Κυριακή 23.02.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Brexit – Μέρκελ: Μπορούμε και χωρίς εσάς! Όποιος φεύγει από την “οικογένεια”, χάνει τα προνόμια!

28.06.2016

Μπορεί τις προηγούμενες μέρες να είχε υιοθετήσει μια πιο ήπια αντίδραση ως προς το Brexit και την απόφαση της Βρετανίας, μετά το ιστορικό δημοψήφισμα, να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μπροστά στους Γερμανούς βουλευτές τα πράγματα (πάντα) αλλάζουν. Και η Άνγκελα Μέρκελ έδειξε για άλλη μια φορά το… γερμανικό και όχι το ευρωπαϊκό της πρόσωπο.

Και η επιλογή της αυτή αποδείχθηκε πως της «βγήκε» αν κρίνει κανείς από το θερμό χειροκρότημα που της χάρισαν τα μέλη της γερμανικής Βουλής μετά το τέλος της ομιλίας της και αφού είπε πως η Ευρώπη μπορεί να τα καταφέρει και χωρίς τη Βρετανία, «κόβοντας» κάθε συζήτηση για προνομιακή μεταχείριση.

Η καγκελάριος της Γερμανίας μίλησε, όπως συνηθίζει, στη Γερμανική Βουλή λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την πρώτη μετά το βρετανικό δημοψήφισμα. Και ζήτησε από το Λονδίνο να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας, για την έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης. Μέχρι αυτό να γίνει, ξεκαθάρισε και πάλι, πως δεν υπάρξει καμία διαπραγμάτευση, επίσημη ή ανεπίσημη. Και κάλεσε τον Ντέιβιντ Κάμερον να ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει το ευρωπαϊκό “καράβι”.

Η Γερμανίδα καγκελάριος μίλησε για μια εσωτερική απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου και σημείωσε πως η περίοδος των δυο ετών που αναμένεται να διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις για την οριστική αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί να επεκταθεί. «Η Βρετανία παραμένει μέλος της Ευρωπαϊκή Ένωσης μέχρι να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και τα δικαιώματά της δεν θα καταργηθούν». Αλλά μετά, τα προνόμια… κόβονται.

«Καταλαβαίνουμε ότι η Βρετανία δεν θέλει να θέσει το αίτημα (για ενεργοποίηση της διαδικασίας αποχώρησης) άμεσα αλλά δεν γίνεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις χωρίς να το κάνει», διεμήνυσε. και “υποσχέθηκε” ότι θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει την διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.