Δευτέρα 05.12.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Δημιουργία Γεωπάρκου της UNESCO στα Μετέωρα

03.06.2022

Τη δημιουργία Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα στην περιοχή Πύλης – Μετεώρων, δρομολογούν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψαν την προγραμματική σύμβαση που οδηγεί  στην προετοιμασία του φακέλου για την ένταξη της περιοχής στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων UNESCO. Επιπλέον, ο Υφυπουργός κ. Αμυράς, στο πλαίσιο της επίσκεψης του, παρέδωσε στους Φορείς Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και Λίμνης Καρλα – Μαυροβουνίου δυο ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους για την ανίχνευση και απομάκρυνση δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλες).

Μετά την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς τόνισε τα εξής: «Eυχαριστώ πολύ, αγαπητέ φίλε Περιφερειάρχη, σε νιώθω πραγματικό φίλο και σημαντικό συνεργάτη, μεγάλη χαρά και τιμή που με υποδεχθήκατε σήμερα εδώ για να προχωρήσουμε, να υλοποιήσουμε δύο σημαντικές πρωτοβουλίες. Η βιοποικιλότητα της Ελλάδας, αυτό το πλούσιο θησαυροφυλάκιο, δυστυχώς κινδυνεύει από διάφορες ανθρωπογενείς δραστηριότητες και πιέσεις. Όπως πολύ εύστοχα ανέφερε ο κύριος Περιφερειάρχης, το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO δεν είναι κάτι τυχαίο. Είναι μία πλατφόρμα, μία βάση, η οποία συγκεντρώνει όχι μόνο το επιστημονικό και ερευνητικό ενδιαφέρον εκατομμυρίων ανθρώπων από Πανεπιστήμια, από Ιδρύματα, από Ερευνητικές Σχολές, αλλά συγκεντρώνει και το τουριστικό ενδιαφέρον εκατομμυρίων ανθρώπων από όλο τον πλανήτη. Εμείς ανταποκριθήκαμε και χρηματοδοτούμε τον φάκελο της υποψηφιότητας και μετά θα ενισχύσουμε με χρηματοδότηση κι όχι μόνο και την αξιοποίηση, την ανάδειξη, την φύλαξη και την σπουδαία δουλειά που θα γίνει σε αυτό το πρώτο γεωπάρκο της Θεσσαλίας.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δήλωσε: «Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά που βρίσκεται σήμερα μαζί μας ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς για ένα κατεξοχήν περιβαλλοντικό έργο.  Μετά από μια μακρά διαδικασία τεχνικών συσκέψεων με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) υπογράφουμε σήμερα την Προγραμματική Σύμβαση προκειμένου να εκπονηθεί η μελέτη που θα οδηγήσει στη δημιουργία Παγκόσμιου Γεωπάρκου στα Μετέωρα και στην Πύλη. Έχουμε  ολοκληρώσει τις απαιτούμενες διαδικασίες και το πρωτόκολλο ενεργειών και προχωράμε στα επόμενα βήματά μας. Η επιλογή των συγκεκριμένων περιοχών οφείλεται στην ιδιαίτερη γεωμορφολογία που ενισχύεται ακόμη περισσότερο από τους εμβληματικούς βράχους. Τα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO είναι βαθιά αναπτυξιακά εργαλεία για τις τοπικές κοινωνίες, συμβάλλουν στην ανάμειξη της περιοχής σε τουριστικό προορισμό και στην αύξηση της επισκεψιμότητας. Ο Γεωτουρισμός είναι μια ραγδαίως αναπτυσσόμενη κατηγορία τουρισμού με ιδιαιτέρως αυξημένη ημερήσια δαπάνη ανά επισκέπτη. Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας τα τελευταία χρόνια έχουμε καταφέρει να έχουμε αυξημένη ημερήσια δαπάνη ανά επισκέπτη, μεγαλύτερη από το μέσο όρο της χώρας. Ευχαριστούμε ακόμη τον Υπουργό, καθώς σήμερα παρέδωσε στη Θεσσαλία δυο ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά που αναμένεται να χρησιμοποιηθούν στις περιοχές της Λίμνης Κάρλα – Μαυροβουνίου και στον Όλυμπο για τον εντοπισμό δηλητηριασμένων δολωμάτων με στόχο τον μετριασμό των απωλειών μέσω του ελέγχου και του έγκαιρης απομάκρυνσης  δηλητηριασμένων δολωμάτων και ζώων, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες δηλητηρίασης της άγριας πανίδας και των οικόσιτων ζώων. Παράλληλα, προσκάλεσα τον Υπουργό να επισκεφτούμε το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στη νοτιοανατολική Ευρώπη την Ανασύσταση της Λίμνης Κάρλα προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά τη μεγάλη σημασία τέτοιων έργων για το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες».