Κυριακή 13.06.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Με εκατοντάδες λουκέτα κινδυνεύει η Τρικαλινή αγορά

19.01.2021

Με τα μελανότερα χρώματα περιγράφουν οι πρόεδροι των σωματείων ΕΒΕ την κατάσταση που επικρατεί

 

Με τα μελανότερα χρώματα μπορεί να περιγραφεί η κατάσταση των επαγγελματιών στο νομό Τρικάλων που με την καρμανιόλα του λουκέτου πάνω από το κεφάλι τους… προβλέπουν ο μέλλον δυσοίωνο.

Ο «Ενεργός Πολίτης» σε μια προσπάθεια να καταγράψει τα προβλήματα των σωματείων που ανήκουν στην Ομοσπονδία ΕΒΕ Τρικάλων, μίλησε με προέδρους αρκετών από αυτά, απευθύντας τους τις τρεις παρακάτω ερωτήσεις:

  1. Πόση υπολογίζεται πως είναι η πτώση του τσίρου στον κλάδο σας από το πρώτο lockdown μέχρι σήμερα
  2. Ήταν αρκετά τα μέτρα της κυβέρνησης για την στήριξη του κλάδου σας;
  3. Τι ποσοστό επιχειρήσεων πιστεύετε πως θα βάλλουν λουκέτο μόλις τελειώσει η κρίση;

Το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό… αφού η πτώση του τζίρου ακόμη και για τις επιχειρήσεις που ήταν ανοιχτές είναι πάνω από 30%, ενώ στις κλειστές σε κάποιες φτάνει και σχεδόν το 100% αφού δεν άνοιξαν καθόλου.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΗΛΙΑΔΗΣ -ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΦΕΤΕΡΙΩΝ

Ίσως είναι ο κλάδος που μαζί με αυτών της εστίασης έχεις πληγεί περισσότερο απ’ όλους και είναι ο κλάδος των καφετεριών που με εξαίρεση το καλοκαίρι, σχεδόν όλο το υπόλοιπο διάστημα είναι κλειστές… με την ημερομηνία επανέναρξης να είναι… άγνωστη. «Η πτώση του τζίρου στον κλάδο μας είναι στο 80% εφόσον τα μαγαζιά είναι κλειστά, μόνο τα delivery και το take away καλύπτει σε ένα 20%. Τα μέτρα της κυβέρνησης ήταν ανεπαρκή, ήταν μέτρα στήριξης χωρίς κανένα σχέδιο και δεν μας προετοιμάζουν για το τι θα γίνει στην συνέχεια. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το 30% με 40% των επιχειρήσεων να βάλουν λουκέτο με την λήξη αυτής της πανδημίας» θα πει ο πρόεδρος τους Γιώργος Ηλιάδης, ο οποίος τρομάζει στην ιδέα να μην υπάρξει στήριξη κατά την επανεκκίνηση του συγκεκριμένου χώρου που απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους στη χώρα.

 

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ

Τραγική περιγράφει την κατάσταση και ο  πρόεδρος του Σωματείου Μικροπωλητών Βιοτεχνικών Ειδών Βασίλης Τριανταφύλλου: «Σχεδόν 100% είναι η πτώση του τζίρου μας αφού δεν δουλεύουμε. Από το πρώτο lockdown μέχρι σήμερα έχουμε δουλέψει μόνο ένα μήνα, και όλο το υπόλοιπο διάστημα είμαστε κλειστοί. Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν βοήθησαν καθόλου, τα 800 ευρώ και αυτό ήταν. Πιστεύω το 70% των επιχειρήσεων θα βάλουν λουκέτο».

 

ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΗΔΩΝ

«Στο θέμα των βιβλίων και στον κλάδο του βιβλίου η πτώση του τζίρου είναι στο 30% με 40%», θα μας πει ο πρόεδρος του Σωματείου Βιβλιοπωλών Αχιλλέας Παπαναστασίου. «Τα μέτρα της κυβέρνησης θεωρώ πως δεν ήταν αρκετά, θα μπορούσε να υπάρχει πιο μεγάλη στήριξη ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Οσον αφορά στο κλείσιμο των επιχειρήσεων τόνισε: Θα δούμε πολύ τραγικά πράγματα και μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα δεν είμαστε τόσο σκληροί, λειτουργούμε συναισθηματικά ακόμα και στον επιχειρηματικό χώρο, πάρα πολλοί άνθρωποι που έχουν οικογενειακές επιχειρήσεις θα προσπαθήσουν με νύχια και με δόντια να τις κρατήσουν, νομίζω ότι θα είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα».

 

ΠΑΠΑΕΥΘΥΜΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΦΑΓΗΤΟΥ

Με μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση και ο πρόεδρος του Σωματείου Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, Fast Food και Ταβερνών Ν. Τρικάλων Νικόλας Παπαευθυμίου: «Καταρχήν πάρα πολλοί δεν δουλεύουμε, θέλω να πω πως από την άνοιξη και μετά που ήταν το πρώτο lockdown, πολλές επιχειρήσεις δεν λειτουργούσαν καν, δεν έβαλαν τον κλειδί να ανοίξουν και λειτουργούσαν μόνο τα fast food με το delivery και το take away και αυτοί με δυσκολία γιατί ο κόσμος ήταν στο σπίτι και μαγείρευε κάτι εκεί. Από την στιγμή που ο κόσμος σταματάει να κυκλοφορεί μετά τις 9 και δεν μπορούν να πάνε επισκέψεις σε φίλους και να συγκεντρωθούν σε σπίτια είναι πολύ μικρότερη η κίνηση παντού. Δεν υπήρχε ιδιαίτερη στήριξη από την κυβέρνηση στον κλάδο μας, μόνο οι εισπρακτέες προκαταβολές που αυτές είναι δάνεια αλλά εμάς δεν μας σώζει αυτό το πράγμα, θέλουμε στήριξη να ανοίξουμε και να δουλέψουμε, είναι η μόνη ελπίδα. Οσον αφορά στα «λουκέτα», μία στις τρεις επιχειρήσεις δεν θα ανοίξει μόλις τελειώσει αυτή η κρίση.

 

ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΡΓΥΡΗΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ

Δύσκολα είναι τα πράγματα και για τους ιδιοκτήτες των πρατηρίων υγρών καυσίμων σύμφωνα με τον πρόεδρό τους Αργύρη Παπαθανασίου: «Στα πρατήρια εντός νομού η πτώση θα είναι γύρω στο 30% ενώ στις εθνικές οδούς θα είναι γύρω στο 50% επειδή δεν υπάρχουν πλέον τόσες μετακινήσεις από νομό σε νομό. Δεν ήταν αρκετά τα μέτρα της κυβέρνησης στον κλάδο μας. Στον δικό μας κλάδο πιστεύω πως θα κλείσει περίπου το 30%».

 

ΚΟΓΙΑΣ ΦΩΤΗΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΡΑΔΙΟΗΛΗΚΤΡΙΚΩΝ

Πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα μέλη του Σωματείου Ραδιοηλεκτρικών, αφού πέραν της κρίσης του κορονοϊού, έχουν να αντιμετωπίσουν και την ίδια την κρίση του επαγγέλματος. «Εχουμε καταντήσει ΚΕΠ να κάνουμε μόνο εξυπηρετήσεις, αφού κανείς δεν πληρώνει μιας και η επισκευή κοστίζει περισσότερο από το να αγοράσουν ένα καιντούργιο κινέζικο, θα πει ο Φώτης Κόγιας πρόεδρος του σωματείου: «Η πτώση του τζίρου είναι αρκετά μεγάλη  σε εμάς έχει ξεπεράσει το 60% με 70%. Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν ήταν αρκετά, δεν βοήθησαν, τα καταστήματα συνέχιζαν να είναι ανοιχτά. Το ποσοστό των καταστημάτων που θα κλείσουν θα είναι μεγάλο, τώρα εξαρτάται κι από τον κλάδο, στον κλάδο τον δικό μας ελάχιστα».

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ

«Tο πρώτο lockdown μας βρήκε στην αρχή περίπου της σεζόν του ’20, που σημαίνει ότι είχαμε προγραμματισμένες δουλείες πριν από το Μάρτη», θα πει η πρόεδρος των φωτογράφων Βάσω Οικονόμου και συνεχίζει: «Αντιλαμβανόμενοι οι πελάτες μας την κρισιμότητα της κατάστασης που βιώναμε, άρχισαν  να ακυρώνουν το ένα μυστήριο μετά το άλλο. Όταν πια ανοίξαμε το Μάιο ,είχαμε χάσει  δυο μήνες- μέσα σε αυτούς και το Πάσχα- σημαντικούς για το επάγγελμά μας, καθώς σε αυτούς τους μήνες πληθαίνουν τα ραντεβού και κατά συνέπεια και τα “κλεισίματα” των καλοκαιρινών μυστηρίων. Μας επέτρεψαν να δουλέψουμε εντέλει, από τα μέσα του Ιούνη έως αρχές Οκτώβρη. Τεσσερισήμισι μήνες  επαγγελματικής ανασφάλειας και πάγιων  εξόδων, καθώς είχαμε εκτός της πτώσης του κύκλου εργασιών μας και την αγωνία του αν θα πραγματοποιηθούν τα μυστήρια ,με πόσους καλεσμένους, σε ποιο ναό! Φτάνοντας πια στο Νοέμβρη και στο δεύτερο lockdown υπολογίζουμε ότι το 70% του τζίρου μας χάθηκε μέσα σε αυτούς τους δέκα μήνες!

Ο φωτογραφικός κλάδος είναι από αυτούς που δεν έκλεισε με κυβερνητική απόφαση.  Στο πρώτο lockdown όσοι φωτογράφοι έκλεισαν την επιχείρησή τους ήταν από το φόβο του άγνωστου ιού. Στο δεύτερο lockdown αν και βρίσκονται στα καταστήματά τους ή στα γραφεία τους η δουλειά τους μειώθηκε και τα ραντεβού για νέα μυστήρια μηδενίστηκαν .Από το Μάρτη οι φωτογράφοι έλαβαν  800 ευρώ, τη μείωση ενοικίου Μάρτη έως Ιούνη και Νοέμβρη έως και τώρα που μιλάμε, και την επιστρεπτέα προκαταβολή 4 των 1000 ευρώ, αν και την τελευταία δεν τη δικαιούνταν όλοι! Όπως φαντάζεστε τα μέτρα της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο κλάδο ήταν σχεδόν ανύπαρκτα!

Η κρίση δε θα τελειώσει έτσι απλά εν μία νυκτί! Φοβάμαι για να ξαναμπούμε σε μία κανονικότητα και να ορθοποδήσουν οι επιχειρήσεις μας θα περάσουν δύο ,ίσως και τρία χρόνια! Ας ελπίσουμε να πάνε όλα κατ’ ευχήν  και να μας βρει η επόμενη μέρα ,όποτε συμβεί, όλους στις επιχειρήσεις μας».

 

ΚΟΝΤΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΟΥΡΕΩΝ-ΚΟΜΜΩΤΩΝ

Δύσκολη είναι η κατάσταση και το σωματείο των Κουρέων – Κομμωτών, που πέραν της κρίσης του κορονοϊού, έχει να αντιμετωπίσει και τους παράνομους του χώρου που κουρεύουν κρυφά στα σπίτια, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη την επιβίωση όσων έχουν μείνει να είναι νόμιμοι με καταστήματα σε λειτουργία: «Ο τζίρος γενικά του 2020 σε σχέση με το τελευταίο έτος είναι από 30% έως και 60% κάτω» θα πει ο πρόεδρός τους Κωνσταντίνος Κοντός και θα συνεχίσει: «Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι ανύπαρκτα απ’ όλες της απόψεις και οικονομικά και από προστασία προς πολίτες και από επιχειρήσεις, ειδικά στον δικό μας κλάδο που είμαστε πιστεύω πιο συνεπείς στο θέμα των μέτρων (ραντεβού, συγκεκριμένα άτομα στον χώρο εργασίας κ.τ.λ.). Όσο για το πόσοι θα επιβιώσουμε, λυπάμαι που το λέω αλλά θα είναι μεγάλο το ποσοστό που δεν θα αντέξουν τα έξοδα που θα είναι μαζεμένα, όταν θα αρχίσουμε να μπαίνουμε σε κανονικούς ρυθμούς, εκεί θα φάνει όντως το πρόβλημα».

 

 

ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΦΡΥΝΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΤΟΙΜΩΝ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ

Την δραματικά δύσκολη κατάσταση περιγράφει και η Φρύνη Γιαννούλη : «Με μαθηματική ακρίβεια μπορούμε να πούμε ότι τον μισό χρόνο είμαστε κλειστά λόγω των μέτρων όποτε αυτόματα ο τζίρος έχει πτώση 50% κ με την υπολειτουργία του υπολειπόμενου χρόνου ένα επιπλέον 20%. Όποτε μιλάμε για συνολική πτώση 70%. Είναι πρωτόγνωρη εμπειρία για όλους και όσο και να θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε συνολικά, απώλειες θα υπάρχουν. Η εμπειρία έχει δείξει ότι οι επιχειρήσεις με ιδιόκτητη στέγαση είναι ποιο βιώσιμες κ ανθεκτικές γι αυτό  κ η κυβέρνηση φρόντισε την έκπτωση μερικής η και ολικής πληρωμής τους. Όσο για τις επιστρεπτέες προκαταβολές τα οποία είναι δάνεια (από τον Μάιο θα ξεκινήσουν σε δόσεις οι πληρωμές ) δε είναι δυνατόν να καλύψει εξ ολοκλήρου τις οικονομικές απώλειες. Θα λέγαμε ότι στηρίζει τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα και όχι τον επιχειρηματία . Σε κάθε ένταξη Δανείου έχει ο επιχειρηματίας την υποχρέωση να κρατήσει τον υπάλληλο για επιπλέον μήνες . Το ελάχιστο ποσό έχει οριστεί 1000€ κ υπήρχαν περιπτώσεις όπου υποχρέωνε τον επιχειρηματία να κρατήσει τον υπάλληλο για επιπλέον 5 μήνες. Κατανοώντας τέτοιου είδος αδικίες ορίστηκε επανεξέταση με την συμπληρωματική επιστρεπτέα προκαταβολή 6. Ο επιχειρηματίας αυτή τη στιγμή αγωνίζεται για το βιοποριστικό της οικογένειας του, τα έξοδα της επιχείρησης του κ την στήριξη τους κράτους ως προς τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα . Είναι αδύνατον να τα καταφέρει κ το μόνο σίγουρο είναι ότι θα βγει υπέρ χρεωμένος .

Όσο για την επιδότηση του eshop είναι για μια ελάχιστη κατανομή καταστημάτων Και επιτακτικά ζητούμε να συμπεριληφθεί και ο κλάδος της κατασκευής έτοιμων ενδυμάτων. Είμαστε στα μέσα της πανδημίας και φαίνεται ότι δεν είναι αρκετά τα μέτρα στήριξης ως προς τον επιχειρηματία. Χρειάζονται δραστικότερα μέτρα Χρηματοδότησης για τον ίδιο τον επιχειρηματία (για  την αγορά πρώτης ύλης και την πληρωμή των πάγιων εξόδων της επιχείρησης ) ώστε να μπορέσει να καταστεί βιώσιμη η επιχείρηση του μέχρι το τέλος της πανδημίας. Αρκετές επιχειρήσεις μεταφέρονται σε μικρότερους χώρους με χαμηλότερο ενοίκιο και άλλες κλείνουν τα υποκαταστήματα . Πιστεύω ότι θα υπάρξει μια απώλεια 50%

 

ΤΖΑΝΗΣ ΑΡΗΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

Κάπως καλύτερα είναι τα πράγματα και για τους ιδιοκτήτες συνεργείων ελαστικών, αφού μπορεί μεν ο τζίρος να έχει πέσει και λόγω της χαμηλής κίνησης των αυτοκινήτων στους δρόμους, όμως η συνεχής λειτουργία των βουλκανιζατέρ κάνει την κατάσταση πιο αισιόδοξη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρό τους Αρη Τζάννη «η πτώση του τζίρου υπολογίζεται γύρω στο 30% με 40%, και είναι τόσο μικρή για το λόγο ότι δεν ήταν κλειστά τα καταστήματα μας» ενώ θεωρεί πως όχι μόνο δεν στηρίχθηκαν από το κράτος αλλά «…απεναντίας όλοι οι επαγγελματίες στο έλεος του θεού. Πιστεύω στο επάγγελμα μας δεν θα έχουμε μεγάλο ποσοστό σε λουκέτα…και αυτό επειδή δεν κλείσαμε καθόλου. Και καταφέραμε να καλύπτουμε τουλάχιστον τα έξοδα μας».

 

ΚΟΦΙΤΣΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΒΑΦΕΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Καλύτερα είναι τα πράγματα στον τομέα του αυτοκινήτου, αφού τα συνεργεία δεν έκλεισαν, παρότι υπήρχε και εδώ μειωμένη κίνηση σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Βαφέων Αυτοκινήτου Θεόδωρο Κοφίτσα: «Κοιτάξτε, στο πρώτο lockdown ήταν περισσότερη η πτώση αλλά στο δεύτερο ήταν καλύτερα, δεν σταμάτησε να υπάρχει μια πτώση αλλά ήταν λίγο καλύτερα. Η κυβέρνηση μπορούσε να πάρει κι άλλα μέτρα στήριξης, δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν αρκετά. Κανένας δεν μπορεί να ξέρει τι ποσοστό των επιχειρήσεων θα βάλει λουκέτο, άσχετα με το τι λένε».

Επιμέλεια: Στεφανία Κοντού