Πέμπτη 13.06.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Μητσοτάκης: Είστε κατά συρροή ψεύτης κ. Τσίπρα

08.05.2016
Σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση του ασφαλιστικού – φορολογικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής. Έκανε λόγο για κατά συρροή ψεύτη, τον οποίο δεν εμπιστεύεται κανείς ούτε στο εσωτερικό, ούτε στο εξωτερικό. Παράλληλα, χαρακτήρισε τα προληπτικά μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ «ρήτρα προσωπικής αναξιοπιστίας» του πρωθυπουργού.

Τα μέτρα που καλείται η Βουλή να ψηφίσει σήμερα, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, οφείλονται στην δική σας πολιτική, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αντιπαραβάλλοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία έως τον Δεκέμβριο 2014 δεν υπήρχε ανάγκη λήψης τέτοιων μέτρων.

Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν πρόκειται για μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, πως τα μέτρα αυτά δεν θα αποδώσουν και θα χρειαστούν και νέα μέτρα. «Στο τέλος αυτού του δρόμου υπάρχει η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης προς όφελος εκείνων που φοροδιαφεύγουν και της κομματικής νομεκλατούρας» τόνισε.

Ακόμη και με το κλείσιμο της αξιολόγησης με αυτά τα μέτρα που εισηγείται η κυβέρνηση, η οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει, και τα προληπτικά μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ θα καταστούν αναγκαία, υπογράμμισε. Γι’αυτό σας λέω, κ. Τσίπρα, ότι υπογράφετε τα μνημόνια δύο – δύο, σημείωσε.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΝΔ επέρριψε ευθύνες και στους δανειστές που ενώ γνωρίζουν ότι τα μέτρα αυτά δεν θα αποδώσουν τα αποδέχονται, αντί να επιμένουν στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Η Ελλάδα απαξιώνεται κάθε μέρα που μένετε στην κυβέρνηση, είπε στρεφόμενος προς τον πρωθυπουργό, για να προσθέσει: Δεν μπορείτε να αποτρέψετε ούτε την καταστροφή που εσείς προκαλείτε· θα μείνετε στην ιστορία ως ο πιο απαξιωμένος πρωθυπουργός, θα ταυτιστείτε με την πολιτική εξαπάτηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη για εκλογές το συντομότερο, προκειμένου να σταματήσει ο κατήφορος της χώρας. «Θα ήμουν ασυγχώρητος αν δεν έκανα ό,τι περνά από το χέρι μου» προς αυτήν την κατεύθυνση, τόνισε.

Κατά την έναρξη της τοποθέτησής του, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στη φράση του Αλέξη Τσίπρα ενώπιον της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: «Είναι πλέον ιστορική ανάγκη να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας», για να τονίσει: «Όσοι τον άκουσαν έμειναν άφωνοι. Ο κατά συρροή ψεύτης να λέει τώρα ότι θα μιλήσει την γλώσσα της αλήθειας. Τη γλώσσα της αλήθειας δεν την μιλήσατε ποτέ κ. Τσίπρα, δεν την ξέρετε και δεν την αντέχετε» σημείωσε και υπενθύμισε τα περί κατάργησης των μνημονίων για να καταλήξει: «Εξαπατούσατε με ψεύτικες ελπίδες. Δεν σας πιστεύει πλέον κανείς ούτε στην Ελλάδα, ούτε στο εξωτερικό. […] Αν σας γνώριζε ο Μαρκ Τουέιν θα έλεγε ότι υπάρχουν τα ψέματα, τα μεγάλα ψέματα και ο κ. Τσίπρας».

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον υπουργό Εργασίας Γ.Κατρούγκαλο για πολιτικό αμοραλισμό, επειδή εισηγείται διατάξεις κατά των οποίων παλαιότερα είχε προσφύγει στο ΣτΕ, ενώ αναφερόμενος στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο σημείωσε ότι από την μία, υπογράφει μαζί με τους 53 κατά του προγράμματος και από την άλλη, στέλνει επιστολή στο Eurogroup ότι οι Έλληνες πρέπει να έχουν την ιδιοκτησία του προγράμματος. Ο κ. Τσακαλώτος θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί γιατί αθέτησε την «κόκκινη» γραμμή που μόνος του είχε θέσει για το αφορολόγητο.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι αυξάνει φόρους και εισφορές, κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής και θα αποτελέσει την ταφόπλακα της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας. Την ίδια ώρα, δεν εγγυάται ούτε την κοινωνική δικαιοσύνη, για την οποία η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι κόπτεται, καθώς μειώνει τις συντάξεις, καταργεί το ΕΚΑΣ, δημιουργεί πόλεμο γενεών, παρατήρησε.

Όπως είπε, ακόμη, με το νομοσχέδιο αυτό, η κυβέρνηση δημιουργεί μέτωπο με την παραγωγική Ελλάδα, εξοντώνει τους ελεύθερους επαγγελματίες («πρόκειται για οικονομική δολοφονία των νέων επιστημόνων»), δεν εφαρμόζει εκείνα που υποσχέθηκε στους αγρότες, αυξάνει το μισθολογικό κόστος για τις επιχειρήσεις, εξοντώνει τους συνεπείς φορολογούμενους με έμμεσους φόρους και αύξηση του ΦΠΑ, μονιμοποιεί την εισφορά αλληλεγγύης.

Το νομοσχέδιο δεν είναι μεταρρύθμιση, ετεροχρονίζει τη λύση του ασφαλιστικού ζητήματος και αποτελεί την «επιτομή της δική σας ανικανότητας».

Ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι έως τον Δεκέμβριο του 2014 δεν υπήρχε καμία ανάγκη μείωσης κυρίων συντάξεων και η σχετική αναλογιστική μελέτη ανέφερε ότι το ασφαλιστικό εκπλήρωνε όρους βιωσιμότητας έως 2016. «Και μετά ήρθατε εσείς» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι λόγω της ύφεσης που προκάλεσε η πολιτική της κυβέρνησης στη χώρα δεν δημιουργήθηκαν 210.000 θέσεις εργασίας το 2015 και το 2016. Από τις θέσεις εργασίας αυτές θα υπήρχαν πρόσθετες εισφορές ύψους 900 εκατ. ευρώ, αντί των 800. εκατ. ευρώ τα οποία αναμένονται από τις δραστικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό.

Ακόμη, επικαλούμενος στοιχεία της Κομισιόν, ανέφερε ότι η ύφεση στην χώρα εξανεμίζει από το 2015 και το 2016 21 δισ. ευρώ από το ΑΕΠ. «Θα ήταν 196 εκατ. ευρώ και τώρα θα είναι 175 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα είναι φτωχότερο 5.000 το κάθε νοικοκυριό, σε σχέση με ό,τι θα ήταν αν δεν είχατε κυβερνήσει. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Στο σημείο αυτό, υπερασπίστηκε την εφαρμογή του 2ου μνημονίου, αναφέροντας ότι άλλαξε το μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής σε σχέση με το 1ο μνημόνιο, το οποίο στηριζόταν κυρίως στην αύξηση των φόρων. «Η οικονομία ανέκαμψε, πετύχαμε πρωτογενή πλεονάσματα, μειώσαμε φόρους, δώσαμε και κοινωνικό μέρισμα. Τότε τα λέγατε ψίχουλα, και τώρα δίνετε τέσσερις φορές λιγότερα» σημείωσε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος και πραγματική ελπίδα και σημείωσε ότι δεν θα είναι ένας εύκολος δρόμος, αλλά «θα στηρίζεται στην αλήθεια, στην πίστη στις δυνατότητες μας και στην ικανότητα να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος και να μην τα επαναλάβουμε».

Σημείωσε ότι η πρόταση της ΝΔ είναι μείωση φόρων, μείωση κρατικών δαπανών, ανασχεδιασμός της δημόσιας διοίκησης και προσέλκυση επενδύσεων. Επισήμανε, ακόμη, ότι η ΝΔ έχει αφήσει πίσω της τα λάθη του παρελθόντος, «δεν έχουμε πελατειακές δεσμεύσεις» και θα εφαρμόσει διαφορετικό μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής.

Η.Κ.

Newsroom ΔΟΛ

[fbcomments]