Σάββατο 28.05.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ομόφωνο “ΟΧΙ” του δήμου Μετεώρων στις ανεμογεννήτριες

10.06.2020

Η πρώτη συνεδρίαση με φυσική παρουσία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Μετεώρων, μετά από διάστημα τριών μηνών περίπου, κατά το οποίο διεξάγονταν συνεδριάσεις μόνο δια περιφοράς, λόγω των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού, ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης λίγο μετά τις 7.40 μ.μ. και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 10.00 το βράδυ.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε (κεκλεισμένων των θυρών για το κοινό) στον χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Καλαμπάκας, για να είναι εφικτή η τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των μελών.

Έξω από το Πολιτιστικό Κέντρο είχαν συγκεντρωθεί συνδημότες μας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Δικτύου φορέων και πολιτών για τη προστασία του Ασπροποτάμου με αφορμή το θέμα που θα συζητηθεί πρώτο στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η συζήτηση ξεκίνησε με την τοποθέτηση του Δημάρχου Θοδωρή Αλέκου, ο οποίος σχολίασε ότι η αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Καλαμπάκας είναι ευρύχωρη και μπορεί να καθιερωθεί ως μόνιμος χώρος για την τέλεση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Μετεώρων.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Σινάνης, ο οποίος αρχικά στάθηκε στο θέμα που δημιουργήθηκε με τα δύο θετικά κρούσματα κορονοϊού που παρουσιάστηκαν στη Χρυσομηλιά και το μπούλινγκ που δέχονται οι κάτοικοι του, ζητώντας να γίνει ενημέρωση από ειδικούς.

Σχετικά με το Πράσινο σημείο, είπε ότι ο Δήμος μας δεν κατέθεσε πρόταση για ένα σημαντικό πρόγραμμα.

Είπε επίσης ότι το έργο της αντικατάστασης του παλιού δικτύου ύδρευσης στην Καλαμπάκα έχει τελειώσει και πρέπει να αρχίσουν οι συνδέσεις στο νέο δίκτυο.

Τέλος, είπε ότι σε αντίθεση με όσα λέει ο Δήμαρχος, η προηγούμενη δημοτική Αρχή δεν άφησε χρέος στη ΔΕΥΑΜ 840.000 ευρώ. “Λες ψέματα”, είπε ο κ. Σινάνης, απευθυνόμενος στον κ. Αλέκο.

“Πάρ’το πίσω αυτό, ο Δήμαρχος δεν λέει ψέματα. Αυτά τα χρέη παρέλαβα”, τόνισε ο κ. Αλέκος.

Για το Πράσινο Σημείο ο κ. Αλέκος είπε ότι δεν χάθηκε το δικαίωμα να ενταχθεί ο Δήμος μας, όπως λέχθηκε πρόσφατα σε συνεδρίαση της ΠΑΔΥΘ. “Μας βοήθησε και ο Περιφερειάρχης και τον Σεπτέμβριο έχουμε υπόσχεση ότι θα ενταχθούμε”.

Για το θέμα της Χρυσομηλιάς, ο κ. Αλέκος είπε ότι το χειρίστηκε με προσοχή, διότι είναι πολύ ευαίσθητο το θέμα και κινδύνευε να δυσφημιστεί ο τόπος μας.

Ο Γιάννης Παπαμιχαήλ επανέλαβε ότι θα μπορούσαν να γίνονται τηλεδιασκέψεις όλο το προηγούμενο διάστημα και να μην μείνει το Δ.Σ. μόνο στις δια περιφοράς συνεδριάσεις.

Επανέλαβε ότι είναι μείζον θέμα η αποκομιδή των απορριμμάτων που ανατέθηκε σε εργολάβο που κατέθεσε μικρή έκπτωση. “Δεν αποτελεί μομφή κατά του εργολάβου”, ξεκαθάρισε.

Τέλος, είπε ότι μείζον θέμα ήταν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ο Γιώργος Χαντζιάρας ξεκίνησε λέγοντας ότι οι δια περιφοράς συνεδριάσεις δεν βοήθησαν, ενώ για το θέμα του κορονοϊού είπε ότι η δημοτική Αρχή πρέπει να δώσει βάρος στη δημόσια Υγεία.

Απαντώντας σε όσα θέματα που τέθηκαν, ο κ. Δήμαρχος τόνισε ότι η ένταξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών είναι προσωπικό στοίχημα, και αναμένονται θετικές εξελίξεις μετά από τις επαφές που είχε με τον Υπουργό Παναγιώτη Θεοδωρικάκο.

Για τα απορρίμματα απάντησε ότι δεν θα μπορούσε να υπήρξε καλύτερη εξέλιξη για τον Δήμο μας, ακόμη κι αν κηρυσσόταν άγονος ο διαγωνισμός.

Για τα ληξιπρόθεσμα, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Αντώνης Τούλας πρόσθεσε ότι η απευθείας ανάθεση των απορριμμάτων (222.000 ευρώ) προστέθηκαν σε αυτά, όπως και η οφειλή από το ταρτάν.

“Λες βλακείες”, παρενέβη ο κ. Σινάνης. “Από δική σας βλακεία τα βάλαμε στα ληξιπρόθεσμα”, απάντησε ο κ. Τούλας.

Ο κ. Μπαντανίκας ζήτησε να βοηθηθεί συμπολίτης μας για πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει, κάτι που βρήκε όλους σύμφωνους.

Οι ανεμογεννήτριες

Για το θέμα των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στον Ασπροπόταμο, ο κ. Δήμαρχος τόνισε ότι η περιοχή αποτελεί αέναη πηγή φυσικού πλούτου και δεν ανήκει στις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής μας, καθώς η ζημιά στο φυσικό περιβάλλον είναι πολλαπλάσια σε σχέση με τα οφέλη.

“Δηλώνουμε κατηγορηματικά την αντίθεσή μας στην ανάπτυξη ανεμογεννητριών τόσο στον Ασπροπόταμο, όσο και οπουδήποτε αλλού στον Δήμο Μετεώρων”, κατέληξε ο κ. Αλέκος.

Συμφωνούμε, να ψηφίσουμε ότι δεν επιτρέπουμε πουθενά στον Δήμο μας την τοποθέτηση ανεμογεννητριών.

“Συμφωνούμε, αλλά οι όροι της αγοράς είναι τέτοιοι που είτε μας αρέσει είτε όχι θα δούμε και τέτοια φαινόμενα. Να μην αποκλείσουμε μελλοντικά αιτήματα, διότι μπορεί να μην υπάρχουν αντιρρήσεις. Για τον Ασπροπόταμο διαφωνούμε”, είπε ο κ. Παπαμιχαήλ.

“Κερδισμένοι είναι οι επενδυτές και χαμένο το περιβάλλον που υποβαθμίζεται”, τόνισε ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Γιώργος Χαντιάρας.

Επίσης, αναφέρθηκε στην καταστροφή μιας πηγής στο χωριό του, τη Θεόπετρα, από ιδιώτες, ζητώντας να έχει ενημέρωση σε επόμενη συνεδρίαση.

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκε ως εκπρόσωπος του Δικτύου φορέων και πολιτών για τη προστασία του Ασπροποτάμου ο Μιχάλης Γιαννούλας, δίνοντας λίγα (δεν του δόθηκε πολύς χρόνος) αλλά σημαντικά στοιχεία για το τι σχεδιάζεται για την περιοχή.

Ομόφωνα να εκδοθεί το σχετικό ψήφισμα κατά της τοποθέτησης των ανεμογεννητριών στον Ασπροπόταμο.

Πηγή tameteora.gr