Κυριακή 10.12.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου στην Ιταλία

19.04.2017 /

Μια εξαιρετική Ευρωπαϊκή εμπειρία πλούσια σε δράσεις γνώσεων και πολιτιστικών επισκέψεων, έζησαν από 03-07/04/2017 τέσσερις μαθητές και δύο συνοδοί καθηγητές, στα πλαίσια υλοποίησης του Ευρωπαϊκού προγράμματος ΚΑ2 “Healthy living and equal opportunities through sport”.
Σκοπός του προγράμματος είναι μέσω δράσεων που εστιάζουν σε αθλητικές δραστηριότητες και σε υγιεινό τρόπο ζωής, να περιοριστούν επικίνδυνες συμπεριφορές, να καταπολεμηθούν εξαρτήσεις και να ενισχυθεί η σωματική και ψυχική ευεξία των μαθητών.
Το σχολείο του Ιταλού εταίρου ήταν στο Nole, μια κωμόπολη κοντά στο Τορίνο. Το πρόγραμμα ξεκίνησε στο γυμναστήριο του σχολείου με δράσεις γνωριμίας των μαθητών μεταξύ τους, παιχνίδια και εκτέλεση ασκήσεων που απαιτούσαν ιδιαίτερες ικανότητες ισορροπίας.
Όμως το κύριο μέρος των δραστηριοτήτων πραγματοποιήθηκε στο χωριό Bardonecchia. Ορεινό χωριό δυτικά του Τορίνο, στα σύνορα με Γαλλία όπου έγιναν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνες του 2006. Χειμερινός προορισμός που δεν εχει να ζηλέψει τίποτε από τα ποιο γνωστά στην Ευρώπη.
Διαθέτει:
23 ski lifts που μπορούν να μεταφέρουν έως και 30.000 άτομα ανά ώρα
100 χιλιόμετρα διαδρομών (5 μαύρες, 18 κόκκινες, 16 μπλε πίστες)
38 χιλιόμετρα εξοπλισμένα με κανόνια χιονιού
Τη συγκεκριμένη περίοδο είχε μαθητικό τουρισμό, για εκμάθηση σκι, απο Γαλλία και Αγγλία.
Συνολικά στο πρόγραμμα συμμετείχαν περίπου 30 μαθητές από Πορτογαλία, Ισπανία, Ελλάδα, Ρουμανία, Λετονία, Πολωνία και Ιταλία. Ήταν Μαθητές γυμνασίου οι οποίοι φιλοξενούνταν σε οικογένειες μαθητών του Ιταλικού σχολείου. Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη όλοι οι μαθητές συμμετείχαν σε δραστηριότητες απο τις 09:00 το πρωί έως τις 11:00 το βράδυ. Οι μαθητές χωρίζονταν σε ομάδες και εκτελούσαν δράσεις, οι οποίες μέσα από ομαδική συνεργασία οδηγούσαν σε γνώσεις-δεξιότητες αθλητικές, οικονομίας, υγείας, υγιεινής διατροφής, τοπικής ιστορίας και γεωγραφίας. Η υλοποίηση των δράσεων γίνονταν τόσο σε κλειστό χώρο μέσα στο ξενοδοχείο, όσο και σε ανοιχτό χώρο, στους δρόμους του χωριού. Η βραδιά τελείωνε με πολιτιστικές δράσεις κάθε συμμετέχουσας χώρας η οποία περιλάμβανε παρουσιάσεις του σχολείου, της πόλης, της χώρας, τοπικά παιχνίδια και χορούς αντιπροσωπευτικούς. Ευχάριστες στιγμές στις οποίες συμμετείχαν ενεργά μαθητές και καθηγητές. Η Ελληνική βραδιά άφησε καλές εντυπώσεις με τα παιχνίδια και τους Ελληνικούς χορούς, στους οποίους συμμετείχαν όλες οι αντιπροσωπείες. Το πρόγραμμα ήταν εξαντλητικό και ταυτόχρονα πολύ ενδιαφέρον. Οι μαθητές αποζημιώθηκαν σε ξεκούραση και εικόνες, με την επίσκεψη στο Τορίνο, τη Παρασκευή. Πανέμορφη πόλη παρότι δεν είναι τόσο γνωστή τουριστικά. Περπατήσαμε και ξεναγηθήκαμε στο ιστορικό κέντρο της πόλης, στην Εκκλησία Basilica di Superga στο λόφο με υπέροχη θέα του Τορίνο, στις πανέμορφες πλατείες και στα ιστορικά κτήρια.
Επιστροφή Ελλάδα με γεμάτες τις μπαταρίες να συνεχίσουμε τις επόμενες δράσεις του προγράμματος
Η συμμετέχοντες μαθητές και καθηγητές

[fbcomments]