Δευτέρα 17.02.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Νεκροί γυναίκα και παιδί σε ναυάγιο με πρόσφυγες ανοικτά της Λέσβου

30.09.2015
Νέα τραγωδία εκτυλίχθηκε το πρωί της Τετάρτης  ανοιχτά της Λέσβου, καθώς λέμβος που μετέφερε πρόσφυγες βυθίστηκε στα βόρεια του νησιού.

Νεκροί ανασύρθηκαν ένα αγοράκι δύο ετών και μία γυναίκα 34 ετών. Ήταν τα τελευταία θύματα των Τούρκων δουλεμπόρων, οι οποίοι, παρά τους ισχυρούς βοριάδες που πνέουν στην περιοχή και έναντι 2.000 δολαρίων το κεφάλι, στέλνουν στον θάνατο με πλαστικές βάρκες εκατοντάδες ανθρώπους, που όχι μόνο δεν ξέρουν αλλά δεν έχουν δει ποτέ θάλασσα.

Το ναυάγιο εντοπίστηκε από τουρκικό τουριστικό σκάφος της γραμμής Μυτιλήνη-Αϊβαλί, το οποίο ειδοποίησε το λιμεναρχείο, αλλά εγκατέλειψε το σημείο.

Ακολούθησε το τουρκικό τουριστικό σκάφος «Lesvos», του οποίου το πλήρωμα και επιβάτες, έλληνες και τούρκοι που κατευθύνονταν στο Αϊβαλί, μαζί με σκάφος του Λιμενικού Σώματος που είχε σπεύσει στην περιοχή, άρχισαν την περισυλλογή των ναυαγών.

Από το σκάφος του Λιμενικού περισυνελέγησαν 46 άτομα, μεταξύ των οποίων και ένα νεκρό αγοράκι δύο ετών, που παρά τις προσπάθειες τόσο της διασώστριας όσο και του κυβερνήτη, δεν τα κατάφερε.

Το τουρκικό τουριστικό σκάφος διέσωσε τρία άτομα και περισυνέλεξε τη σορό μίας 34χρονης γυναίκας.

Συνολικά, διασώθηκαν 48 άτομα, 11 παιδιά, οκτώ γυναίκες και 29 άνδρες.

«Κάναμε ό,τι μπορούσαμε» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο καπετάνιος του τουρκικού σκάφους, Μεμέτ Αλή.

«Και ήταν συγκινητική η κοινή προσπάθεια επιβατών και πληρώματος, ελλήνων και τούρκων, να σωθούν όσοι περισσότεροι άνθρωποι μπορούσαν. Δε θα την ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου αυτήν τη στιγμή» πρόσθεσε.

Λίγο αργότερα σήμανε συναγερμός για ακόμη ένα ναυάγιο, ανοικτά του αεροδρομίου της Μυτιλήνης.

Από σκάφος του Λιμενικού Σώματος, το οποίο έσπευσε στην περιοχή, διεσώθη το σύνολο των επιβαινόντων, 40 άτομα, εκ των οποίων οκτώ παιδιά και τέσσερις γυναίκες. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Στις 11:00 έγινε τρίτο ναυάγιο ανοικτά της Συκαμνιάς, στη βόρεια Λέσβο, όταν η ξύλινη σωστική λέμβος στην οποία επέβαιναν άρχισε να βάζει νερά.

Από σκάφος του Λιμενικού διασώθηκαν 153 άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Μολύβου.

Newsroom ΔΟΛ