Δευτέρα 20.09.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Μοναδική κόρη του χρόνου είναι η αλήθεια

02.02.2021

Το Σάββατο 30/01/21 η πόλη των Τρικάλων δέχτηκε την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ Κυριάκου Μητσοτάκη. Λόγος της έκτακτης αυτής επίσκεψης ήταν η πραγματοποίηση εκδήλωσης- σύσκεψης για την πορεία των μεγάλων  και σημαντικών έργων για την περιφερειακή ενότητα Τρικάλων αλλά και για όλη την περιφέρεια Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τα όσα κατορθώσαμε να μάθουμε από φήμες, μιας και η επίσκεψη του πρωθυπουργού είχε αμιγώς κομματικό πρόσημο και φυσικά δεν έγινε οργανωμένη πρόσκληση όλων των αρμοδίων θεσμικών και αιρετών φορέων ,ψηλά στην ατζέντα συζήτησης βρέθηκαν δυο κυρίως έργα. Συγκεκριμένα η εξέλιξη του πολυσυζητημένου έργου του φράγματος της Μεσοχώρας αλλά και η πορεία της ολοκλήρωσης του αυτοκινητόδρομου Ε65 στο βόρειο τμήμα.

Ο κ πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη του στα Τρίκαλα συνοδευόταν από τους αρμόδιους υπουργούς ενέργειας, κ Κώστα Σκρέκα αλλά και από τον υπουργό υποδομών κ Κων/νο Αχ Καραμανλή. Φυσικά στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του μουσείου Τσιτσάνη βρέθηκαν αρκετοί δήμαρχοι αλλά και οι τρεις περιφερειάρχες , ο  Κ  Αγοραστός, Αλ Καχριμάνης και Γ Κασσαπίδης παρουσία αρκετών στελεχών του κόμματος της ΝΔ που βρέθηκαν στο ακροατήριο μάλλον υπερβαίνοντας τους κανόνες συναθροίσεων που καθημερινά όλοι μας αναγκαζόμαστε να τηρούμε ευλαβικά στην προσπάθεια περιορισμού της πρωτοφανούς πανδημικής κρίσης.

Συγκεκριμένα ο περιφερειάρχης αφού με ιδιαίτερη θέρμη καλωσόρισε τον πρωθυπουργό στην περιοχή μας και του αναγνώρισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πορεία των έργων έκανε μια εκτενή αναφορά στο φράγμα της Μεσοχώρας. Επανέλαβε για μια ακόμα φορά την πάγια θέση του για την έκτροπη του Αχελώου ποταμού σε συνδυασμό με τη λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας. Δυστυχώς όμως γι αυτόν ο κ πρωθυπουργός στη δική του τοποθέτηση δήλωσε ξεκάθαρα πως έχει ηδη δώσει εντολή στον κ Σκρέκα να προχωρήσει σε αναμόρφωση και τροποποίηση της υπάρχουσας ΑΕΠΟ με μόνο στόχο να προχωρήσει άμεσα  η λειτουργία του φράγματος Μεσοχώρας ως υδροηλεκτρικό έργο.

Σχετικά με το ζήτημα της εκτροπής που σε κάθε σχετική του τοποθέτηση ο κ περιφερειάρχης αναφέρει ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του έργου ,ο πρωθυπουργός  δήλωσε ξεκάθαρα πως αυτή τη στιγμή  η συγκεκριμένη κατεύθυνση έχει απορριφθεί επαναλαμβανόμενα πολλές φορές και από την ευρωπαϊκή επιτροπή και από το συμβούλιο της Επικρατείας κάτι που θέτει  ανυπέρβλητα εμπόδια στο να γίνει εκ νέου μια προσπάθεια για εκτροπή.

Για να χρησιμοποιήσω μια πολύ αγαπημένη έκφραση του κ Περιφερειάρχη-μοναδική κόρη του χρόνου είναι η αλήθεια– έλαμψε επιτέλους η αλήθεια αυτή μέσα από την τοποθέτηση του κ Μητσοτάκη ,αποκαλύπτοντας πραγματικά πως η εμμονή του στην εκτροπή οδήγησε σε ένα ειδικό χωροταξικό σχέδιο της περιφέρειας που βρισκόταν σε αναντιστοιχία με όσα περιγράφουν τα ΣΔΛΑΠ που συνετάχθησαν από το υπουργείο περιβάλλοντος την εποχή της διοίκησης του υπουργείου από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Βέβαια ο πρωθυπουργός αν και αναφέρθηκε στη ανυπέρβλητη νομικά δυνατότητα ολοκλήρωσης της εκτροπής, καμιά αναφορά δεν έκανε στα μικρά περιφερειακά φράγματα που ο ΣΥΡΙΖΑ περιγράφει στο σχέδιο που ανέπτυξε ολοκληρωμένα για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων στη Θεσσαλία μας .

Αξίζει να αναφερθώ πως τρία μικρά φράγματα (φράγμα Νεοχωρίτη, φράγμα Πύλης φράγμα Ληθαίου) αυτή τη στιγμή λιμνάζουν και βαλτώνουν τα δυο (Νεοχωρίτη και Πύλης) στα σκονισμένα συρτάρια της περιφέρειας μη έχοντας κάποια ενημέρωση για την πορεία ωρίμανσης τους ακόμα και μετά από σχετικές μου επερωτήσεις .και το φράγμα Ληθαίου βρίσκεται ημιτελές ενώ έχουν δαπανηθεί χρήματα των πολιτών αναζητώντας ένα νέο εργολάβο για την ολοκλήρωση του μετά την αδυναμία και παραίτηση του προηγούμενου.

Φτάνοντας τώρα στην τοποθέτηση του κ υπουργού υποδομών που ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε πως η κυβέρνηση παρέλαβε ένα έργο  εντελώς παρατημένο στο βόρειο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ε65 θα ήταν ηθικό τουλάχιστον  να αναγνωρίζουν πως η προηγούμενη κυβέρνηση κατέθεσε φάκελο έγκρισης χρηματοδότησης στην ειδική επιτροπή της ευρωπαϊκής ένωσης.

Άραγε ως πότε στο βωμό του λαϊκισμού και στη δύναμη της πληροφορίας μεγάλα έργα για την περιοχή μας αντί να αναζητούν χρηματοδοτικό εργαλείο και φορέα υλοποίησης θα αναζητούν απλά ένα πατέρα που θα διεκδικεί μόνο τις δάφνες στα μικρόφωνα των κλειστών κομματικών εκδηλώσεων;

Άραγε ως πότε η Θεσσαλία μας τους χειμερινούς μήνες θα θρηνεί  ανθρώπινες ψυχές και θα βουλιάζει στις λάσπες ενώ τους αντίστοιχους καλοκαιρινούς θα στερείται τα απαραίτητα αποθέματα νερού για άρδευση και για ύδρευση καταδικάζοντας με τον χειρότερο τρόπο κάθε αγροτική πρωτοβουλία παραγωγής σε αποτυχία εξ αιτίας εμμονών των λίγων σε κατεύθυνση που νομικά σε υψηλότατο επίπεδο τόσες φορές έχει απορριφθεί;

Τέλος είναι πραγματικά επιτακτική η ανάγκη να αφήσουμε πίσω μας κάθε πολιτικά παλιό και επιζήμιο και όλοι μαζί να συνδράμουμε στην ολοκλήρωση ζωτικής  σημασίας έργων μακριά από εξυπηρετήσεις προσωπικών στρατηγικών ώστε τα αποτελέσματα να αποδώσουν στους πολίτες οφέλη αντάξια των θυσιών στις οποίες υποβάλλονται ειδικά τα τελευταία χρόνια ώστε  να βρει δημοσιονομικά η χώρα ξανά  υπερήφανα τον βηματισμό της.

ΥΓ. Αποτελεί ελπίδα όλων μας η επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Τρίκαλα στο τέλος να μην αφήσει μόνο  ανησυχία και απογοήτευση για την a la carte τήρηση των υγειονομικών μέτρων και τις δυσμενείς συνέπειες που μπορεί να προκύψουν για την πόλη μας επιδημιολογικά, αλλά να αποτελέσει εφαλτήριο πραγματικών πρωτοβουλιών των αρμοδίων για αποτέλεσμα ουσιαστικό και όχι αφορμή για μια ακόμη συνέντευξη τύπου.

ΓΙΑΝΝΗΣ Κ. ΧΑΙΔΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΑΠΘ

Μsc.Health care management Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Περιφερειακός Σύμβουλος  Θεσσαλίας