Παρασκευή 06.12.2019 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Με δυσκολία και οι κτηνοτρόφοι

14.01.2019

Της Νικολέττας Μούκα

Αν µια επαγγελματική κατηγορία είναι συνηθισμένη στην αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων, και δη της έντονης χιονόπτωσης, αυτή είναι η κτηνοτροφική, καθώς οι παραγωγοί ζωικής εκμετάλλευσης ζουν χρόνια στα ορεινά και γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες του βουνού.

Δυστυχώς όμως, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων ν. Τρικάλων, Δημήτρης Κόττης τα προβλήματα που προέκυψαν από τον χιονιά και τον ισχυρό παγετό των τελευταίων ημερών, ήταν αρκετά και οι ζημιές θα γίνουν ορατές το επόμενο διάστημα.

«Αρκετοί κτηνοτρόφοι αναγκάστηκαν να μείνουν μακριά από τα ζώα τους, λόγω του παγετού η παραγωγή γάλακτος μειώθηκε δραστικά, ενώ λόγω των δυσκολιών πρόσβασης στις μονάδες από το χιόνι, δεν ήταν εύκολο τα βυτιοφόρα να παραλάβουν το γάλα» αναφέρει ο κ. Κόττης.

Τα περισσότερα προβλήματα, σύμφωνα με τον ίδιο, πρόεκυψαν στην ορεινή Καλαμπάκα και συγκεκριμένα στα χωριά των πρώην Δήμων Τυμφαίων, Μαλακασίου, Χασίων και Κλεινοβού, αλλά και σε κάποια πεδινά χωριά όπως το Γλίνος.

«Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν αναφέρθηκαν απώλειες ζώων» σημειώνει ο κ. Κόττης, συμπληρώνοντας πως «σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα καταφέραμε να λυθούν τα ζητήματα, οι δρόμοι να ανοίξουν και τα προϊόντα να φύγουν όσο το δυνατό πιο έγκαιρα γινόταν».

Πάντως, όπως τονίζουν οι κτηνοτρόφοι, το νέο πλήγμα έρχεται σε μια περίοδο που το εισόδημά τους έχει πληγεί από την αντιλαϊκή κυβερνητική φοροληστεία και εισφοροληστεία, από τις χαμηλές τιμές παραγωγού στο γάλα, την μεγάλη ακρίβεια στις ζωοτροφές και στα φάρμακα, καθώς στις δραστικές περικοπές στις εξισωτικές αποζημιώσεις.

Συμβουλές

Στο μεταξύ, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων συμβουλεύει τους κτηνοτρόφους να έχουν αποθηκευμένες ζωοτροφές, σανά και δημητριακούς καρπούς ή έτοιμα μείγματα ζωοτροφών, που θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες διατροφής των ζώων για τουλάχιστον 10 μέρες, σε αποθηκευτικό χώρο δίπλα στις σταβλικές τους εγκαταστάσεις.

Ακόμα, θα πρέπει να φροντίσουν να έχουν για το διάστημα αυτό εξασφαλισμένη προμήθεια νερού και τα απαραίτητα εργαλεία για καθαρισμό του χώρου, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν στις χαμηλές θερμοκρασίες, μιας κα είναι περίοδος γεννήσεων και να προσπαθούν να είναι κάθε μέρα στις εγκαταστάσεις τους.