Κυριακή 20.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για φιλοξενία 100.000 προσφύγων

01.03.2016

Υπό τις δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώνονται για τη χώρα -τα σύνορα της ΠΓΔΜ είναι επί της ουσίας κλειστά και οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία συνεχίζονται αμείωτες-, η Αθήνα έχει εκπονήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη φιλοξενία 100.000 προσφύγων στη χώρα.

Την Τετάρτη, η Κομισιόν πρόκειται να εγκρίνει έκτακτη βοήθεια για την Ελλάδα και άλλες χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου, της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, πόρων που θα «περνούν» μέσω ανθρωπιστικών οργανώσεων και ΜΚΟ.

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα 7 Μαρτίου, κατά τη Σύνοδο ΕΕ – Τουρκίας πρόκειται να συζητηθεί σχέδιο για την παράκαμψη της Ελλάδας, σύμφωνα με τον πρέσβη της Τουρκίας στην ΕΕ. Ο κ. Σελίμ Γενέλ δήλωσε ότι θα πρέπει να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία για ένα σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων στα κράτη μέλη της ΕΕ απευθείας από την Τουρκία.

Το σχέδιο Μουζάλα

Την φιλοξενία 100.000 προσφύγων και μεταναστών στη χώρα προβλέπει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που εκπονήθηκε από τον αν. υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης έχει δύο βασικούς πυλώνες: τη δημιουργία κέντρων διαμονής δυναμικότητας 50.000 ανθρώπων και τη φιλοξενία άλλων 50.000 ατόμων σε ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα, πλησίον μεγάλων αστικών κέντρων.

Ειδικότερα, για τη δημιουργία των κέντρων φιλοξενίας προβλέπονται τεράστιες προμήθειες σε σκηνές, κοντέινερ, δεξαμενές νερού, θερμαντικά σώματα, κλιματιστικά, χημικές τουαλέτες, γεννήτριες, φορητές ντουζιέρες, κρεβάτια, στρώματα, αυτοκίνητα, μίνι βαν, ασθενοφόρα, συσκευές σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και επαρκούς υγειονομικού υλικού.

Επιπλέον, το σχέδιο προβλέπει τη διάθεση προσωπικού 8.200 ατόμων, εξειδικευμένων στελεχών από τις Υπηρεσίες Ασύλου και Πρώτης Υποδοχής, αλλά και την διάθεση επαρκούς ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών των χιλιάδων προσφύγων.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται κονδύλι άνω των 50 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για τη σίτιση των προσφύγων.

Προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο αυτό, αναζητούνται νέοι χώροι προσωρινής φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες.

Σε αυτό το πλαίσιο, στη διάρκεια σύσκεψης στο υπουργείο Εσωτερικών, τη Δευτέρα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συμφωνήθηκε να αναζητηθούν χώροι όπως κάμπινγκ, γήπεδα, παλιά εργοστάσια, εκθεσιακές και άλλες εγκαταστάσεις, κατά μήκος του άξονα Αθηνών-Ειδομένης και σε απόσταση της τάξης των 15 χλμ εκατέρωθεν της Εθνικής Οδού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, έχουν ήδη προταθεί ως χώροι προς αξιοποίηση:

  • η εγκαταλελειμμένη πλατφόρμα στην περιοχή του Σκαραμαγκά
  • το παλαιό κτίριο του «Σαρακάκη»
  • το κάμπινγκ της Βούλας
  • το πρώην Ανατολικό αεροδρόμιο
  • ένα στρατόπεδο στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης
  • Σχολής της Αστυνομίας στην Καρδίτσα

«Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να προετοιμαστεί και για το χειρότερο σενάριο» δήλωσε στο Mega, o υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας και σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να δημιουργήσει μόνιμους και πολυπληθείς καταυλισμούς, γιατί όπως είπε «είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστεί κανείς χώρους με 10.000 άτομα».

Ο ίδιος ανέφερε ότι το κράτος μπορεί να σχεδιάσει χώρους μόνιμης εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών, αλλά «δεν πρέπει να κάνουμε εμείς κάτι τέτοιο τώρα». Εκτίμησε, δε, πως το γεγονός ότι οι πρόσφυγες δεν επιθυμούν να μείνουν εδώ, αποτελεί μια ασφαλιστική δικλείδα και συμπλήρωσε: «Αν γίνει με τις ευρωπαϊκές χώρες μια δίκαιη κατανομή, τότε και σε εμάς θα πρέπει να επιλεγεί ένας αριθμός που θα παραμείνει».