Δευτέρα 13.07.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Κλιμακωτή συμφωνία σκέφτεται να προτείνει η Μέρκελ

10.06.2015
Αθήνα

Η κυβέρνηση της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ μπορεί να είναι ικανοποιημένη εάν η Ελλάδα υλοποιήσει τουλάχιστον μία μεταρρύθμιση από αυτές που ζητούν οι πιστωτές, προκειμένου να ανοίξει την πόρτα σε κεφάλαια διάσωσης, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν καλά τις γερμανικές θέσεις και τις οποίεςεπικαλείται το δίκτυο Bloomberg.

Αν και οι Γερμανοί εξακολουθούν να επιμένουν σε ένα πακέτο που περιλαμβάνει υψηλότερους φόρους, πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων και λιγότερο γενναιόδωρα επιδόματα γήρατος, μπορεί να αρκεστούν με μια σαφή δέσμευση από την ελληνική κυβέρνηση για ένα προκαταβολικό μέτρο ώστε να ξεκλειδώσει η βοήθεια, δήλωσε η πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Έτσι, αν και η κυβέρνηση μπορεί να λάβει προθεσμία μέχρι τον επόμενο χρόνο για να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να ξεκινήσει μία μείζονα μεταρρύθμιση εάν θέλει να αρχίσει η παροχή βοήθειας, δήλωσε η ίδια πηγή.

Καμία από τις πηγές που επικαλείται το Bloomberg δεν αποκάλυψε ποια μπορεί να είναι αυτή η μεταρρύθμιση-κλειδί.

Για να πείσει τους πιστωτές, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένη δράση, για παράδειγμα εισάγοντας μεταρρυθμιστική νομοθεσία στο ελληνικό Κοινοβούλιο, δήλωσε μία πηγή.

Εάν οι Έλληνες κινηθούν γρήγορα, τα κεφάλαια θα μπορούσε να εισρεύσουν στην Ελλάδα στις αρχές Ιουλίου, πρόσθεσε.

Η Γερμανία, επίσης, δεν θα είχε αντίρρηση να επεκταθεί και πάλι το τρέχον πρόγραμμα, εάν ο κ. Τσίπρας παρουσιάσει συγκεκριμένες πολιτικές για την επίτευξη των στόχων που συμφωνήθηκαν με τους εταίρους στις 20 Φεβρουαρίου.

Με το τρέχον πρόγραμμα να λήγει στις 30 Ιουνίου και καμία συμφωνία ακόμη στον ορίζοντα, τα σχόλια αυτά αντανακλούν μία γερμανική ευελιξία μεγαλύτερη από τις δημόσιες δηλώσεις της κυβέρνησης, σχολιάζει το Bloomberg.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, ερωτηθείς σχετικά με δημοσίευμα του Bloomberg, είπε ότι δεν ισχύει τίποτα τέτοιο. «Η Γερμανία θα αποδεχθεί μόνον μια πρόταση των τριών θεσμών», είπε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης στο Reuters και πρόσθεσε: «Όλα τα άλλα είναι αποκυήματα φαντασίας».Η Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα έχουν συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ – Λατινικής Αμερικής την Τετάρτη. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 10 το βράδυ, ώρα Ελλάδας.

Newsroom ΔΟΛ