Σάββατο 20.08.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Με έντονο ενδιαφέρον η ημερίδα στα Τρίκαλα για την θεωρία της σχετικότητας

26.11.2018 /

Μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η ημερίδα του Παραρτήματος Τρικάλων της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού «Κλιάφα».

Στην επιστημονική ημερίδα, με θέμα «Ένας αιώνας γενική θεωρία σχετικότητας: Από τη διαφορική γεωμετρία στη σύγχρονη αστροφυσική», ομιλητής ήταν ο Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής στο ΑΠΘ Νικόλαος Στεργιούλας.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκε η πρόσφατη ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων από συγχωνεύσεις μελανών οπών και αστέρων νετρονίων, που αποτέλεσε έναν θρίαμβο για τη Γενική Θεωρία Σχετικότητας του Αϊνστάιν και μάλιστα έναν αιώνα μετά τη διατύπωσή της. Επίσης επισημάνθηκαν τα μαθηματικά θεμέλια της θεωρίας και ειδικότερα η συμβολή της διαφορικής γεωμετρίας του Riemann στην επιτυχία της θεωρίας.

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν τα σύγχρονα πειράματα ανίχνευσης βαρυτικών κυμάτων καθώς και τα μελλοντικά διαστημικά πειράματα (αποστολή LISA του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος), ενώ έγινε αναφορά στο ρόλο της Γενικής Θεωρίας Σχετικότητας στη Σύγχρονη Αστροφυσική

Να σημειωθεί ότι η ημερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο των δράσεων που γίνονται με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση της ΕΜΕ, ενώ η επέτειος αυτή συμπίπτει με τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την ίδρυση του Παραρτήματος Τρικάλων.

Νικολέττα Μούκα