Τρίτη 26.10.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Με οστεοπενία ή οστεοπόρωση το 53% των Ελλήνων

18.04.2018

Ένας στους δύο Έλληνες έχει οστεοπενία ή οστεοπόρωση και δεν λαμβάνει φάρμακα. Επτά στις δέκα γυναίκες νεαρής ηλικίας δεν προσλαμβάνουν το ασβέστιο που χρειάζονται, ενώ η πλειονότητα των ενηλίκων δεν έχουν κάνει ποτέ μέτρηση οστικής πυκνότητας. Μεγάλη έρευνα που διενήργησε ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα», στέλνει δυσοίωνα μηνύματα για τη σκελετική υγεία των Ελλήνων, η οποία υπονομεύεται από την απουσία άσκησης και τη φτωχή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων πλούσιων σε ασβέστιο. Η κατάσταση δε όσων έχουν ήδη προβλήματα οστεοπόρωσης επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Όπως εξηγεί στην «Κ» η πρόεδρος του Συλλόγου, Μέμη Τσεκούρα, «η οστεοπόρωση είναι μία σιωπηλή επιδημία και δεν έχει συμπτώματα. Το αποτέλεσμα είναι, οι πάσχοντες αφενός να αμελούν να εξεταστούν, αφετέρου να προτιμούν να ακολουθήσουν πιστά τη φαρμακευτική τους αγωγή για άλλες παθήσεις όπως π.χ. η υπέρταση, κάνοντας “εκπτώσεις” στα φάρμακα για οστεοπόρωση».

Η έρευνα διήρκεσε έξι χρόνια, κατά το διάστημα των οποίων εξετάσθηκαν και ερωτήθηκαν συνολικά 11.268 ενήλικες στο πλαίσιο εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης του Συλλόγου για την οστεοπόρωση, που πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Οπως κατέδειξε η έρευνα, το 23% των Ελλήνων έχει εγκατεστημένη και διεγνωσμένη οστεοπόρωση. Οστεοπενία ή οστεοπόρωση την οποία δεν αντιμετωπίζει φαρμακευτικά έχει το 53% των Ελλήνων, ενώ το 26% παρουσιάζει αστάθεια στη βάδιση. Το 58% των γυναικών και το 93% των ανδρών δεν είχε κάνει ποτέ μέτρηση οστικής πυκνότητας. Σύμφωνα με την κ. Τσεκούρα, «έχει επικρατήσει η λανθασμένη άποψη ότι η οστεοπόρωση είναι μία γυναικεία πάθηση. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι στους άνδρες η οστεοπόρωση συνήθως είναι πιο “βαριά”».

Γαλακτοκομικά

Από την έρευνα προέκυψε ότι το 66% των Ελλήνων δεν ασκείται. Εννέα στις δέκα γυναίκες άνω των 55 ετών δεν καταναλώνουν την ποσότητα γαλακτοκομικών που χρειάζονται, ενώ εξίσου υψηλό είναι το αντίστοιχο ποσοστό και στις ηλικίες κάτω των 35 ετών (68%). «Το παράδοξο είναι ότι όσο αυξάνεται η ηλικία, τόσο μειώνεται η ποσότητα γαλακτοκομικών που καταναλώνουν οι Ελληνες», σημειώνει η κ. Τσεκούρα. Και συνεχίζει, «αυτό αποδίδεται στη λανθασμένη άποψη ότι όσο μεγαλώνει ένας άνθρωπος τόσο πιο δύσκολα απορροφά το ασβέστιο. Ομως καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας πρέπει να καταναλώνουμε γαλακτοκομικά προϊόντα».

Σύμφωνα με την κ. Τσεκούρα, κάθε άτομο έως την ηλικία των 50 ετών πρέπει να καταναλώνει τρεις μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα, ενώ στις ηλικίες άνω των 50 ετών οι μερίδες πρέπει να αυξηθούν στις τέσσερις. «Μία μερίδα γαλακτοκομικών μπορεί να είναι είτε ένα ποτήρι γάλα, είτε μία φέτα του τοστ κίτρινο τυρί (το οποίο προσφέρει πολύ περισσότερο ασβέστιο από τη φέτα), είτε ένα γιαούρτι», εξηγεί.

Υπενθυμίζεται ότι η οστεοπόρωση είναι η πάθηση που χαρακτηρίζεται από την ελάττωση της αντοχής του οστού, με αποτέλεσμα τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης και των άκρων. Το οστεοπορωτικό κάταγμα θεωρείται παγκοσμίως η δεύτερη αιτία σωματικής ανικανότητας και θνητότητας. Σύμφωνα με τον Σύλλογο «Πεταλούδα», στην Ελλάδα ετησίως περίπου 15.000 άτομα σπάνε το μηριαίο οστό. Η θνητότητα των ατόμων αυτών τα δύο πρώτα χρόνια μετά την εγχείρηση φτάνει το 30%.

kathimerini.gr