Παρασκευή 10.07.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Μεγάλα Καλύβια: ένα ζωντανό χωριό με πλούσια ιστορία και υποδομές

14.07.2015

Ολοκληρώνοντας το πρώτο μέρος του οδοιπορικού του «Ε.Π.» σε γειτονιές και συνοικίες της πόλης, αυτό που διαπιστώσαμε από τις επιτόπιες έρευνές μας σε μεγάλο βαθμό, είναι η υστέρηση και η υποβάθμιση των περισσοτέρων απ’ αυτές τις περιοχές σε σχέση με το κέντρο. Επισημάναμε παραλείψεις, προβλήματα κι ελλείψεις και τα δημοσιοποιήσαμε μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας, με σκοπό να φτάσουν στα αυτιά των υπευθύνων και να δοθούν οι αναγκαίες λύσεις στις περιπτώσεις που χρειάζονται. Πέρα όμως από αυτό επισημάναμε και προβάλαμε και όλα τα καλά που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια τα οποία συντέλεσαν και συντελούν στην ανάπτυξη των εν λόγω περιοχών, αλλά σίγουρα απομένουν να γίνουν ακόμη πολλά.

Σήμερα ξεκινάμε ένα νέο οδοιπορικό στα χωριά και στις έδρες των Καποδιστριακών Δήμων που τώρα πια με τον «Καλλικράτη» έχουν περάσει στο διευρυμένο Δήμο Τρικκαίων. Ως αρχικό σταθμό, επιλέξαμε τα Μεγάλα Καλύβια, ένα κεφαλοχώρι του νομού με πλούσιο παρελθόν και ιστορία, ένα ζωντανό χωριό με πολύ κόσμο και νεολαία, ικανό να καλύψει με αυτάρκεια τις ανάγκες των κατοίκων του και που ψάχνει εναγωνίως τον βηματισμό του στη σύγχρονη εποχή για να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέλιξη του νομού. Παρόντες σ’ αυτή τη συνάντηση επιφανείς μεγαλοκαλυβιώτες που έχουν μεράκι και αγαπούν το τόπο τους, μας δέχτηκαν με προθυμία και μας εξέθεσαν την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο χωριό, αλλά αναφέρθηκαν και στο πλούσιο ιστορικό του παρελθόν.

Μαζί με τον Αντιδήμαρχο Περιφέρειας του Δήμου Τρικκαίων (τομέας Α΄) Ηλία Παπανικολάου, τον πρόεδρο της κοινότητας Χρήστο Σκούφα, τον τέως πρόεδρο του ΕΛΟΚ Χρήστο Παπαπολύκαρπο, το γνωστό ποδοσφαιρικό παράγοντα Θανάση Κατράνα και το μέλος του συλλόγου Νίκο Κουφογιάννη, κάναμε μια διαλογική συζήτηση και σταθήκαμε στα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Μεγάλα Καλύβια.

-υπάρχει έντονη κυκλοφορία και ηχορύπανση εντός του οικιστικού ιστού, κυρίως από νεαρά άτομα, που κυκλοφορούν με μηχανές. Παρά τις επανηλειμμένες παρατηρήσεις το φαινόμενο συνεχίζεται, ίσως εδώ θα έπρεπε να υπάρξει μια κάποια αστυνόμευση κι επιβολή προστίμων αν χρειαστεί.

-ενώ εγκρίθηκε από το εργοστάσιο ξυλείας η αποστολή κιοσκιών και άλλων ειδών ξυλείας για το αθλητικό κέντρο, ουδέποτε έφτασε στον προορισμό της. Οι κάτοικοι κάνουν λόγο ότι η προηγούμενη Δημοτική αρχή τα διοχέτευσε προς άλλη κατεύθυνση, άγνωστο για ποιο λόγο. Ζητούν την αποκατάσταση αυτού του λάθους και να έρθουν τα ξύλα στο χωριό, για να τοποθετηθούν εκεί που πρέπει.

– Στον οδικό κόμβο λίγο έξω από το χωριό, θεωρείται αναγκαία η τοποθέτηση κολωνακίων για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων.

-Στον κεντρικό οδικό άξονα του χωριού, οι κάτοικοι προτείνουν την χάραξη κίτρινης γραμμής, ώστε να κατασκευαστεί ποδηλατόδρομος, για να μπορούν οι μαθητές να πάνε με ασφάλεια στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο με τα ποδήλατά τους.

-έγινε λόγος επίσης ότι τα Μεγάλα Καλύβια δεν αναφέρονται πουθενά στο ηλεκτρονικό site του Δήμου. Ζητούν να υπάρξει χώρος προβολής για το χωριό και τα αξιοθέατά του (κονάκι, γέφυρα μπαμπαλίνας, εκκλησία Αγίου Νικολάου κ.α.), ώστε να μπορούν να πληροφορούνται οι επισκέπτες για το τι μπορούν να δουν και επισκεφτούν εδώ.

-ένα πρόβλημα που ο Αντιδήμαρχος κ. Παπανικολάου θεωρεί σοβαρό, είναι η έλλειψη ιδιόκτητου και άνετου χώρου για την ανέγερση παιδικού σταθμού στο χωριό. Σήμερα λειτουργεί παιδικός σταθμός, που φιλοξενεί 25-30 παιδάκια, αλλά σε νοικιασμένο οίκημα. Δεσμεύθηκε να προχωρήσει προς αυτή τη κατεύθυνση, ώστε να πάψει ο Δήμος να πληρώνει υπέρογκα ενοίκια αλλά και οι μικροί μαθητές να ζουν σ’ ένα χώρο όπως αρμόζει στην ηλικία τους.

-Το γνωστό κονάκι δίπλα στην πλατεία, ένα κτίσμα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής χρειάζεται συντήρηση και ανακαίνιση, ώστε να γίνει επισκέψιμο από τον κόσμο.

-οι αποθήκες του συνεταιρισμού πέρασαν στη δικαιοδοσία του Δήμου και πάγιο αίτημα είναι να διαμορφωθεί εκεί μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, που θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες της περιοχής και των κατοίκων.

-Η γέφυρα που ενώνει τα Καλύβια με τη Μαγούλα, στη θέση «Αράπης», γνωστή κι ως γέφυρα Μπαμπαλίνας, πρέπει να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί διατηρώντας τον παραδοσιακό της χαρακτήρα (πρόκειται για ένα πετρόχτιστο τοξωτό γεφύρι).

-Για την αποχέτευση και τον βιολογικό καθαρισμό που έχουν προχωρήσει, αναμένεται η τελική έγκριση από το Περιφερειακό συμβούλιο.

-Το αλσύλλιο μπροστά από το γήπεδο στην είσοδο του χωριού, χρειάζεται καλλωπισμό και εργασίες συντήρησης.

-Οι παιδικές χαρές επίσης χρειάζονται συντήρηση και προσθήκη νέων εξαρτημάτων.

-Τα Μεγάλα Καλύβια διαθέτουν ΤΟΕΒ με 32 πομώνες και οι κάτοικοι αιτούνται να είναι το ρεύμα ανταποδοτικό προς τους αγρότες.

Αυτά τα προβλήματα και τις ελλείψεις καταγράψαμε ύστερα από επιτόπια έρευνα και διαλογική συζήτηση με τους κατοίκους του χωριού αλλά και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο. Τα Μεγάλα Καλύβια είναι σε γενικές γραμμές ένα περιποιημένο, νοικοκυρεμένο και καθαρό χωριό κι αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στους κατοίκους του, οι οποίοι νοιάζονται κι αγαπάνε τον τόπο τους. Ο Δήμος Μεγάλων Καλυβίων άλλωστε ήταν ο μοναδικός Δήμος που άφησε θετικό πρόσημο στα οικονομικά του, όταν το 2010 προσαρτήθηκε στον διευρυμένο Δήμο Τρικκαίων. Το 2018 η περιοχή ετοιμάζεται να υποδεχτεί το Πανελλήνιο Καραγκούνικο Αντάμωμα, αλλά γι’αυτό αλλά και άλλες πολλές πολιτιστικού, κοινωνικού και αθλητικού περιεχομένου δραστηριότητες που συντελούνται κυρίως από τον ΕΛΟΚ αλλά και άλλους τοπικούς φορείς, ο «Ε.Π.» δεσμεύεται να τις παρουσιάσει -λόγω έλλειψης χώρου- σε προσεχές φύλο της εφημερίδας.

 

                                                                Δημήτρης Παδιός