Τετάρτη 19.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Μέρκελ – Ολαντ: Υπάρχει χρόνος για τη συμφωνία

22.06.2015

Η σημερινή Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες δεν αναμένεται να είναι σε θέση να λάβει επίσημη απόφαση για βοήθεια προς την Ελλάδα, ωστόσο υπάρχει ακόμα χρόνος αυτή την εβδομάδα προκειμένου να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία, υποστήριξε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

“Υπάρχουν ακόμα πολλές μέρες μέσα σε αυτή την εβδομάδα στις οποίες μπορεί να ληφθoύν αποφάσεις”, δήλωσε η Angela Merkel, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πόλη του Μαγδεμβούργου.

H Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών η σημερινή Σύνοδος Κορυφής δεν θα μπορούσε να είναι κάτι παραπάνω από μια “Σύνοδος Διαβουλεύσεων”.

Μια συνολική συμφωνία με την Ελλάδα που θα της επιτρέπει να παραμείνει στο ευρώ και να ανταποκριθεί στα χρέη της πρέπει να βρεθεί είτε στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής είτε τις προσεχείς ημέρες, δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος, Francois Hollande.

“Εάν έχουμε μια συμφωνία απόψε θα είναι καλύτερο, αλλά αν όχι, θα πρέπει σήμερα να θέσουμε τη βάση, ώστε να μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία τις επόμενες ημέρες”, τόνισε ο F. Hollande σε δημοσιογράφους στο Παρίσι, πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες.

“Καλή συμφωνία θα είναι εκείνη που ταξινομεί τα θέματα προϋπολογισμού στην Ελλάδα, αλλά παρέχει στην Ελλάδα την αναγκαία χρηματοδότηση και ανοίγει μια συζήτηση για το χρέος της χώρας τους επόμενους μήνες”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται πως η Γερμανίδα Καγκελάριος είχε αφήσει όλα τα ενδεχόμεναανοιχτά για τη Σύνοδο Κορυφής από την Παρασκευή, τονίζοντας ότι αν δεν υπάρχει βάση για απόφαση, η συνάντηση θα είναι απλώς μια “Σύνοδος Διαβουλεύσεων” και θα πρέπει να συνεχιστεί η αναμονή.