Παρασκευή 12.08.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

«Μετανάστες εργάτες στην Ελλάδα»

03.11.2018 /

Οι εργασιακές σχέσεις και η μεταναστευτική πολιτική στην εποχή των μνημονίων βρέθηκαν στο επίκεντρο της παρουσίασης του βιβλίου του εργατολόγου και μεταδιδακτορικού ερευνητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Απόστολου Καψάλη που τιτλοφορείται «Μετανάστες εργάτες στην Ελλάδα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο χώρο του «Μουσείου Τσιτσάνη» και διοργανώθηκε από τον Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Χώρο «Rossonero.

Για το βιβλίο μίλησαν ο δικηγόρος, μέλος του Δ.Σ. του ΔΣΑ και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του ανθρώπου Βασίλης Παπαστεργίου, ο καθηγητής Κοινωνιολογίας της Μετανάστευσης στο Πανεπιστήμιου Κιέλου (Γερμανία) Βασίλης Τσιάνος, καθώς και ο συγγραφέας, ενώ την παρουσίαση συντόνιζε ο οικονομολόγος Κωνσταντίνος Παπαθανασίου.

Όπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης «ο συγγραφέας επικεντρώνει στον ρόλο που διαδραματίζει η πολιτική για τη μετανάστευση και την εργασία των μεταναστών στην εξέλιξη της εργατικής νομοθεσίας στη χώρα μας, μέσω μιας συμπυκνωμένης απεικόνισης των πολλαπλών εκδοχών εγκλωβισμού και ανελευθερίας των μεταναστών, σε ένα περιβάλλον κατάτμησης του εργατικού δικαίου και εκτεταμένης παραβατικότητας.

Στα χρόνια των μνημονίων, ένα σύμπλεγμα απορρύθμισης, ανισότητας και παρανομίας καθορίζει την ελληνική κοινωνική πολιτική, επιβάλλοντας ένα τέλμα ακινησίας και αδιεξόδου, τόσο στους ίδιους τους μεταναστευτικούς πληθυσμούς, όσο και στην κρατική ή κινηματική προσέγγιση της σύγχρονης διεθνικής κινητικότητας.

Με αφετηρία αυτή τη διαπίστωση, προκύπτει η επιτακτική ανάγκη για την επεξεργασία μιας ριζικά διαφορετικής μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία διατυπώνεται διεξοδικά στο εν λόγω βιβλίο».