Πέμπτη 27.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Μέρκελ: Θέλω την Ελλαδα στο ευρώ, η συμφωνία είναι ακόμη πιθανή

18.06.2015

Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επανέλαβε σήμερα, Πέμπτη, ενώπιον της Budestang ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη και πως μια συμφωνία είναι ακόμη πιθανή. Σημείωσε, ωστόσο ότι η μπάλα είναι στα ελληνικά χέρια.

Εν μέσω αυξανόμενης αντίδρασης γερμανών βουλευτών για τη στάση της Αθήνας και εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα, η Ανγκελα Μέρκελ τόνισε ότι εξακολουθεί να ισχύει πως «οι προσπάθειες της Γερμανίας έχουν ως στόχο την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ώστε οι άνθρωποι στην Ελλάδα να διατηρήσουν την προοπτική ενός καλύτερου μέλλοντος», όπως στην Ιρλανδία, την Κύπρο κλπ.

Η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι η Ελλάδα ήταν σε καλό δρόμο, αλλά αυτός δεν ολοκληρώθηκε καθώς αναβλήθηκαν οι μεταρρυθμίσεις.

«Παραμένω πεπεισμένη ότι, όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει δρόμος. Εάν οι πολιτικά υπεύθυνοι στην Ελλάδα επιδείξουν αυτή την πολιτική βούληση, τότε μια συμφωνία με τους τρεις θεσμούς είναι ακόμη εφικτή. Αυτή θα ήταν η απαραίτητη βάση για τις μετέπειτα αποφάσεις στο Εurogroup και στην γερμανική Βουλή», πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ και επανέλαβε ότι η αλληλεγγύη πηγαίνει χέρι-χέρι με την ίδια ευθύνη και τις ίδιες προσπάθειες.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, δεν ήταν ορατό στην ομιλία της κανένα περιθώριο για υποχωρήσεις προς την Ελλάδα.