Σάββατο 04.07.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Μήνυμα Μαξίμου προς τους διαφωνούντες εν όψει της νέας ψηφοφορίας

20.07.2015

Αθήνα
Μήνυμα προς τους διαφωνούντες κυβερνητικούς βουλευτές στέλνει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, εν όψει της δεύτερης ψηφοφορίας για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, την Τετάρτη.

«Ο πρωθυπουργός είναι ο τελευταίος που θα επιλέξει τη διάσπαση, όμως η μόνιμη καταψήφιση ειναι ασύμβατη με την κοινή πορεία» δηλώνει στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Κατά την ίδια εφημερίδα, το «ψυχολογικό όριο» για την κυβέρνηση είναι οι 120 θετικές ψήφοι στη διαδικασία που θα γίνει τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, κατά πάσα πιθανότητα με ονομαστική ψηφοφορία.

Σημειώνεται ότι κατά την ψήφιση του πρώτου πακέτου, στις 15 Ιουλίου, ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε λαβωμένος. Σε σύνολο 149 βουλευτών, οι 32 είπαν «όχι» (μεταξύ των οποίων τρεις υπουργοί), 6 «παρών», ενώ η βουλευτής Καβάλας Αλεξάνδρα Τσανάκα απουσίαζε.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Τέρενς Κουίκ.

Αν γίνουν εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας θα βγει ενισχυμένος, είπε στο Mega. «Kανείς δεν θέλει τις εκλογές. Οι εκλογές δεν θα καταδείξουν μόνο αν κάποιοι συμφωνούν με κάποιους, αλλά και ότι κάποιοι δεν θέλουν τα παλιά συστατικά. Θα βγει ενισχυμένος έτσι και αλλιώς ο Αλέξης Τσίπρας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κουίκ τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι το πρόγραμμα το οποίο συμφωνήθηκε για να κλείσει η συμφωνία.

Σε ό,τι αφορά την ψήφιση των μέτρων είπε πως οι ΑΝΕΛ έδειξαν από την αρχή μια ομαδική στάση, παραδεχόμενος ότι υπάρχουν γκρίνιες και παράπονα στη βάση.

«Θα έπρεπε αυτοί οι οποίοι γκρινιάζουν, αναφέρομαι σε όλους τους χώρους, να μας δώσουν την εναλλακτική όταν έφτασαν τα πράγματα έτσι όπως φτάσανε με το μαχαίρι στο λαιμό και τον Σόιμπλε να σου λέει Grexit ακόμα και time out. Σήμερα θα ήμασταν στο απόλυτο χάος. Δεν θα υπήρχαν τράπεζες, δεν θα υπήρχαν καταθέσεις, δεν θα υπήρχε τίποτε» συνέχισε.

Την εκτίμηση ότι στην ψηφοφορία της Τετάρτης δεν θα υπάρξουν άλλες διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αντίθετα θα είναι περισσότερες οι ψήφοι υπέρ, έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας.

Μιλώντας στο MEGA επισήμανε πάντως ότι «δεν είναι φυσικό κάποιος να ψηφίζει σε καίρια νομοσχέδια όχι στην κυβερνητική πολιτική σε αυτήν τη φάση».

Για όσους ψήφισαν «όχι» στα μέτρα ο κ. Βίτσας είπε ότι όταν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών υπέγραφαν τη συμφωνία είχαν ένα δίλημμα σοβαρό και πραγματικό και πάνω σε αυτό δόθηκε μια απάντηση.

Αυτή η απάντηση, όπως είπε, είναι η βάση για τις μετέπειτα κινήσεις, δηλαδή την αναδιάρθρωση του χρέους.

«Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ξεπέρασαν πολύ σκληρό κάβο και δίνουν ελπίδα στην κοινωνία να ξεπεράσει τα μεγάλα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο γγ του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης.

Πάντως, το ζήτημα προκαλεί έντονες αναταράξεις και στο εσωτερικό της ΝΔ με τους βουλευτές που προέρχονται από την περιφέρεια να αντιδρούν έντονα στα φορολογικά μέτρα που αφορούν στους αγρότες.

Για το ζήτημα αυτό θα συνεδριάσει το άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο υπό τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

«Αν δεν πιστεύεις σε ένα πρόγραμμα, θα αποτύχει. Στις άλλες χώρες (που μπήκαν σε πρόγραμμα) όλο το πολιτικό φάσμα αγκάλιασε τα προγράμματα και πέτυχαν» σημείωσε με τη σειρά του ο βουλευτής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης.

Την παραίτησή του από τη θέση του γενικού γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας θα υποβάλει τη Δευτέρα ο Γιώργος Ρωμανιάς.

Όπως δήλωσε στο Mega, για την απόφασή του αυτή ενημέρωσε στη διάρκεια άτυπης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο με τη νέα ηγεσία, τους Γ.Κατρούγκαλο και Π.Χαϊκάλη, παρουσία του Δ.Στρατούλη.

«Τους εξήγησα ότι για λόγους συνέπειας με τον εαυτό μου, δεν μπορώ να μείνω στο υπουργείο. Εγώ πήγα στο υπουργείο για να εφαρμόσω κάποιες αρχές. Δεν μπορώ να κάνω τα αντίθετα. Τους εξήγησα ότι δεν μπορώ να μείνω στο υπουργείο. Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή που έλεγα κάποια πράγματα, να εφαρμόζω και να κάνω τα αντίθετα. Είναι η έσχατη ταπείνωση για μένα να κάνω κάτι τέτοιο. Τους εξήγησα λοιπόν ότι αύριο το πρωί που θα έρθουν, 11 είναι η τελετή, λίγο πριν εγώ θα υποβάλω εγγράφως την παραίτησή μου και θα παρακαλώ να γίνει αποδεκτή» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Newsroom ΔΟΛ