Κυριακή 12.07.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ο πάγος έσπασε αλλά οι διαφωνίες παραμένουν

23.03.2015

Ο πάγος “έσπασε”, οι διαφωνίες παραμένουν και το ταμείο κείται …μακριά.

Στη φράση τούτη συνοψίζεται το πρώτο μέρος της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με την Angela Merkel ( αυτή την ώρα οι δυο ηγέτες και συνεργάτες τους συμμετέχουν σε δείπνο εργασίας.)

Η γερμανίδα καγκελάριος επεφύλαξε μια εξαιρετικά θερμή υποδοχή στον έλληνα Πρωθυπουργό, ως αναμενόταν, για το δια ταύτα ωστόσο των ζητημάτων, με κύριο την ανάγκη να δοθεί χρηματοδότηση στη χώρα, έδειξε προς Eurogroup , δηλώνοντας αναρμόδια να λάβει σχετικές δεσμεύσεις.

Παράλληλα, επέμεινε στην ανάγκη υλοποίησης μεταρρυθμίσεων από ελληνικής πλευράς ( ανέφερε τον όρο τουλάχιστον τρις στις δηλώσεις της) δηλώνοντας ωστόσο ανοιχτή για περαιτέρω και βαθύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Μεγαλύτερο ήταν το διάνυσμα από πλευράς του Έλληνα Πρωθυπουργού, ο οποίος “χαιρέτισε” την αποστασιοποίηση της γερμανίδας καγκελαρίου από την παροχή ρεσυτότητας στην Ελλάδα, μίλησε για την ανάγκη υλοποίησης ενός άλλου μείγματος πολιτικής εντός πλαισίου ωστόσο δημοσιονομικής προσαρμογής ενώ μίλησε (έστω έμμεσα) και για θετικά στοιχεία που είχε το Μνημόνιο, τονίζοντας ότι “δεν ήρθαμε να γκρεμίσουμε ό,τι θετικό έχει γίνει αυτά τα πέντε χρόνια”.

Ειδικότερα, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, η κ. Merkel τόνισε: “Είχαμε θερμή επαφή» και συμπλήρωσε ότι συζητήθηκαν για το ευρώ, για την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και για θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.

Σημείο εκκίνησης αποτελεί η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, σημείωσε η Καγκελάριος και τόνισε την ανάγκη να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερη χρήση της επιμήκυνσης του προγράμματος. Είναι σημαντικό, τόνισε, να υπάρχουν τα οικονομικά στοιχεία και να δούμε ποιες μεταρρυθμίσεις μπορούν να εφαρμοστούν. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν είναι η Γερμανία που αποφασίζει. “Τις αποφάσεις τις παίρνει το Eurogroup” δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Θέλουμε να συνεργαστούμε με το καλύτερο δυνατό τρόπο. Θέλουμε σαφή οικονομικά στοιχεία και πότε θα γίνουμε οι μεταρρυθμίσεις. Θα ήθελα όμως η Ελλάδα να γίνει μια εύρωστη χώρα, να βγει από το τέλμα της ανεργίας» σημείωσε η Merkel, τονίζοντας την ίδια στιγμή όμως πως θα πρέπει να υπάρχει ισοσκελισμένος προϋπολογισμός. Και συμπλήρωσε πως: “γενικώς είχαμε μια διάθεση καλής συνεργασίας. Υπάρχει πνεύμα συνεργασίας”.

“Η κοινή μας συνεργασία χαρακτηρίζεται από αμοιβαία εμπιστοσύνη” πρόσθεσε η A. Merkel σημειώνοντας ταυτόχρονα πως: “Η Ευρώπη έχει χτιστεί με την ιδέα ότι κάθε κράτος είναι σημαντικό. Αν κοιτάξει κανείς προσεκτικά τους γείτονες, ξέρει ότι έχουμε ίδιο ενδιαφέρον και συμφέρον να έχουμε με όλους καλές σχέσεις. Η Ε.Ε είναι κάτι πολύτιμο  και πρέπει να κάνουμε το παν για να συνεχίσει να υπάρχει”.

“Να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον”

«Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την καγκελάριο για την πρόσκληση και για τη δυνατότητα που μου έδωσε να ανταλλάξουμε απόψεις. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να προσπαθούμε να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον» δήλωσε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας συμπληρώνοντας πως δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το διάλογο για να γεφυρωθούν οι διαφορές όπου υπάρχουν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για γόνιμη συζήτηση, ενώ τόνισε πως «θα υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας αλλά με προτεραιότητες».

Παράλληλα, προχώρησε και σε τρεις παρατηρήσεις όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά θα πρέπει:

1. Να σπάσουμε τα στερεότυπα. Ούτε οι Ελληνες είναι τεμπέληδες ούτε οι Γερμανοί ευθύνονται για τα δεινά που συμβαίνουν στην Ελλάδα.

2. Να δουλέψουμε από κοινού ώστε να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά που κράτησε  και επιχειρεί να κρατήσει την Ελλάδα καθηλωμένη. Θέλουμε συνέργεια και δικαστική συνδρομή δικαστικών αρχών σε σχέση με πεπραγμένα ζεμένα στην Ελλάδα.

3. Να επιλύσουμε διαφορές από το παρελθόν. Το θέμα του κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά πρωτίστως μία υλική διεκδίκηση, είναι ένα ηθικό πρωτίστως θέμα.

«Δεν ήρθα να ζητήσω χρήματα»

“Δεν θα ερχόμουν στη Γερμανία για να ζητήσω χρήματα από τη Merkel. Προσδιορίζουμε το κοινό έδαφος, τις συμφωνίες και τις διαφωνίες μας για να προχωρήσει η διαδικασία στους θεσμούς  και ταυτόχρονα να κινηθούν οι διαδικασίες για την εκταμίευση χρημάτων που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

Γερμανικές επανορθώσεις

Αναφερόμενος στις γερμανικές επανορθώσεις και αποζημιώσεις ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε πως «κανένα μέλος της ελληνικής κυβέρνησης δεν εξέφρασε την πρόθεση να καταλάβει η κυβέρνηση κτίρια του γερμανικού δημοσίου. Δεν ισχύει τίποτα από αυτά. Η κυβέρνηση έθεσε ζήτημα νομικής διεκδίκησης στο πλαίσιο  του διεθνούς δικαίου. Δεν το συσχετίζουμε την κρίση. Είναι διμερές ζήτημα, χωριστό. Οι παρανοήσεις δημιουργούν στερεότυπα που πρέπει να σπάσουμε».

Απαντώντας για το ίδιο θέμα η A. Merkel σημείωσε πως: Το θέμα των επανορθώσεων από πολιτικής πλευράς έχει ολοκληρωθεί. Αλλά γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ποιες ήταν οι συνθήκες, πόσο υπέφεραν οι Έλληνες από το κατοχικό καθεστώς. Και για αυτό θα το συζητήσουμε. Δεν καταλήξαμε σήμερα σε κάποιο συμπέρασμα αλλά η Γερμανία έχοντας πλήρη επίγνωση της στάσης του κατοχικού καθεστώτος στην Ελλάδα, δεν το αγνοεί ως θέμα και θα έχουμε στο μέλλον σχετικές συζητήσεις.