Κυριακή 19.01.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Με ΦΠΑ φωτιά το νέο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ

09.06.2015
Αθήνα
«Καμία απάντηση δεν έχει λάβει η Αθήνα εκ μέρους της Επιτροπής, σχετικά με τη νέα πρόταση που η έχει υποβάλει προς τους θεσμούς» είπε το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.Σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Facebook, ο κ. Παππάς ζητεί από την Κομισιόν «σαφή και γραπτή απάντηση».

«Με διαρροές δεν ανοίγουμε διάλογο» συμπληρώνει.

Η ελληνική πρόταση

Το απόγευμα, κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι η ελληνική πλευρά προτείνει για το πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% του ΑΕΠ για το 2015 και 1,75% για το 2016.

«Η ελληνική πλευρά κάλυψε τη μισή απόσταση στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, περιμένουμε από την άλλη πλευρά να καλύψει την άλλη μισή» ανέφεραν.

Για τον ΦΠΑ, η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει αύξηση του μεσαίου συντελεστή στο 12% από 11% της αρχικής πρότασης.

Έτσι, με βάση τα νέα δεδομένα η πρόταση της ελληνικής πλευράς για τις αλλαγές στο ΦΠΑ διαμορφώνεται ως εξής:

  • 6,5% για τα φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου
  • 12% για εφημερίδες, περιοδικά, βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια
  • 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά

Αδιευκρίνιστο είναι ακόμη το τι θα γίνει με το μειωμένο καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά. Ως γνωστόν υπήρχαν σκέψεις στην κυβέρνηση να μην καταργηθεί αλλά πρέπει να βρεθεί άλλο μέτρο ισοδύναμου αποτελέσματος γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη τη διατήρησή του.

Ως προς το Ασφαλιστικό, εξετάζεται μόνο η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων. Ακόμη η κυβέρνηση δεν αποδέχεται κατάργηση του ΕΚΑΣ, μέτρο το οποίο, πάντως, εκτιμάται ότι μπορεί να αποσύρουν από το τραπέζι οι πιστωτές.
Επίσης, η αναθεωρημένη πρόταση έχει ενσωματώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, διοικητικού χαρακτήρα μέτρα τα οποία περιείχε η πρόταση των δανειστών.

Σχετικά με την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση προτείνει, μεταξύ άλλων, αύξηση του ορίου εντόκων και τη μεταφορά στον ESM των ομολόγων της EKT του Ιουλίου και Αυγούστου.

Το τελευταίο αποτελεί προϋπόθεση για να δεχθεί η Αθήνα παράταση του προγράμματος. Η ελληνική πρόταση δεν προβλέπει χρήματα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Διαρροές και δηλώσεις από τις Βρυξέλλες

Νωρίτερα, αξιωματούχοι της ΕΕ, τους οποίους επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, χαρακτήρισαν ανεπαρκή την ελληνική πρόταση.

«Αυτό που υποβλήθηκε δεν είναι επαρκές για να προχωρήσει η διαδικασία» δήλωσε ένας αξιωματούχος.

«Δεν είναι επαρκές και δεν είναι αποδεκτό από τα κράτη-μέλη» είπε ένας άλλος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς, είπε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει την ελληνική πρόταση και «άλλοι αξιωματούχοι της ΕΕ δεν ομιλούν εκ μέρους της Κομισιόν».

Θα απαιτηθεί χρόνος, για να εξεταστεί η νέα πρόταση της Ελλάδας, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Μαργαρίτης Σχοινάς. Όπως είπε, ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ αξιολογούν τις προτάσεις με προσοχή. «Χρειαζόμαστε χρόνο για να εξετάσουμε τη νέα πρόταση της Ελλάδας» σημείωσε.

«Η Κομισιόν διαψεύδει κατηγορηματικά τους ανώνυμους ‘κύκλους’ που, παίζοντας βρόμικα, έσπευσαν να θάψουν την ελληνική πρόταση. Επιμονή για λύση» σχολίασε μέσω Twitter ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Newsroom ΔΟΛ