Τετάρτη 26.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΖΑΚΙΑΡΗΣ: Όσοι θέλουν δραχμή ας ψηφίσουν Τσίπρα

26.08.2015

Σκληρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντας τον ως τον χειρότερο που πέρασε από την Ελλάδα, εξαπολύει μέσα από τις στήλες του «Ε.Π.» ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Νίκος Μουζακιάρης. «Ο κύριος Τσίπρας με άλλα μυαλά ξεκίνησε να κυβερνά, έκανε οδυνηρές επιλογές, οι οποίες μας έφεραν στο χείλος της καταστροφής και τώρα μην ξέροντας τι άλλο να κάνει, προκαλεί εκλογές. Ενδεχομένως και να δραπετεύει», θα πει στη συνέντευξή του ενώ δηλώνει πως η αντιμνημονιακή τακτική ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα οδηγήσει κόσμο στη Χ.Α. . Τέλος ο κ. Μουζακιάρης θεωρεί ικανό αρχηγό της Ν.Δ. τον κ. Μεϊμαράκη, ενώ αφήνε και  το ενδεχόμενο να έχουμε εκπλήξεις στην λίστα.

 Συνέντευξη στον Χρήστο Κοντό

 Κ. Μουζακιάρη μπροστά στις κάλπες για τρίτη φορά μέσα σε οκτώ μήνες. Πιστεύετε πως ήταν ανάγκη προσφυγής σε αυτές;

Εξαρτάται, κύριε Κοντέ, από ποια πλευρά θα το δεις. Αν το δεις από την πλευρά ενός πρωθυπουργού, ο οποίος εδώ και επτά μήνες λειτουργεί με μοναδικό σκοπό να βρει ισορροπίες μέσα στο κόμμα του και να προστατέψει, με αποτυχία μπορώ να πω, τον πολιτικό του εγωισμό, φαντάζομαι ότι οι εκλογές φαντάζουν μια ιδανική λύση. Εάν το δεις όμως από μια εθνική πολιτική πλευρά, και δεδομένης της τεράστιας οικονομικής, τραπεζικής κρίσης, που δημιούργησε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, τότε οι εκλογές θα έπρεπε να είναι το τελευταίο, το οποίο θα έπρεπε να σκεφτόμαστε αυτή την στιγμή.

Για τρίτη φορά, ο Αλέξης Τσίπρας σέρνει τους καταπονημένους Έλληνες στις κάλπες και όλοι μας αναρωτιόμαστε ποια είναι η αιτία. Πρώτη φορά βλέπω τόση σύγχυση σε μια πολιτική.

Ο κύριος Τσίπρας με άλλα μυαλά ξεκίνησε να κυβερνά, έκανε οδυνηρές επιλογές, οι οποίες μας έφεραν στο χείλος της καταστροφής και τώρα μην ξέροντας τι άλλο να κάνει, προκαλεί εκλογές. Ενδεχομένως και να δραπετεύει.

2. Είναι γνωστό το εσωκομματικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ και πέραν του ίδιου του πρωθυπουργού και πολλοί άλλοι είπαν πως ήταν μονόδρομος, αφού η Ν.Δ. δεν θα στήριζε πλέον τα προαπαιτούμενα νομοσχέδια που θα ερχόταν προς ψήφιση. Μήπως κι εσείς βάλατε το χεράκι σας με αυτή τη στάση;

 

Συγνώμη, κύριε Κοντέ, εσείς πιστεύετε ότι η ΝΔ ψηφίστηκε στις 25 του Γενάρη για να αποτελέσει το κοινοβουλευτικό δεκανίκι του Σύριζα; Έχουμε αρχές, αξίες, πολιτική παράδοση στον φιλελευθερισμό και στα δικαιώματα. Πόσο μπορούμε να στηρίξουμε μια κυβέρνηση Σύριζα;

Εμείς σε αυτή τη Βουλή υπήρχαμε για να στηρίζουμε τον πολιτικό μας αντίπαλο;

Θα φτάσουμε το λογικό να μην το αναγνωρίζουμε εν τέλει.

Κοιτάξτε, η ΝΔ, στις 25 του Γενάρη δήλωσε ότι βγαίνουμε από την κρίση. Ο λαός εμπιστεύτηκε τις υποκριτικές εναλλακτικές του Αλέξη Τσίπρα, καθώς δεν μπορούσε ο λαός να ξέρει τις σκοτεινές πολιτικές σκέψεις των συμβούλων, του κυρίου Βαρουφάκη, του κυρίου Λαφαζάνη και του κυρίου Τσίπρα. Βρεθήκαμε στην αντιπολίτευση. Από την πρώτη στιγμή παρακολουθούσαμε έκπληκτοι και φοβισμένοι για το τι μπορεί να γίνει τη διακυβέρνηση του Σύριζα.

Πού φτάσαμε;

Από το να βγούμε από τα Μνημόνια, η ΝΔ υποχρεώθηκε να ψηφίσει το τρίτο Μνημόνιο του κυρίου Τσίπρα για να μην καταστραφεί ολοκληρωτικά η χώρα. Οι βουλευτές μας φέρουν για ακόμη μια φορά την εθνική ευθύνη, επειδή ο κύριος Τσίπρας είπε ψέματα, είχε σκοτεινές σκέψεις εξόδου της χώρας από το ευρώ και στο τέλος φοβήθηκε και τα πήρε όλα πίσω.

Ήταν βέβαιο ότι οι σύντροφοί του δε θα τον στήριζαν σε αυτή την στροφή, καθώς στο Αντιμνημόνιο, έρχονται εύκολα και ανέξοδα οι ψήφοι. Η κυβέρνηση θέλει πολιτική δύναμη, η επιστροφή στην αντιπολίτευση γι αυτούς είναι η απόλυτη επιθυμία.

Το εθνικό καθήκον βάρυνε τη ΝΔ. Αλλά μέχρι εκεί.

Ο κύριος Τσίπρας θα έκανε τις εκλογές όπως και να είχε η κοινοβουλευτική κατάσταση, καθώς δεν επιθυμούσε αυτή την στιγμή ή ίσως και σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή στο μέλλον να συνεργαστεί με καμία μετριοπαθή πολιτική δύναμη. Ο έλεγχος που θα του ασκούσαν οι μετριοπαθείς, ευρωπαϊκές δυνάμεις θα ήταν οξύς και αποκαλυπτικός της παρανοϊκής πολιτικής που ακολούθησε. Θα μπορούσε, δηλαδή, από την ισχύουσα Βουλή να σχηματίσει ένα διαφορετικό κυβερνητικό σχήμα. Φυσικά και δεν το έκανε. Τα κλείνει όλα για να γυρίσει δήθεν πιο καθαρός. Αλλά αλίμονο, τον ξέρουμε πια.

Αλλά πείτε μου, επίσης, κύριε Κοντέ, ποια πολιτική δύναμη θα μπορούσε να ψηφίζει μέσα στη Βουλή με τον κύριο Τσίπρα τους άθλιους νόμους που πέρασε για τον εξισωτισμό της Παιδείας, τις αποφυλακίσεις τρομοκρατών και για τα ανοιχτά σύνορα. Είναι δυνατό να στηρίζουμε την Ελλάδα της οπισθοδρόμησης και του χάους; Ως εδώ.

Ο κύριος Τσίπρας έμεινε μόνος του τόσο γιατί ο ίδιος δεν μπορούσε να συνεργαστεί με κανέναν, προκειμένου να διαφυλαχθεί, όσο και γιατί αυτή την παρανοϊκή πολιτική μόνο ο ίδιος και ο κύριος Καμμένος μπορούν να εφαρμόσουν.

3. Οι δανειστές μάλλον χάρηκαν στο άκουσμα των εκλογών. Μάλιστα η κ. Μέρκελ δήλωσε πως είναι μέρος της λύσης του προβλήματος, ενώ άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί πως όποιο και να είναι το αποτέλεσμα οι επόμενοι κυβερνώντες θα εφαρμόσουν το μνημόνιο. Δηλαδή μπορεί να συγκυβερνήσετε με τον ΣΥΡΙΖΑ;

 

Μέχρι στιγμής το ενδεχόμενο της συνεργασίας δεν απορρέει από πουθενά. Ωστόσο, για εθνικούς λόγους, έχουμε όλοι καταλάβει ότι η ΝΔ μπορεί να συνεργαστεί με κάθε δημοκρατική πολιτική δύναμη του τόπου. Είναι δεδομένο ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες γνώριζαν για τις εκλογές. Ο ίδιος, ο Αλέξης Τσίπρας, πλέον είναι υποχρεωμένος να τους δίνει πλήρη αναφορά, καθώς οι σύμμαχοί μας δεν του έχουν καμία απολύτως εμπιστοσύνη, ώστε να ενεργεί μόνος του πολιτικά και εθνικά κυρίαρχα. Ο Αλέξης Τσίπρας εξελίχθηκε σε πλήρες υποχείριο, καθώς δεν του επιτρέπεται πλέον να αυτενεργεί, ούτε καν στην εφαρμογή του Συντάγματος. Τόσο οι βεβιασμένες εκλογές, όσο και τα μεταμεσονύχτια νομοσχέδια το αποδεικνύουν περίτρανα.

Ωστόσο, εγώ πραγματικά  θέλω να πω ότι δεν είναι σοβαρό πολιτικό κόμμα ο Σύριζα. Δεν μπορεί να εφαρμόσει αυτό το Μνημόνιο, δεν μπορεί να πάει την Ελλάδα μπροστά. Δεν τους έχω καμία εμπιστοσύνη. Δεν ξέρω εάν θέλουν να εξελιχθούν ειλικρινά σε ευρωπαϊκή δημοκρατική δύναμη.

4. Σας φοβίζει η άνοδος της Χρυσής Αυγής; Ο πρόεδρός σας είπε πως θα συζητήσει και μαζί τους.

Αυτή η πολιτική εξέλιξη με φοβίζει από την πρώτη στιγμή, από το 2012, όταν σταδιακά έκανε αισθητή και έντονη την εμφάνισή της η ΧΑ. Η γενικότερη σκέψη που έχω είναι ότι αυτό το σαθρό και λαϊκιστικό πολιτικό δημιούργημα, το Αντιμνημόνιο, εκφράστηκε ουσιαστικά από το Σύριζα, τους Ανελ, τη Χρυσή Αυγή. Το ΚΚΕ δεν το εντάσσω στο σε αυτή την ομάδα, καθώς και η κοινοβουλευτική του στάση από το 2012 και η στάση του απέναντι στο δημοψήφισμα του Ιουλίου, αποδεικνύει ότι δεν έχει την ίδια στρατηγική.

Τώρα, λοιπόν, που Σύριζα και Ανελ έφεραν Μνημόνιο, πείτε μου εσείς τι θα          γίνει με τους φανατικούς αντιμνημονιακούς ψηφοφόρους, τους οποίους κυρίως ο Σύριζα (λόγω μεγαλύτερης κοινοβουλευτικής ισχύος) τους δίδαξε να αποστρέφονται την Ευρώπη, το ευρώ, τη λογική, τον κοινοβουλευτισμό;

Όσοι ακόμη και σήμερα δεν κατανοούν ότι τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας και του Έλληνα βασίζονται στην παραμονή μας στην Ευρώπη, ο Σύριζα προς τα πού τους σπρώχνει; Εύχομαι το πολιτικό στραπάτσο του Σύριζα, να κατέστη ένα πολιτικό μάθημα και για την κοινωνία. Τα άκρα δεν είναι λύση. Είναι η αρχή του κακού.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ δεν είπε κάτι, το οποίο να προσβάλλει τα δημοκρατικά μας αντανακλαστικά ή να προκαλεί απορία. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι απόλυτα δοσμένος στην εφαρμογή του Συντάγματος και ό,τι επιτάσσει το Σύνταγμα αυτό και κάνει. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι θα ερχόταν ποτέ σε κάποιου είδους συμφωνία μαζί τους. Για όνομα του θεού.

Αλλά θέλετε να σας πω και κάτι, ας σκεφτούμε ότι η πρότερη στρατηγική απομόνωσης της ΧΑ, εκλογικά κάθε άλλο παρά διατάραξε την εκλογική απήχηση της ΝΔ. Είναι πλέον αναγκαίο να δούμε κάποια πράγματα ξανά. Τι λειτούργησε και τι όχι. Είμαστε υποχρεωμένοι, πλέον, τώρα που τα ψέματα τελείωσαν, που οι μάσκες έπεσαν.

 5. Αν τελικά είναι να συγκυβερνήσετε, γιατί κάποιος να επιλέξει εσάς ως πρώτο κόμμα, αφού κι εσείς το μνημόνιο θα εφαρμόσετε.

Οι εξελίξεις, κύριε Κοντέ, τις οποίες δρομολόγησε αυτό το επαίσχυντο δημοψήφισμα, αποδεικνύουν ότι ο ρεαλισμός είναι η μόνη βάση της πολιτικής σε ένα σύγχρονο σύστημα κρατών. Θέλετε να συνεχίσετε την αναφορά στους «μνημονιακούς» και «αντιμνημονιακούς» σήμερα; Κάντε το. Ωστόσο, το Μνημόνιο του Αλέξη Τσίπρα σκότωσε αυτή την διάκριση και καλό θα ήταν όλοι μας να σκεφτούμε ορθά και με βάση το συνολικό συμφέρον της χώρας.

Ποιος είναι ο μνημονιακός και ποιος ο αντιμνημονιακός σήμερα; Πλέον όλα έχουν περιεχόμενο και σκοπούς. Ο αντιμνημονιακός είναι ο αρνητής του ευρώ και της ΕΕ. Επί της ουσίας μνημονιακός δεν θέλησε να είναι κανείς, καθώς πρόκειται για μια φόρμα μέτρων, δύσκολων. Είναι πολλά τα πέντε χρόνια και τώρα ο Αλέξης Τσίπρας μας φέρνει άλλα τρία χρόνια μέτρων. Ωστόσο, με το Μνημόνιο, είμαστε στην Ευρώπη, χρηματοδοτείται η χώρα μας, οι τράπεζες, η Ευρώπη μας διασφαλίζει την κυριολεκτική επιβίωσή μας.

Πείτε μου εσείς, ποιος με αυτή την έννοια, δεν είναι ή δεν ψηφίζει υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ. Αυτή θα είναι η διάκριση, καθώς δυστυχώς ή ευτυχώς είδαμε η παράνοια του Αντιμνημονίου που οδήγησε και κυρίως ποιους εξυπηρετούσε. Εγώ με το λόμπι της δραχμής δεν είμαι. Όσοι επιθυμούν να συμπορευτούν με αυτά τα συμφέροντα, ξέρουν πλέον τι πρέπει να ψηφίσουν, τον Αλέξη Τσίπρα, τον Γιάννη Βαρουφάκη και εγώ δεν ξέρω ποιον άλλον.

 6. Η Ν.Δ. πάει σε αυτές τις εκλογές με «υπηρεσιακό»… αρχηγό. Πιστεύετε πως ο κ. Μεϊμαράκης καλύπτει τις ανάγκες του κόμματος σας;

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες του κόμματος. Έχει στρατηγική να επαναφέρει το μέσο ψηφοφόρο της ΝΔ στο κόμμα της ΝΔ και υιοθετεί μια πολιτική μέθοδο, μακριά από την όξυνση, τις αναίτιες επιρρίψεις ευθυνών. Είναι ενωτικός, είναι άριστος κοινοβουλευτικός άνδρας και αυτό, ξέρετε είναι τόσο σημαντικό, σε μια στιγμή στην οποία ο Σύριζα, δια της Ζωής Κωνσταντοπούλου, τραυμάτισε και εξευτέλισε την κοινοβουλευτική λειτουργία. Πρέπει όλα να τα ξαναφτιάξουμε, οι πληγές που δημιούργησε ο Σύριζα είναι άνευ προηγουμένου για την μεταπολιτευτική πορεία του κοινοβουλευτισμού στη χώρα.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα τα πάει πολύ καλά. Ήμουν και εγώ ένας από αυτούς, οι οποίοι προκρίναμε την απόφαση ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης να μείνει στο τιμόνι μέχρι την άνοιξη του 2016 και να οδηγήσει εκείνος την ΝΔ στις εκλογές. Δίνει μια αίσθηση από τα παλιά, από τον ζεστό και αυθόρμητο κοινοβουλευτικό λόγο και για μας τους παλαίμαχους της πολιτικής αυτό είναι παραπάνω από ενθαρρυντικό για τη συνέχεια.

Άλλωστε θα ήθελα να τονίσω ότι μιλάμε για έναν πάρα πολύ μορφωμένο και καλλιεργημένο άνθρωπο. Από τα χρόνια της νεολαίας της ΝΔ, της ΟΝΝΕΔ, ήταν ο ίδιος εκείνος, ο οποίος δρομολόγησε το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία. Υπήρξε καινοτόμος και βλέπω ότι συνεχίζει να είναι και χαίρομαι πολύ.

 7. Ποιο θα είναι το δικό σας αφήγημα γι’ αυτές τις εκλογές; Μην ξεχνάμε πως μόλις πριν οκτώ μήνες ο λαός σας έστειλε στην αντιπολίτευση.

Αυτές οι εκλογές θα είναι οι εκλογές της αποκάλυψης. Οι μάσκες έπεσαν, τα ψέματα τελείωσαν, μένει να αποδοθούν πολιτικές ευθύνες, κύριε Κοντέ. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο χειρότερος πρωθυπουργός όλων των ετών. Η αντιπαράθεση είναι δεδομένη. Μένουμε πάντα στο φως της αλήθειας και τους παρακολουθούμε να βουλιάζουν στο σκοτάδι των ψεμάτων τους. Τώρα αποσυντίθενται, ρίχνουν ευθύνες, αναζητούν νέες ταυτότητες για να σταθούν πολιτικά. Περίεργες διαδρομές στο εσωτερικό της Αριστεράς του Σύριζα.

Η κύρια αιτία της πτώσης της ΝΔ ήταν η δραματική αποδοχή των ψεμάτων του              Σύριζα από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Το παράλογο δεν το νικάς, αν δεν συνθλιφθεί πρώτα μόνο του.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήταν τελικά ένας αθώος πολιτικός με αγνές προθέσεις. Ήταν ένας άνθρωπος που έλεγε ψέματα, που δεν ήταν σε θέση να σκεφτεί σωστά, καθώς η εμμονή του να φέρει μια διαφορετική πολιτική, τον οδήγησε να υπακούσει στις ιδεοληψίες του, να τοποθετήσει το κόμμα του και τον εγωισμό του πάνω από την ελληνική κοινωνία και το έθνος και να μη διστάσει να καταστρέψει ό,τι φτιάχτηκε τα τελευταία πέντε χρόνια. Αυτό είναι το αφήγημα μας. Και είναι πανίσχυρο.

 8. Πιστεύετε πως πρέπει να αλλάξει η λίστα στο νομό, ή να καταρτιστεί με βάση το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών;

Είναι έργο και αρμοδιότητα της κεντρικής διοίκησης. Δεδομένης της περιορισμένης παράδοσης στη χώρα σχετικά με τη λίστα, δεν είμαι βέβαιος σχετικά με την ακριβή μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί από την οργανωτική επιτροπή. Η λίστα διαφέρει από το σταυρό και δε διαφέρει μόνο τεχνικά, διαφέρει και ουσιαστικά. Η λίστα συνήθως υπακούει σε μια ευρύτερη, πολιτική και κομματική επιταγή, την οποία πάντα σχεδιάζει  Πρόεδρος του κόμματος. Αναλόγως με την στρατηγική του κόμματος, ο Πρόεδρος θα συντάξει τη λίστα. Αυτό, όμως, σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι οι σταυροί, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν από τους εκλεκτούς υποψηφίους του ψηφοδελτίου της ΝΔ στις 25 του Γενάρη δεν είναι ενδεικτικοί της δύναμης του καθενός και της προοπτικής του καθενός και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Θα τα δούμε όλα σε λίγες ημέρες.