσιο του Συλλόγου.

 

  1. Πάμε λίγο και στον Χρήστο Μπλουγούρα. Υπήρξαν φωνές που προεκλογικά κάνανε λόγο για οικογενειοκρατία, αλλά και για την ίδια την διαχείριση του Συλλόγου, τόσο με τα μέλη που ψήφισαν αλλά και για τα προγράμματα του ΚΑΕΛΕ. Τι απαντάτε σε αυτούς;

 

Προφανώς αναφέρεστε στον Ηρακλή Μπλουγούρα. Ο Ηρακλής Μπλουγούρας είναι η ζωντανή ιστορία του Εμπορικού Συνδικαλισμού, όχι μόνο στα Τρίκαλα αλλά πανελλαδικά. Έχει αφιερώσει πολλά χρόνια από την εργασία και την οικογένειά του σε διεκδικήσεις και αγώνες κερδίζοντας την εκτίμηση φίλων και αντιπάλων. Εξάλλου είναι γνωστό πως από τον Εμπορικό Συνδικαλισμό πάντα βγαίνεις φτωχότερος σε χρήματα από την ημέρα που μπήκες, αλλά έχεις τη δυνατότητα να γίνεις «πλουσιότερος» σε φίλους. Είναι ίσως και η αιτία για να μπει και σε εμένα το «μικρόβιο» του Συνδικαλισμού.

Να υπενθυμίσω πάντως πως η ενεργή  ενασχόλησή μου με τον Εμπορικό Σύλλογο και η  ανάδειξή μου στο πανθεσσαλικό  όργανο (Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας) και στο πανελλήνιο (ΕΣΕΕ), έγινε αρκετό διάστημα μετά την απόσυρση του Ηρακλή Μπλουγούρα από τη διοίκηση. Την περίοδο μάλιστα που το τιμόνι των οργανώσεων είχαν «παραδοσιακοί αντίπαλοί» του. Σήμερα, μπορώ να δηλώνω υπερήφανος που συνεργάζομαι στενά και μπορώ  να αποκαλώ φίλους μου,  τόσο τον Χρήστο Καλέα πρώην Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων, όσο και τους Βασίλη Κορκίδη και Νίκο Τζίκα, Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο ΕΣΕΕ αντίστοιχα.

Θα παρακαλούσα λοιπόν τους έναν-δύο  «ψιθυριστές», πρώτα να ενημερωθούν για το ρόλο του ΚΑΕΛΕ στην τοπική επιχειρηματικότητα και την οργανωτική δομή του και έπειτα να εμφανίζονται στα όργανα του Συλλόγου όταν προσκαλούνται για να λένε την γνώμη  τους. Ευθαρσώς και επώνυμα. Εκτός αν δεν έχουν γνώμη και τα κίνητρα τους είναι υστερόβουλα.