Σάββατο 14.12.2019 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Μεγάλες οι ζημιές στις καλλιέργειες στο ν. Τρικάλων

14.01.2019

Της Νικολέττας Μούκα

Αντιμέτωποι με τις καταστροφές στην παραγωγή τους βρίσκονται οι αγρότες των Τρικάλων λόγω της κακοκαιρίας και του παγετού που έπληξε το Νομό την τελευταία εβδομάδα.

Τα πρώτα «θύματα» του χιονιά, σύμφωνα με τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Εμμανουήλ Γογουλάκη, είναι τα κηπευτικά. Την ίδια ώρα ζημιές -που το μέγεθός τους θα φανεί αργότερα- ίσως υπέστησαν  και οι δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως τα ελαιόδεντρα, ενώ καμία άλλη αγροτική εκμετάλλευση δεν επηρεάζεται αυτό το διάστημα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Πραγματικά οι συνθήκες την τελευταία εβδομάδα ήταν ακραίες για το Νομό. Τα Τρίκαλα επιβαρύνθηκαν από τα καιρικά φαινόμενα, και ιδίως από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Οι θερμοκρασίες έπεσαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, όπου μέσα στην πόλη το θερμόμετρο έφτασε στους -8 βαθμούς Κελσίου και στις περιφέρειες μέχρι -14. Το γεγονός αυτό σημαίνει πως σίγουρα θα έχουμε αρκετά προβλήματα στις καλλιέργειες» σημειώνει ο κ. Γουγουλάκης.

Κηπευτικά

Σύμφωνα με τον ίδιο, από το κύμα ψύχους οι καλλιέργειες που θα υποστούν τις μεγαλύτερες ζημιές θα είναι σε πρώτη φάση τα υπαίθρια κηπευτικά και πραγματικά κάτω από τους -2 βαθμούς θα υπάρχουν ζημιές στα μαρούλια, τα λάχανα, τα κουνουπίδια και όλα τα υπόλοιπα.

Από εκεί και πέρα, όσον αφορά τα θερμοκήπια οι ζημιές θα είναι περιορισμένες, καθώς στο μεγαλύτερο μέρος τους, οι παραγωγοί φροντίζουν να λαμβάνουν την πρόνοια και να λειτουργεί θέρμανση στις εγκαταστάσεις.

«Υφίστανται βεβαία κάποια έξοδα επιπλέον με το μαζούτ που καινέ, αλλά προστατευτούν την περιουσία τους» σημειώνει ο κ. Γουγουλάκης, ενώ παράλληλα εφιστά την προσοχή στους παραγωγούς «να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να προσπαθούν να θερμαίνονται τα θερμοκήπια, καθώς με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο προστατεύεται η παραγωγή, αλλά επιπλέον λιώνει το χιόνι και αποφεύγονται οι ζημιές και η κατάρρευση των εγκαταστάσεων».

Ελαιόδεντρα

Στις υγρότοπες καλλιέργειες, ο Διευθυντής της ΔΑΟΚ, εκτιμά ότι οι ζημιές θα φανούν σε δύο με τρεις μήνες και κυρίως στα ελαιόδεντρα, όπου θα ξεκινήσουν να κυκλοφορούν οι χυμοί.

Όπως εξηγεί ο κ. Γουγουλάκης «οι ελιές είναι αειθαλές δέντρο, κρατάει φύλλα πάνω και κατά κάποιο τρόπο δεν είναι σε λήθαργο όπως είναι τα φυλλοβόλα δέντρα. Η εκτίμηση μου θα φάνει σε κάποιους θύλακες παγετού, ενώ σε κάποια μέρη που έχει υγρασία κάτω και όχι στις πλαγιές, θα έχουμε πρόβλημα όπως συνέβη τον Δεκέμβριο του 2016 και τον Ιανουάριο του 2017, που είχαμε χαμηλές θερμοκρασίες και υπήρξαν δέντρα που ξεραθήκαν από τον παγετό».

Καταλήγοντας, ο Διευθυτής της ΔΑΟΚ αναφέρει πως «στις υπόλοιπες καλλιέργειες δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής ζημιές, αλλά πιστεύουμε πως έχουν αντοχές στο χιόνι, όπως τα σιτηρά και κατά κάποιο τρόπο μπορούν να αντέξουν».