Τετάρτη 19.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Μέρκελ: Σκληροί οι όροι για την Ελλάδα, «η χώρα να μείνει στο ευρώ»

17.07.2015

Καλώντας τους γερμανούς βουλευτές να εγκρίνουν την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και του μηχανισμού ESM για πακέτο χρηματοδότησης, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε πως η βοήθεια θα δίνεται με «στενό έλεγχο» καθώς «το σημαντικότερο νόμισμα, η εμπιστοσύνη, έχει χαθεί».

Eπικρίνοντας την στάση της Αθήνας τους τελευταίους μήνες, τόνισε ότι «δεν φτάνουν οι δεσμεύσεις, αλλά τα έργα, και αυτό έκανε η Ελλάδα την Τετάρτη» είπε, λέγοντας πως η χώρα πρέπει να μείνει στο ευρώ.

«Οι τελευταίες ημέρες ήταν δραματικές για την Ευρώπη, όχι μόνο στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων αλλά και για τον κόσμο στην Ελλάδα. Φανταστείτε να στέκονταν στη Γερμανία συνταξιούχοι στην ουρά για 60 ευρώ -από εκεί καταλαβαίνουμε πόσο δραματική είναι η συγκυρία για την Ελλάδα» είπε η Μέρκελ ξεκινώντας την ομιλία της.

«Ο Τσίπρας εξελέγη με την υπόσχεση να υπερβεί τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν μέχρι τώρα και με την υπόσχεση να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ. Αυτή ήταν μία αντίφαση» είπε.

«Θέλουμε να μείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη, δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για την ενοποίηση της Ευρώπης. Για να γίνει αυτό όμως, χρειάζονται δύο πράγματα: Τήρηση των συμπεφωνηθέντων -pacta sunt servanda- είναι το πρώτο. Είμαστε κοινότητα Δικαίου. Το δεύτερο είναι να υπάρχει χώρος για να αναπνέει μία οικονομία» τόνισε.

Ανακεφαλαιώνοντας τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών, η γερμανίδα καγκελάριος κατέληξε: «Με τo αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος χάθηκε το σημαντικότερο νόμισμα, η αξιοπιστία».

«Ήταν αυτό αναστρέψιμο;» αναρωτήθηκε. Υπήρχαν, συνέχισε, τρεις επιλογές: «Να επιλεγεί η οδός της “ένωσης μεταφορών κεφαλαίων”, που θα ήταν το τέλος της κοινότητας Δικαίο, με ένα κούρεμα, που όμως απαγορεύεται» είπε.

«Ο δεύτερος ήταν να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα, με επακόλουθο το χάος στην Ελλάδα, αλλά αυτό θα ήταν το τέλος της υπευθυνότητας, και με εμάς αυτό δεν γίνεται» συνέχισε.

Τόνισε όμως σε αυτό το σημείο, με φόντο τη συζήτηση που έχει ξεσπάσει και στο εσωτερικό του Βερολίνο για την πρόταση Σόιμπλε: «Όμως δεν είναι το ίδιο αυτό με την πρόταση περί “προσωρινής εξόδου”, που θα χρειαζόταν όμως τη συγκατάθεση της Ελλάδας».

«Ο τρίτος ήταν να δοθεί άλλη μία ευκαιρία, με σκληρούς όρους, παρά την έλλειψη εμπιστοσύνης. Εμείς αυτό επιλέξαμε, να βρούμε από κοινού μία διέξοδο με την Ελλάδα» κατέληξε.

«Ο δρόμος που αποφασίστηκε τη Δευτέρα είναι σκληρός, και κυρίως για τους Έλληνες» συνέχισε, προσθέτοντας όμως πως «η έκβαση της Δευτέρας όμως είναι δύσκολη και για την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Πρόκειται για 86 δισ. ευρώ, και συνολικά έχουν δοθεί περισσότερα κεφάλαια από ποτέ. Αυτό είναι μία άνευ προηγουμένου επίδειξη αλληλεγγύης».

«Δεν αρκούν δεσμεύσεις και εξαγγελίες υλοποίησης. Η Ελλάδα χρειάστηκε να προχωρήσει σε βήματα-προϋποθέσεις, ακόμη και για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση» με τον ESM είπε, τονίζοντας πως «η ελληνική Βουλή το έκανε αυτό προχθές».

«Υπερτερούν τα πλεονεκτήματα από τη συμφωνία των μειονεκτημάτων της;» ρώτησε. «Η απάντησή μου είναι, γεμάτη πεποίθηση, ναι. Αφ’ ενός, ενισχύεται η βοήθεια με ανταλλάγματα και υπευθυνότητα και αφ’ ετέρου η εναλλακτική δεν θα ήταν συντεταγμένη, δεν θα ήταν “διάλειμμα από το ευρώ” αλλά θα έφερνε χάος» τόνισε.

«Θα ήταν βαριά αμέλεια από την πλευρά μας, ανεύθυνο, εάν τουλάχιστον δεν δοκιμάζαμε» είπε, υπογραμμίζοντας πως «η Ευρώπη είναι η κοινή μας μοίρα, και αυτό διακυβεύεται». «Δεν αποφασίζουμε μόνο για την Ελλάδα, αλλά για μία ισχυρή Ευρώπη και μία ισχυρή Ευρωζώνη» συνέχισε, για να καταλήξει: «Πρέπει να θυμόμαστε ότι μακροπρόθεσμα η Γερμανία πηγαίνει καλά όταν η Ευρώπη πηγαίνει καλά, και μάλιστα όταν όλοι στην Ευρώπη πηγαίνουν καλά».

 

Πηγή από in.gr