Τετάρτη 27.01.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Μετέωρα: Μεγάλη η ευθύνη του Περιφερειακού Συμβουλίου

24.04.2017

Του Χρήστου Κοντού

Το 1965, επί πρωθυπουργίας του αείμνηστου «Γέρου της Δημοκρατίας» Γιώργου Παπανδρέου, ξέσπασε διαμάχη ανάμεσα στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και τον Οργανισμό Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Περιουσίας (ΟΔΕΠ) για την κυριότητα οικοπέδου στο κέντρο της Αθήνας. Ο αρμόδιος υφυπουργός Μιχάλης Παπακωνσταντίνου ζήτησε οδηγίες, και ο Παπανδρέου του είπε: «Άκουσε παιδί μου. Τα ράσα είναι σαν το κάρβουνο: αν είναι σβηστό και το πιάσεις λερώνεσαι, αν είναι αναμμένο καίγεσαι. Δώσε το στους παπάδες.»

Επίσης, η επιλογή των Μετεώρων για τα γυρίσματα της ταινίας του Τζέιμς Μποντ «Για τα μάτια σου μόνο» προκάλεσε την έντονη αντίδραση των μοναχών, που δήλωναν αντίθετοι με τη βία που σχετίζεται με τις ταινίες του. Στις 20 Οκτωβρίου 1980 και ενώ τα γυρίσματα βρίσκονταν σε εξέλιξη, οι κάτοικοι των μοναστηρίων κάλυψαν τα κτίρια με πλαστικό και σεντόνια για να μην επιτρέψουν στην κάμερα να καταγράψει πλάνα από το εσωτερικό των μοναστηρίων.

Φυσικά σήμερα δεν είμαστε ούτε στο 1965, ούτε στο 1980… Εκτοτε έχει κυλίσει πάρα πολύ νερό στις σχέσεις Εκκλησίας και κράτους και κυρίως στις σχέσεις της Εκκλησίας με τους ίδιους τους πιστούς ή αν θέλετε τους πολίτες της χώρας.

Ετσι είναι αδιανόητο σήμερα να μιλάμε για άβατο στα Μετέωρα για δραστηριότητες όπως η αναρρίχηση και να έρχεται η εκκλησία απέναντι από την κοινωνία και να τη διχάζει.

Αυριο στις 5 το απόγευμα το Περιφερειακό Συμβούλιο Τρικάλων καλείται να πάρει μια από τις πιο σοβαρές του αποφάσεις στην μέχρι τώρα θητεία του. Μια απόφαση που δεν αφορά μόνο την πόλη της Καλαμπάκας όπως πολλοί πιστεύουν, αλλά ολόκληρο το νομό και τη Θεσσαλία, αφού τουριστικά θα μπορούσαμε να στηρίξουμε μεγάλο μέρος της οικονομίας στο μοναδικό αυτό Παγκοσμίως φαινόμενο.

Επειδή η… αριστερή κυβέρνηση επέλεξε το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου και νίπτει τας χείρας πετώντας το μπαλάκι στην Περιφέρεια, η ευθύνη της απόφασης είναι ακόμη μεγαλύτερη και πρέπει να στην συναισθανθεί ο κάθε περιφερειακός σύμβουλος.

Ας ελπίσουμε πως αυτή θα είναι χωρίς τη λογική των ψήφων που προσπορίζεται ο κάθε πολιτικός από την… Ορθοδοξία, κάνοντας μεγάλους σταυρούς… ψηφοδελτίων.

Πάντα υπάρχει η χρυσή τομή και αυτή πρέπει να εξευρεθεί…