Τετάρτη 19.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Εκπτωτος ο Μπέος… που θα “διορίσει” ψαρά για δήμαρχο

29.09.2015

Προκλητικός, ακόμα και μετά την αυτοδίκαιη έκπτωσή του από το αξίωμα του δημάρχου, λόγω παραπομπής σε δίκη για το σκάνδαλο με τους στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες το 2011, ο Αχιλλέας Μπέος δήλωσε ότι ο αντικαταστάτης του «θα είναι σαν εμένα και θα ακούει εμένα φυσικά».

Πρόσθεσε μάλιστα: «Εναν ψαρά θα βάλω να κάθεται στην καρέκλα, θα τον ακολουθούν και οι 27 δημοτικοί σύμβουλοι […]»!

Μετράει μέρες ως δήμαρχος Βόλου ο Αχιλλέας Μπέος, εκπίπτοντας αυτοδίκαια -βάσει νόμου- του αξιώματός του, αφού θα καθίσει οριστικά στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, προκειμένου να δικαστεί μαζί με άλλα 84 άτομα για το σκάνδαλο με τους στημένους αγώνες και τα παράνομα στοιχήματα του 2011.

Η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευσταθία Σπυροπούλου, απέρριψε το αίτημα του πρώην προέδρου του Ολυμπιακού Βόλου, με το οποίο ζητούσε την άσκηση αναίρεσης κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών.

H Ευσταθία Σπυροπούλου έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος να ασκηθεί αναίρεση στο επίμαχο παραπεμπτικό βούλευμα, καθώς έχει πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, όπως απαιτεί το Σύνταγμα.

Τον περασμένο Ιούλιο το Συμβούλιο Εφετών με βούλευμά του παρέπεμψε σε δίκη 85 παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, δωροληψία και δωροδοκία, παράνομος στοιχηματισμός και άλλες κατηγορίες.

Mε βάση τον νόμο, «η αυτοδίκαιη θέση σε αργία επιβάλλεται σε έναν αιρετό και σε περίπτωση αμετάκλητης παραπομπής για κακούργημα, εάν έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι ή προσωρινή κράτηση».

Δύο μήνες μετά τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2014, αυτό ακριβώς το σημείο του νόμου ζήτησαν να αλλάξει -μέσω «φωτογραφικής» τροπολογίας- 10 βουλευτές της Ν.Δ., οι οποίοι πρότειναν ότι, για να τεθεί κάποιος αιρετός σε αργία, θα πρέπει να υπάρχει τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση.

Τελικά, την τροπολογία μπλόκαρε η πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

Ο ίδιος ο Μπέος, πάντως, ερωτηθείς για τα χαρακτηριστικά του αντικαταστάτη του, τόνισε ότι θα είναι αποκλειστικά δική του επιλογή και κριτήριο θα είναι να πρόκειται για άνθρωπο χαμηλών τόνων, να τηρήσει το πρόγραμμα και να μην εξαρτάται από κανένα κόμμα. Οπως ανέφερε, «θα είναι σαν εμένα και θα ακούει εμένα φυσικά».

Για τον αντικαταστάτη του δήλωσε προκλητικά: «Εναν ψαρά θα βάλω να κάθεται στην καρέκλα, θα τον ακολουθούν και οι 27 δημοτικοί σύμβουλοι και θα κάνει ό,τι πρέπει για την πόλη».

Ο Μπέος, που κάνει λόγο για «προσωπικό δράμα» που βιώνει μαζί με την οικογένειά του, χαρακτήρισε το βούλευμα «κατάπτυστο» και «ντροπή» για την ελληνική Δικαιοσύνη.

Η διαπιστωτική πράξη του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με την οποία θα τεθεί σε αργία ο Αχιλλέας Μπέος μέχρι να κριθεί τελεσίδικα η υπόθεση, αναμένεται μέσα στον Οκτώβριο, ενώ νέος δήμαρχος Βόλου θα οριστεί κατά πάσα πιθανότητα ένας εκ των αντιδημάρχων, με επικρατέστερο αυτή τη στιγμή τον Θανάση Θεοδώρου, επί χρόνια συνεργάτη του Αχιλλέα Μπέου.