Σάββατο 24.08.2019 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Μελομακάρονα

24.12.2018

H καλύτερη συνταγή για θεϊκά μελομακάρονα και όλα τα μυστικά τους. Τα κλασικά μελομακάρονα είναι εύκολα, σωστά σιροπιασμένα και αφράτα!

Υλικά Συνταγής

240 γραμ. σπορέλαιο

240 γραμ. ελαιόλαδο

50 γραμ. κονιάκ

160 γραμ. χυμός φρέσκο πορτοκάλι

1 κ.γλ. κοφτό σόδα μαγειρικής

200 γραμ. ζάχαρη

1 κ.γλ. γαρύφαλλο

2 κ.γλ. κανέλα

ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα

900 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ

2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι

400 γραμ. ζάχαρη

400 γραμ. νερό

400 γραμ. μέλι θυμαρίσιο

½ λεμόνι (ακέρωτο)

αλεσμένο φυστίκι Αιγίνης ή καρύδι

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Σε μπολ βάζουμε το λάδι, το σπορέλαιο, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού. Με σύρμα τα ανακατεύουμε. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό, τη ρίχνουμε στο μείγμα. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε.

Αφήστε τη ζύμη σκεπασμένη για 15΄στον πάγκο. Παίρνουμε κομμάτι ζύμης σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε. Ελαφρά πατάμε με πιρούνι την επιφάνεια τους και κάνουμε σχέδια.

Βάζουμε τα μελομακάρονα στο φούρνο. Ψήνουμε στον αέρα για περίπου 25΄ στους 160 βαθμούς C. Είναι έτοιμα όταν ροδίσουν καλά και γίνουν τραγανά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Για το σιρόπι

Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε 3΄. Ξαφρίζουμε τον αφρό και αφού βράσει το σιρόπι το αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία. Σιροπιάζουμε τα μελομακάρονα. Τα βουτάμε στο σιρόπι λίγα λίγα κάθε φορά και τα αφήνουμε για περίπου 20 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά. Έτσι μελώνουν σωστά, παραμένουν μελωμένα και αφράτα και στο στόμα διαλύονται χωρίς να είναι βαριά σκληρά και να στάζουν σιρόπια.

www.argiro.gr