Τρίτη 19.01.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Μεγάλη επιτυχία για την ημερίδα με θέμα τη ρίγανη του Κόζιακα

22.03.2019

Έντονο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η σημερινή ημερίδα που έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Τρικάλων, με τον κόσμο που ασχολείται με την γεωργία να διψάει για γνώση.

Ειδικότερα, η εκδήλωση έφερε τον τίτλο «Η σπουδαιότητα της ολοκλήρωσης ταυτοποίησης Ρίγανης Κόζιακα και οι δυνατότητες αξιοποίησής της. Έναρξη διαδικασιών ταυτοποίησης άλλων αυτοφυών φυτών (Μπιτούνι, Άγριο Τριαντάφυλλο, Μέντα, Τσάι του Βουνού, Μελισσόχορτο)», όπου σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Βασίλης Γιαγιάκος , ο οποίος έκανε μια μικρή αναδρομή των αυτοφυών φυτών της περιοχής και ειδικά στη ρίγανη. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην σημασία της ταυτοποίησης της ρίγανης του Κόζιακα, ένα ταυτοποιημένο και πολλαπλασιαστικό υλικό.

Στην συνέχεια το λόγο πήρε η Διευθύντρια Ερευνών του «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ» Δρ Ελένης Μαλούπα, με θέμα «Ρίγανη Κόζιακα: παρουσίαση του προγράμματος και των δυνατοτήτων του».

Στη συνέχεια, η Κύρια Ερευνήτρια του «ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ» Δρ Φωτεινή Μυλωνά, αναφέρθηκε στη «Μοριακή ταυτοποίηση της ρίγανης του Κόζιακα».

Για τον «Ποσοτικό και ποιοτικό προσδιορισμό αιθέριων ελαίων στη ρίγανη του Κόζιακα» μίλησε η Κύρια Ερευνήτρια του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Δρ Κατερίνα-Μαργαρίτα Κουκ, ενώ η Εντεταλμένη Ερευνήτρια του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Δρ Κατερίνα Γρηγοριάδου αναφέρθηκε στις «Δυνατότητες δημιουργίας τοπικών καινοτόμων προϊόντων ΑΦΦ υψηλής προστιθέμενης αξίας».

Τέλος, για τις «δυνατότητες αξιοποίησης των αυτοφυών ειδών του Κόζιακα» μίλησε ο Δόκιμος Ερευνητής του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Δρ Νίκος Κρίγκας.