Σάββατο 14.12.2019 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Με επιτυχία η εκδήλωση τιμής και μνήμης της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ για τους 5 Τρικαλινούς ΕΠΟΝίτες

18.04.2016
  • 72 χρόνια μετά τον απαγχονισμό τους
  • από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους

Σήμερα, Δευτέρα 18 Απρίλη 2016, η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης –Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας(ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ)  διοργάνωσε, όπως και κάθε χρόνο τέτοια μέρα, εκδήλωση τιμής- μνήμης και επίκαιρων διδαγμάτων για τον απαγχονισμό των 5 Τρικαλινών ΕΠΟΝιτών από τους Γερμανούς κατακτητές & τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Φέτος συμπληρώνονται 72 χρόνια από την εκτέλεσή τους, εκείνη την τραγική μέρα του Απρίλη του 1944. Η εκδήλωση έγινε στο μνημείο των 5 ΕΠΟΝιτών που δεσπόζει στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, όπου και ήταν ο τόπος της θυσίας τους. Απέναντι από το ιστορικό κτίριο του ξενοδοχείου «Πανελλήνιον», που υπήρχε και τότε και στεγαζόταν η Γερμανική-ναζιστική-κατοχική διοίκηση-η «κομαντατούρ». Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους συγγενείς των εκτελεσθέντων ,παλαίμαχοι αγωνιστές από την Εαμική Αντίσταση και τον ΔΣΕ, καθώς και απόγονοι αγωνιστών και θυμάτων, εργαζόμενοι και νέοι των Τρικάλων.

Φέτος συμπληρώθηκαν και 73 χρόνια από τις 23 Φλεβάρη 1943, όταν ιδρύθηκε η θρυλική ΕΠΟΝ, η μεγαλύτερη νεολαιίστικη οργάνωση της χώρας. Σήμερα, όλη η δράση της αποτελεί πλούτο και παρακαταθήκη για το λαϊκό κίνημα

Παιδιά της θρυλικής ΕΠΟΝ, που σφυρηλατήθηκαν και ατσαλώθηκαν μέσα από το καμίνι της ταξικής-λαϊκής πάλης ήταν και οι 5 νέοι που τιμήθηκαν στην εκδήλωση, ο Στέργιος Γάτσας, ο Γιάννης Μπριάζης. Ο Κώστας Στεργιόπουλος, ο Κώστας Σύρμπας, ο Αποστόλης Τσανάκας. Στις 18 Απριλίου απαγχονίστηκαν από τους Φασίστες κατακτητές και τους Έλληνες συνεργάτες τους, οι οποίοι πιστεύαν ότι με την αποτρόπαιη εκείνη πράξη τους θα τρομοκρατούσαν τον λαό μας, θα απέτρεπαν τον ξεσηκωμό και τον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Η εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό από το Λευτέρη(Λούλη) Λέγκα πρόεδρο του παραρτήματος Τρικάλων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, ο οποίος απήγγειλε και ποίημα εμπνευσμένο από τη θυσία των 5 ΕΠΟΝιτών.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε το ιστορικό των γεγονότων της σύλληψης και της εκτέλεσης των 5 νέων αγωνιστών τον Απρίλη του 1944 από τη συναγωνίστρια Ρίτα Χατζή.

Την κεντρική ομιλία στην εκδήλωση πραγματοποίησε, ο Γραμματέας του ΔΣ του παραρτήματος Τρικάλων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, Απόστολος Ζάχος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:

« Ας αναρωτηθούμε, λοιπόν, τι οδήγησε πέντε απλούς ανθρώπους του λαού από φτωχές οικογένειες των Τρικάλων να ακολουθήσουν αυτή την αγωνιστική στάση ζωής και να φτάσουν ως την υπέρτατη θυσία που αποτελεί παράδειγμα για τις νεότερες γενιές. Τι ήταν αυτό που στάθηκε πιο πάνω από τα ατομικά χαρακτηριστικά και γνωρίσματα του καθενός; Τι ήταν αυτό που ένωσε τις πορείες τους σε μια κοινή γραμμή προς την υπέρτατη θυσία ;

Δεν είναι άλλο από την κινητήρια δύναμη ολόκληρης της ανθρώπινης ιστορίας : την ταξική πάλη

Είναι αυτή που σφυρηλατεί στη φωτιά της τέτοιες προσωπικότητες που αξίζει να τιμάμε σήμερα και να διδασκόμαστε από τη δράση τους. Οι 5 Τρικαλινοί ΕΠΟΝίτες ,λοιπόν , εντάχθηκαν από νωρίς στο στρατόπεδο της εργατιάς , της φτωχολογιάς , όταν σε πολύ σκληρές συνθήκες πήραν το δρόμο του οργανωμένου αγώνα .Γιατί δε στρατεύτηκαν όλοι στον αγώνα. Στο απέναντι στρατόπεδο υπήρχε η πλουτοκρατία που είτε συνεργάστηκε με του κατακτητές, είτε εγκατέλειψε τη χώρα μαζί με τα πλούτη του……

…….. Ένα χρήσιμο λοιπόν δίδαγμα για το σήμερα είναι ότι όπως και τότε σε μια σημαντική ιστορική περίοδο δεν υπήρξε εθνική ομοψυχία, δεν υπήρξαν κοινοί εθνικοί στόχοι.

Έτσι και σήμερα , δεν μπορούν να υπάρξουν κοινοί στόχοι για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, κοινοί στόχοι με την αστική τάξη, τους καπιταλιστές. Δεν μπορεί να υπάρξει κοινή εθνική προσπάθεια όπως θέλει να ονομάσει η συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, την εφαρμογή του δικού της δήθεν καλού μνημονίου,

Η κυβέρνηση την ίδια στιγμή που μιλάει για δήθεν εθνική κυριαρχία και πατριωτισμό, καλεί το λαό να υποταχθεί στο δικό της τρίτο Μνημόνιο. Σε βουνό βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων που θα φορτωθεί σ αυτό των προηγούμενων μνημονίων.

Ισοπεδώνει το ασφαλιστικό αποτελειώνοντας την κατεδάφιση που άρχισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Συνεχίζει το ίδιο παραμύθι με τους προηγούμενους. Προσπαθεί   να μας πείσει ότι το νέο σχέδιο-“τερατούργημα” αποτελεί τη σωτηρία για το ασφαλιστικό σύστημα και τους ασφαλισμένους.

Έχει δώσει γη και ύδωρ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ για να εξαπολύσουν νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μ Ανατολή, έχει δώσει το Αιγαίο στο ΝΑΤΟ για να αλωνίζουν τα ΝΑΤΟικά πλοία, ετοιμάζεται να ανοίξει νέα ΝΑΤΟική βάση, κάτι που δεν τόλμησαν να κάνουν ούτε οι αποκαλούμενες ως “δεξιές” κυβερνήσεις στην Ελλάδα μετά τη μεταπολίτευση. Έχει συμφωνήσει με τη Μέρκελ, τον Ολάντ και τους άλλους κυβερνήτες της ΕΕ να κλείσουν από κοινού τα σύνορα, εγκλωβίζοντας δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, ξεριζωμένους του πολέμου.

Αποδείχθηκε τελικά πως το περίφημο στεφάνι στην Καισαριανή ήταν στεφάνι-τιμή στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ιδιαίτερα οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν, ότι η ΕΕ δεν αλλάζει, δεν εξανθρωπίζεται. Είναι ένωση του κεφαλαίου , φτιάχτηκε για τα συμφέροντά του. Οι ελευθερίες που προσφέρει είναι ελευθερίες μόνο για το κεφάλαιο. Οι λαοί μένουν εγκλωβισμένοι, γι’ αυτούς υπάρχουν μόνο κλειστά σύνορα, καταστολή, φτώχεια και εξαθλίωση.

… Ενάντια στα δίκαια αιτήματά μας στρέφεται η κυβέρνηση και για τις Γερμανικές αποζημιώσεις. Όσα μεγάλα λόγια λέει η κυβέρνηση είναι δημαγωγικά για να αποπροσανατολίσει το λαό. Αυτό δείχνουν και όσα είπε ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας κατά την περσυνή συνάντησή του με τη καγκελάριο Μέρκελ. Είπε ο κ. Τσίπρας ότι τάχα το θέμα δεν αφορά «υλική δικαίωση» αλλά είναι «πρωτίστως ηθικό». Τότε η κυβέρνηση κινήθηκε στη λογική του συμψηφισμού των αποζημιώσεων με το αστικό κρατικό χρέος. Δηλαδή , να πληρωθεί το κρατικό χρέος , που δεν είναι του λαού, με τις αποζημιώσεις των θυμάτων και της καταστροφής λαϊκής περιουσίας. Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, παρά τα μεγάλα λόγια προεκλογικές της υποσχέσεις, συνεχίζει την ίδια πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, στέλνοντας στις ελληνικές καλένδες τη λαϊκή διεκδίκηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Η Ιστορία λοιπόν μας διδάσκει και αυτά τα ιστορικά διδάγματα δεν πρέπει να τα ξεχνάμε ποτέ. Η υπερηφάνεια και η αξιοπρέπεια για το λαό σημαίνει να μη χάσει άλλο χρόνο, να μη μείνει άλλο παθητικός και φοβισμένος θεατής στα αντιλαϊκά παζάρια,να μην περιμένει με σταυρωμένα χέρια πότε θα τον σφάξουν. Αλλά να οργανώσει την πάλη του για όλα όσα του ανήκουν! Ό λαός όταν είναι αποφασισμένος μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω βγαίνοντας στην αντεπίθεση, αυτό μας διδάσκουν και τα γεγονότα της δεκαετίας του 1940. Η λογική του δε γίνεται τίποτα καλλιεργείται από το κεφάλαιο ,την κυβέρνηση και τους συμμάχους τους για να κρατήσει το λαό με σκυμμένο το κεφάλι. Πολλά γίνονται αν ο λαός αποφασίσει να δοκιμάσει τη δύναμή που κρύβει μέσα του.

….Η φετινή χρονιά είναι αφιερωμένη στα 70χρονα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Θα όλους τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες του ΔΣΕ, όλους όσοι έπεσαν, τραυματίστηκαν στις ηρωικές μάχες του.

Θα τιμήσουμε όλους όσους πολέμησαν ηρωικά, σε όλα τα βουνά, τις πόλεις και τα χωριά της πατρίδας μας.

Αποτελεί χρέος και καθήκον μας να αναδείξουμε την προσφορά του λαϊκού ηρωικού Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στη σκληρή, άνιση, αλλά δίκαιη πάλη του, για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί.

Ιδιαίτερα σήμερα, που τα διάφορα αστικά επιτελεία προσπαθούν να ξαναγράψουν την Ιστορία από την αρχή και έχουν κάνει επιστήμη, τη διαστρέβλωση, την συκοφαντία, την παραχάραξη, μιας κορυφαίας στιγμής της ταξικής πάλης στην Ελλάδα, που είναι η πάλη του ΔΣΕ.

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

Συνεχίζουμε να συμβάλουμε με τον αγώνα μας οι αντιστασιακοί και οι συγγενείς και απόγονοι αντιστασιακών και θυμάτων στον ιδεολογικό και πολιτικό εξοπλι­σμό των νεότερων γενεών, ώστε να μην επι­τρέψουν ποτέ να επαναληφθούν παρόμοια γεγονότα και η φασιστική πανούκλα που ξανα­βγαίνει στο προσκήνιο, γέννημα – θρέμμα του καπιταλισμού που την αξιοποιεί ενάντια στους λαούς, να μπει οριστικά στο σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας.

Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη τιμή στους νεκρούς του αγώνα που ύψωσαν αγέρωχο ανάστημα μπρος στην κρεμάλα. Χάρη σε αυτή τους την αλύγιστη στάση βρισκόμαστε εμείς εδώ σήμερα για να τους τιμήσουμε, να πάρουμε θάρρος και έμπνευση από τη δική τους ζωή και δράση και να τους υποσχεθούμε ότι ο αγώνας στον οποίο είχαμε την τιμή να βαδίσουμε μαζί θα συνεχιστεί μέχρι την τελική νίκη»

-Με το τέλος της ομιλίας ποίημα αφιερωμένο στα «Αετόπουλα» της ΕΠΟΝ απήγγειλε ο, αδερφός του απαγχονισμένου ΕΠΟΝίτη Γιάννη Μπριάζη.

Η εκδήλωση έκλεισε με κατάθεση στεφανιών και λουλουδιών στο μνημείο από την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, των Τομεακών Οργανώσεων του ΚΚΕ στα Τρίκαλα, του ΤΣ της ΚΝΕ, του αδερφού του εκτελεσμένου ΕΠΟΝίτη Κώστα Σύρμπα, Βασίλη, εκ μέρους όλων των αδελφιών της οικογένειάς τους, επίσης από τα αδελφια των απαγχονισμένων ΕΠΟΝιτών Γιάννη Μπριάζη & Κώστα Στεργιόπουλου, τις τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΕΒΕ, τα σωματεία συνταξιούχων ΙΚΑ & ΟΑΕΕ Τρικάλων, την Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων, καθώς και με «ενός λεπτού σιγή» στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών με την υπόκρουση του πένθιμου εμβατήριου: «Αιώνια η μνήμη σε σας αφελφοί στον τίμιο που πέσατε αγώνα»

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ-

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

(ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ)