Κυριακή 23.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Έστειλαν το μήνυμα μαθητές με έργα ζωγραφικής υπέρ των προσφύγων

28.05.2016

“Κανένας δεν αφήνει την πατρίδα του, εκτός αν πατρίδα είναι το στόμα ενός καρχαρία…”. Το ποίημα της Ουαρσάν Σάιρ για το δράμα των προσφύγων, προσπάθησαν να αποτυπώσουν πάνω στο χαρτί οι Τρικαλινοί μαθητές που πήραν μέρος στην εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Τρικάλων.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην πλατεία Ρήγα Φεραίου και το πρόγραμμα περιλάμβανε απαγγελία του ποιήματος της Ουαρσάν Σάιρ που γεννήθηκε στην Κένυα, δημοτικούς και σύγχρονους χορούς από το Κέντρο Χορού “Η Τρίκκη» και απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων στα παιδιά που πήραν μέρος με έργα ζωγραφικής.

Οι μαθητές ζωγράφισαν για τους πρόσφυγες και προσπάθησαν να αποτυπώσουν με το δικό τους τρόπο τη σκέψη τους και τα συναισθήματα τους.

«Τα παιδιά μας βρίσκονται πολύ συχνά αντιμέτωπα με τις εικόνες του πολέμου, με τις εικόνες των αθώων θυμάτων από τις επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή και αλλού, με τις εικόνες των πνιγμένων ανθρώπων και ιδίως παιδιών στο επικίνδυνο ταξίδι τους από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό προσλαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις. Χιλιάδες εγκλωβισμένοι άνθρωποι στη χώρα μας. Τείχος ορθώνεται μπροστά τους με το κλείσιμο των συνόρων γειτονικών χωρών που τους εμποδίζει να φύγουν από τη χώρα μας. Κυκλώματα και ρατσιστικές ομάδες δρουν σε βάρος των προσφύγων. Αυτή είναι η ζοφερή πραγματικότητα» τόνισε, στην ομιλίας της, η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Τρικάλων κα. Βαρβάρα Καλαμποκίνη.

Όπως είπε «οι εφιαλτικές εικόνες των χιλιάδων που παραμένουν στις άθλιες συνθήκες της Ειδομένης και σε άλλους χώρους “φιλοξενίας”- στην ουσία κράτησής τους δεσπόζουν στην επικαιρότητα. Περισσεύουν οι υποκριτικές δηλώσεις συμπάθειας από την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα που στηρίζουν το βασικό ιμπεριαλιστικό πλαίσιο που οδηγεί στον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων από τις εστίες τους».

Η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων απαιτεί «να κλείσουν οι ευρωατλαντικές βάσεις και καμία συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που γεννούν προσφυγιά, φτώχεια και δυστυχία» και διεκδικεί «άμεσα μέτρα ανακούφισης των προσφύγων μέσα από τις κρατικές δομές χωρίς καμία ανάμειξη των διαβόητων ΜΚΟ. Ανθρώπινα προσωρινά κέντρα φιλοξενίας – ασφαλή μετακίνηση στις χώρες προορισμού τους και ακύρωση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας».