Σάββατο 14.12.2019 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Με δεσμεύσεις για τον πρωτογενή τομέα o Αραχωβίτη στον Τύρναβο

11.01.2019

 

Με δεσμεύσεις για τον πρωτογενή τομέα όπως το νέο πλαίσιο που θα διέπει το τσίπουρο, πρόγραμμα de minimis και για το αχλάδι, τσουχτερά πρόστιμα και αφαίρεση αδειών σε γαλακτοκομικές και τυροκομικές επιχειρήσεις για παραπτώματα νοθείας και παράνομης εισαγωγής γάλατος, εμφανίστηκε στην συνάντηση που είχε με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων του νομού Λάρισας στο δημαρχείο Τυρνάβου το απόγευμα της Τετάρτης 9 Ιανουαρίου.

Νωρίτερα σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, πλαισιωμένος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ και τον δήμαρχο Τυρνάβου Παναγιώτη Σαρχώση δήλωσε αισιόδοξος για άμεση επίλυση, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, του προβλήματος των αμβυκούχων πριν την έναρξη της νέας συγκομιδής και θεώρησε απαράδεκτο το φαινόμενο των ανοιχτών τιμών στο βαμβάκι, υποστηρίζοντας ότι το υπουργείο προχωρεί σε ρύθμιση για την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με την οποία η τιμή θα είναι γνωστή στους παραγωγούς με την παράδοση ή θα είναι προσυμφωνημένη με συμβόλαιο υπογεγραμμένο από την σπορά. Τόνισε επίσης ότι η χώρα έχει πλέον άλλες δυνατότητες μετά την έξοδο από τα μνημόνια και αυτό διαφαίνεται από το πόσα προβλήματα που λίμναζαν για έτη μπόρεσαν να ξεπεραστούν.

«Η μεταμνημονιακή εποχή οικοδομείται πάνω σε ένα παραγωγικό μοντέλο το οποίο έχει ως θεμέλιο λίθο την πρωτογενή παραγωγή, υπογράμμισε κατά την πολύωρη σύσκεψη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου ο υπουργός και γι΄ αυτό ξεκινά νομοθετικό έργο ώστε αρκετά από τα αγροτοκτηνοτροφικά αιτήματα να βρουν την επιθυμητή λύση.

Έτσι κατανοώντας το μέγεθος του προβλήματος εντάξαμε και τα ροδάκινα της περιοχής μετά τις ζημιές που υπέστησαν σε πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων. Όπως και σε κρατική ενίσχυση προχωράμε για την αιγοπροβατοτροφία ώστε να στηρίξουμε συμπληρωματικά το εισόδημα των κτηνοτρόφων και εντείνουμε τους ελέγχους στην αγορά και στα τελωνεία.

Παράλληλα γίνεται προσαρμογή του κανονισμού του ΕΛΓΑ στα νέα κλιματικά δεδομένα και τις νέες καλλιέργειες ώστε να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος κανονισμός ασφάλισης και ένας αλληλέγγυος δημόσιος και ανταποδοτικός οργανισμός.»

Σε ερώτηση για το ζήτημα του ακατάσχετου λογαριασμού των αγροτών ο κ. Αραχωβίτης απάντησε ότι ο μικρομεσαίος αγρότης απολαμβάνει ασπίδα προστασίας και δεν υπάρχει άλλη κοινωνική ομάδα που απολαμβάνει ακατάσχετο 22.500 ευρώ, ενώ για πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σχετικά με το αγροτικό πετρέλαιο και την μείωση κόστος παραγωγής ανέφερε ότι θα υπάρχουν συνδυαστικά μέτρα που θα στοχεύουν στην μείωση των παραπάνω.

Οι παραγωγοί βιομηχανικής τομάτας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά έχουν πληγεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν κατά το στάδιο της ανάπτυξης της καλλιέργειας, ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος ΘΕΣΤΟ Χρήστος Σουλιώτης.

«Τα πρώτα πορίσματα του ΕΛΓΑ δε δείχνουν να είναι προς τη θετική κατεύθυνση, δημιουργώντας έντονη ανησυχία στις τάξεις των τοματοπαραγωγών και προβληματισμό ως προς τη συνέχιση της καλλιέργειας. Διαφαίνεται άμεση ανάγκη τροποποίησης του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ενταχθεί το σύνολο των καταστροφικών φαινομένων της κλιματικής αλλαγής στις αποζημιώσεις του Οργανισμού, ενώ ζητάμε και την ένταξη της καλλιέργειας στις αποζημιώσεις του κανονισμού De minimis.

Ο Συνεταιρισμός ανταποκρινόμενος στις δυνατότητες του Μέτρου 9, αλλά και στην ανάγκη ευρύτερης στήριξης των προϊόντων των μελών, ίδρυσε Ομάδα Παραγωγών Οσπρίων. Το πρόβλημα όμως ανταγωνισμού των ελληνικών προϊόντων από φθηνές εισαγωγές τρίτων χωρών, δημιουργεί ασφυκτικές πιέσεις διάθεσης του προϊόντος και βιωσιμότητας της καλλιέργειας των οσπρίων. Tι προτίθεται να κάνει η Πολιτεία για την εκτόνωση του φετινού προβλήματος, καθώς και για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών οσπρίων;»

Ως απάντηση ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ υπενθύμισε τη στήριξη που παρείχε ο Οργανισμός στους παραγωγούς βιομηχανικής τομάτας κατά το 2017, λόγω κυρίως της πληθώρας των αποζημιούμενων φαινομένων, κάτι που δεν ίσχυε στον ίδιο βαθμό το 2018, δηλώνοντας αδυναμία να ξεπεράσει τα κανονιστικά προβλήματα κατά το τρέχον έτος, ενώ ουσιαστικά «έκλεισε το μάτι» στη δυνατότητα ένταξης της καλλιέργειας στον κανονισμό de minimis.

Ο κ. Αραχωβίτης από την πλευρά του, κάλεσε τον Πρόεδρο του ΘΕΣΤΟ σε σύσκεψη στην Αθήνα ώστε να διερευνηθούν οι δυνατότητες στήριξης οσπρίων.

ΑΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Το υψηλό ενδιαφέρον των γεωργών – αμπελουργών της χώρας  που σε συνθήκες ο οικονομικής κρίσης, επενδύουν στο αμπέλι και αυτό φαίνεται τόσο από τις αιτήσεις τους για νέες φυτεύσεις όσο και από τις αιτήσεις τους για αναδιάρθρωση αμπελιών, εξέφρασε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΑΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ Χρήστος Τσιτσιρίγγος κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων του νομού Λάρισας στο δημαρχείο Τυρνάβου το απόγευμα της Τετάρτης 9 Ιανουαρίου.

Ως υποχρέωση όλων των εμπλεκομένων και του Υπουργείου να στηρίξει έμπρακτα το ενδιαφέρον αυτό και να δώσει ευκαιρία ανάτασης στην αμπελουργία του μέλλοντος, ο πρόεδρος του ΑΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ  ανέφερε ότι:

«Το 2018 στην εκπνοή της προθεσμίας υποβολής φακέλων 25/5/2018 για το πρόγραμμα της αναδιάρθρωσης αμπελώνων με έγγραφό του το ΥΠΑΑΤ Αριθ. Πρωτ. 2286/74765  (25-5-2018) διευκρινίζει πως για αυτούς τους αμπελουργούς που δηλώνουν οινοποίηση από τον δηλούντα πάνω από  1000 λίτρα (1700 κιλά σύμφωνα με το έγγραφο του ΥΠΑΑΤ 10-7-2018) και  δεν έχουν κάνει δηλώσεις παραγωγής  δεν θα υπάρχει δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα κάτι που οδήγησε στην απόρριψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των φακέλων υποβολής, από τα 650 στρ που αιτήθηκαν αναδιάρθρωση στην περιοχή μας τα 500 απορρίφθηκαν. Οι αμπελουργοί χρησιμοποιούν τη δυνατότητα «οινοποίηση από τον δηλούντα» της δήλωσης συγκομιδής για απόσταξη των λεγόμενων «διημέρων» και δεν παράγουν οίνο ώστε να κάνουν δήλωση παραγωγής. Μέρος των αμπελουργών,  23 άτομα, που απορρίφθηκαν έκαναν ενστάσεις που άμεσα απορρίφθηκαν και αυτές.

Είναι γεγονός πως οι Κοινοτικοί Κανονισμοί  δίνουν την ευχέρεια στο κράτος μέλος να χειριστεί  την εφαρμογή του προγράμματος της αναδιάρθρωσης και εκφράζονται ενισχυτικά στη δράση αυτή. Με βάση τα παραπάνω  και δεδομένου ότι το πρόγραμμα της αναδιάρθρωσης αμπελώνων και η ενίσχυση της δράσης αυτής είναι διαρθρωτικής σημασίας για την ελληνική αμπελουργία αφού παρεμβαίνει και εκσυγχρονίζει τον πυρήνα της παραγωγής, προτείνουμε:

-Να μπορέσουν οι αμπελουργοί που ολοκλήρωσαν τους φακέλους καταβάλλοντας μάλιστα και χρήματα γι΄ αυτό, να ενταχθούν στο πρόγραμμα με την υποβολή μόνο των δηλώσεων συγκομιδής των δύο τελευταίων χρόνων.

-Να διευκρινιστεί από το ΥΠΑΑΤ πως οι δηλώσεις συγκομιδής των δύο τελευταίων χρόνων είναι επαρκείς μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά για ένταξη στο πρόγραμμα 2019-2020.

– Και τέλος να αποσυρθεί το έγγραφο του ΥΠΑΑΤ για τα 1700 κιλά.

Παράλληλα  να διεκδικηθεί από το ΥΠΑΑΤ η δυνατότητα της χώρας μας να επαναχρησιμοποιήσει τα δικαιώματα νέας φύτευσης που χορηγήθηκαν σε δικαιούχους,  αλλά τελικά δεν εγκατέστησαν αμπελώνα μετά την πάροδο τριών χρόνων όπως προβλέπεται. Δεδομένου ότι πολλά στρέμματα δεν έχουν εγκατασταθεί και το ενδιαφέρον για νέες φυτεύσεις είναι υψηλό, είναι σημαντικό το 1% που χορηγείται στη χώρα μας να αξιοποιείται πλήρως.

Το Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου είναι η ποικιλία που κυριαρχεί στην περιοχή του Τυρνάβου, όπου καλλιεργείται σε 15.000 στρέμματα περίπου. Πρόκειται για ποικιλία που συναντάται σποραδικά διεθνώς, στην Ελλάδα όμως είναι ταυτισμένη με τον Τύρναβο, αφού το σύνολο σχεδόν της καλλιέργειας της βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του.

Η μεγάλη έκταση της καλλιέργειας Μοσχάτου  στην περιοχή, ο καλός εγκλιματισμός της αλλά και η πολύμορφη αξιοποίηση της ανέδειξε την περιοχή Τυρνάβου σε  σημείο αναφοράς σε όλο τον κόσμο σχετικά με την ποικιλία αυτή. Απόδειξη ότι στον παγκόσμιο κατάλογο ποικιλιών VIVC ανάμεσα στα 105 συνώνυμα της ποικιλίας, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι παραλλαγές του ονόματος Μοσχάτο Αμβούργου στις διάφορες χώρες και γλώσσες του κόσμου, υπάρχει και το συνώνυμο ΜΟΣΧΑΤΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ (MOSCHATO TYRNAVOU).

Φαίνεται πως το μικροκλίμα της περιοχής Τυρνάβου κορυφώνει τον έντονο αρωματικό χαρακτήρα της ποικιλίας που θυμίζει τριαντάφυλλο, συμβάλλοντας στην παραγωγή ιδιαίτερων μοσχάτων οίνων που αποτελούν κατηγορία από μόνοι τους κυρίως για τον αρωματικό τους χαρακτήρα, ενώ η ποικιλία Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου για την παραγωγή του Τσίπουρου Τυρνάβου είναι αυτή που δίνει την μοναδική ταυτότητα και την ανώτερη κλάση στο απόσταγμα αυτό.

Διαχρονικά υπάρχουν ενδείξεις διαφορετικών κλώνων στην ίδια ποικιλία, υπάρχουν ακόμα αμπέλια με ηλικία 50-40-30 χρόνων, καθώς και ισχυρό ενδιαφέρον από τους αμπελοκαλλιεργητές για αναδιάρθρωση των παλιών αυτών αμπελιών με κίνδυνο να χαθεί το γενετικό υλικό. Η ποικιλία και η αξιολόγηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των επιμέρους κλώνων είναι εξαιρετικής σημασίας για το μέλλον της αμπελουργίας της περιοχής και της ταύτισης της ποικιλίας με αυτή και υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για επιλογή κλώνων.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μας ο κλώνος ή κλώνοι με τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά έχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να υπάρχει σε παλιά αμπέλια, κάτι που καθιστά το όλο εγχείρημα επείγον.

Ο ΑΟΣ Τυρνάβου κρίνει αναγκαίο να ξεκινήσει, στα πλαίσια ενός προγράμματος με τη στήριξη του ΥΠΑΑΤ και σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, την επισήμανση, αξιολόγηση και αναπαραγωγή των κλώνων ή του κλώνου εκείνου που μεγιστοποιεί τα πλεονεκτήματα της ποικιλίας.»

Πάνω στο ίδιο μήκος κύματος και η ομιλία για τα προβλήματα της αμπελουργίας και της οινοποίησης της περιοχής της Χημικού- Οινολόγου του συνεταιρισμού Αναστασίας Παναγιώτου, υπό το βλέμμα του διευθυντή του ΑΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ Βαγγέλη Σίκαλου.

Ενδιαφέροντα και αξιοποιήσιμα βρήκε τα παραπάνω στοιχεία του πρόεδρου του ΑΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ Χρήστου Τσιτσιρίγγου και της κ. Παναγιώτου ο υπουργός ΑΑΤ Σταύρος Αραχωβίτης και δεσμεύτηκε να τα ξαναδούν στο υπουργείο και να προβούν άμεσα σε λύσεις.

Αίτημα για Σχέδια Βελτίωσης

Στον κ. Αραχωβίτη προτάθηκε από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων και πρόεδρο του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας Δημήτρη Σοφολόγη, να προχωρήσει  άμεσα η διαδικασία της αξιολόγησης του 4.1.1 καθώς  και να ισχύσει η εξαρχής πολύ μεγάλη  υπερδέσμευση του ποσού για το Μέτρο 4.1.1, δηλαδή τα «γνωστά» Σχέδια Βελτίωσης .

Δεδομένου της μικρή ρευστότητας της αγοράς και της  πιθανότητας  να υπάρξουν επιλαχόντες οι οποίοι θα μπορούσαν  να υλοποιήσουν με τον μέχρι τώρα  προκηρυχθέν προϋπολογισμό, κρίνεται αναγκαία γενναία υπεδεσμεύση.

Ο Υπουργός ανέφερε πως γνωρίζει το θέμα και επισήμανε την μελλοντική ύπαρξη των χρηματοδοτικών εργαλείων στα Σχέδια Βελτίωσης.

Μέτρο των γεωργικών συμβουλών

Επίσης  επανασυζητήθηκε το θέμα που έχει προκύψει και τον  άδικο αποκλεισμό των γεωπόνων εμπόρων γεωργικών εφοδίων από το μέτρο των γεωργικών συμβουλών, ιδιαίτερα στα θεματικά πεδία της φυτοπροστασίας και τέθηκε το θέμα των προσλήψεων των γεωπόνων και της άμεσης υλοποίησης της εξαγγελθείσας ανακοίνωσης του Υπουργού για  προσλήψεις.

Αυθεντικότητας της φέτας

Ανάμεσα στην «κλειστή» σύσκεψη εκπροσώπων φορέων στο γραφείο του δημάρχου Τυρνάβου Παναγιώτη Σαρχώση και την «ανοιχτή» με όλους τους παραγωγικούς φορείς στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, φάκελοι και χαρτιά με αιτήματα άλλαζαν αστραπιαία χέρια.     Ξεχώρισε ο φάκελος- πρόταση για το πρώτο μηχάνημα στην Ελλάδα πιστοποίησης της αυθεντικότητας της φέτας, που εγκρίθηκε πριν λίγες μέρες από το υπουργείο Παιδείας σύμφωνα με την οποία θα λειτουργήσει στη Λάρισα, τον οποίο έδωσε ο καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών οργανισμών – Τοξικολογίας Δημήτρης Κουρέτας στον υπουργό κ. Αραχωβίτη. Πρόκειται για μηχάνημα της πιστοποίησης της αυθεντικότητας της φέτας μέσω ανάλυσης ισοτόπων υδρογόνου, αζώτου, άνθρακα, θείου και οξυγόνου. Παρόμοια διαδικασία γίνεται στην Πάρμα της Ιταλίας για το τυρί παρμεζάνα.

Δάκος

Στο ζήτημα που έθεσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου για αποζημιώσεις από τις ζημιές που έπαθαν από τον δάκο, πήρε θέση ο προϊστάμενος Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Δημήτρης Σταυρίδης αναφέροντας ότι:

«Πρωτοφανής για την χώρα μας ήταν η ζημιά από τον δάκο, η οποία οφείλονταν στην δραματική κλιματική αλλαγή που βίωσε η Ελλάδα για πρώτη φορά με τόση ένταση. Τον προηγούμενο χειμώνα δεν παρατηρήθηκαν παγετοί και η θερμοκρασία δεν έπεσε ως σύνηθες κάτω από -2 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με διεθνείς επιστημονικές εργασίες ο δάκος θανατώνεται στους -4 βαθμούς Κελσίου και κάτω και έτσι επιβίωσε όλος ο χειμερινός πληθυσμός, άρα από την αρχή υπήρχε έξαρση.

Αντίστοιχα δεν υπήρξε καύσωνας, ούτε στην περιοχή της Λάρισας που φημίζεται γι΄αυτούς, όπου από 37 βαθμούς Κελσίου και άνω πεθαίνει ο δάκος και έτσι ανέβηκε η ζημιά.

Εδώ και μία 10ετία η δακοκτονία ξεκινούσε όλο και αργότερα λόγω της Τρόικας και των μνημονίων που ακολουθούν διαδικασίες διαφάνειας χρονοβόρες, παρόλο που από το Υπουργείο και τις Περιφέρειες οι διαδικασίες ξεκινούν έγκαιρα τον Γενάρη με Φλεβάρη. Τελικά καταλήγουν να ολοκληρώνονται τον Αύγουστο σε πολλές περιοχές της χώρας, αν και εμείς εδώ στην Θεσσαλία ύστερα από υπεράνθρωπες προσπάθειές μας, ξεκινούν αρχές Ιουλίου.

Επειδή όμως αρχές Ιουνίου πρέπει να εφαρμόζουμε δακοκτονία, το Υπουργείο με την Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε από φέτος να ξεκινούν κανονικά με κατ΄εξαίρεση η υπογραφή του εκάστου Περιφερειάρχη, ακόμη και αν δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι τελικοί ανάδοχοι του έργου.»

Η ανησυχία του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου για τις τρέχοντες εξελίξεις διαφαίνονται στα πρόσωπα των παρευρισκομένων, που παρά τον παγετό και τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικρατούσαν στην περιοχή, είχαν από νωρίς γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου.

Τεύτλα

Όμως η ολοκλήρωση της σύσκεψης που αν και έγινε αργά το βράδυ έφερε έντονες αντιδράσεις, καθώς κάποιοι εκπρόσωποι δεν πρόλαβαν να παραθέσουν τα αιτήματά τους. Ανάμεσά τους και ο πρόεδρος τευτλοπαραγωγών Θεσσαλίας, Θόδωρος Δαλακούρας, ο οποίος δήλωσε ότι όσο δεν λύνουν τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν στον κλάδο μας, τόσο θα μας ρίσκουν μπροστά τους, καθώς κατεβαίνουμε σε κινητοποιήσεις.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν σχετικά την επίσκεψη και τις εξαγγελίες του υπουργού κ. Αραχωβίτη στον Τύρναβο,  οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρνάβου, Αμπελώνα, Δαμασίου, Αργυροπουλίου και Λυγαριάς αναφέρουν τα εξής:

«Συνάδερφοι η επίσκεψη του υπουργού ήταν όπως την περιμέναμε, δηλαδή μια προεκλογική φιέστα χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις στον αγροτικό κόσμο της περιοχής μας και λύσεις των προβλημάτων του. Δεν μας απάντησε το τι προτίθεται να κάνει για τις εξευτελιστικές τιμές που είχαν για άλλη μια φορά τα προϊόντα μας. Ενώ και για το κόστος παραγωγής δεν έδωσε απαντήσεις ούτε για το διπλάσιο πετρέλαιο, ούτε για τις διπλάσιες τιμές στα γεωργικά φάρμακα, λιπάσματα και σπόρους, που πληρώνουμε σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη τις Ε.Ε, αρκέστηκε μόνο να μας πει για το ρεύμα ότι θα υπάρχει πτώση μέσω Φωτοβολταϊκών Έργων.

Όσοι συνάδερφοι τον ευχαρίστησαν προκαταβολικά για τα ψίχουλα που προτίθεται να δώσει στου ροδακινοπαραγωγούς και τους αχλαδοπαραγωγούς μέσο του de minimis, έμειναν στο τέλος με τις ευχαριστίες, αφού η απάντηση του υπουργού ήταν ότι είναι από τη   Λακώνια (Λακωνικός λόγος) και δεν μπορεί να δεσμευτεί, ούτε για το χρονικό διάστημα στο οποίο θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί και ούτε για τα χρήματα- ψίχουλα τα οποία θα τους δοθούν.

ΕΛΓΑ

Σχετικά με τα ζητήματα του ΕΛΓΑ έδωσε το λόγο στον πρόεδρο του οργανισμού κ. Κούρεμπε, ο οποίος μας είπε ότι δεν ευθύνεται για τον υπάρχων κανονισμό αφού είναι από το 2011 και ότι προτίθεται να τον αλλάξει. Αλλά η αλήθεια είναι ότι οι αλλαγές που πρότεινε δεν αλλάζουν την ουσία του οργανισμού, αφού θα παραμείνει  φοροεισπρακτικός και ούτε θα μας αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς στην παραγωγή και στο κεφαλαίο, αλλά ούτε θα υπάρχει επαρκείς κρατική χρηματοδότηση. Ενώ για την κοροϊδία που έχουν υποστεί οι ροδακινοπαραγωγοί και οι αμπελουργοί με τις άδικες εξαιρέσεις από τις αποζημιώσεις των παραγωγών τους από τις βροχοπτώσεις, μας είπε ότι ήταν αλλά τα ζημιογόνα αίτια τα οποία δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ.

Τσίπουρο

Το καλύτερο μας το άφησαν για το τέλος όπου έκαναν την φιέστα-κηδεία όταν ξαναπήρε το λόγο ο υπουργός, ο οποίος αναφερόμενος στους διήμερους αμπελοκαλλιεργητές για το χύμα τσίπουρο, πρότεινε ως λύση να προχωρούν στην εμφιάλωση με ετικέτα, ώστε να μπει μια τάξη στο χύμα και αφορολόγητο τσίπουρο, αφού όπως είπε υπάρχουν οι πιέσεις των ποτοποιών προς την Ε.Ε. Δηλαδή ήρθε στον Τύρναβο για να μας πει φοροφυγάδες και ότι θα βάλει ταφόπλακα στο χύμα τσίπουρο, το οποίο αποτελεί συμπλήρωμα στο πενιχρό αγροτικό εισόδημα των αμπελοκαλλιεργητών. Εξυπηρετώντας δηλαδή καθαρά τα συμφέροντα των μεγαλοβιομηχάνων και των πολυεθνικών, οι οποίοι έχουν εισβάλει το τελευταία  χρονιά στο χώρο της ποτοποιίας. Δεν έδωσε καμία απάντηση στις καταγγελίες μας για την εισαγωγή πρώτων υλών που σχετίζονται με την σταφυλική παραγωγή, οι οποίες πρώτες ύλες  εισάγονται από τρίτες χώρες, το ποιοι της εισάγουν και το ποιοι είναι οι παραλήπτες. Εκεί πρέπει να βάλει τάξη και όχι στους αμπελοκαλλιεργητές που μεταποιούν το αγνό αγροτικό τους προϊόν.

Ιδιαίτερη εντύπωση μας προκάλεσε και η πρόταση την οποία κατέθεσε ο σύμβουλος του δήμαρχου με τον οποίον πηγαινοέρχονταν στην Αθήνα  επί δυο μήνες για να βρει  λύση για την προηγούμενη  αποστακτική περίοδο. Πρόταση η οποία ήταν στο ίδιο μήκος κύματος με τα λεγόμενα του υπουργού, μικρά αποστακτήρια- τυποποιητήρια  με ετικέτες. Τα συμπεράσματα μας τα βγάλαμε το γιατί  εξαιρούνταν από τις συναντήσεις αυτές οι εκπρόσωποι των αμβυκούχων και των αγροτικών συλλόγων.

Συνάδερφοι δεν πρέπει να κατεβάσουμε το κεφάλι αλλά με νέους αγώνες να παλέψουμε για την επιβίωση μας. Όλοι στην σύσκεψη που θα πραγματοποιήσουμε την Παρασκευή 11/1/2019 και ώρα 7:00μμ στο Εμμανουήλιο Πνευματικό Κέντρο στον Τύρναβο.»

Τεχνική λύση στα βοσκοτόπια

Τις διαφωνίες τους για την τεχνική λύση που επιχειρεί να δώσει το ΥΠΑΑΤ για τους βοσκοτόπους μέσα σε διάστημα 30 ημερών, τις οποίες εξέφρασαν με υπόμνημα τους οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας, ξαναδιατύπωσαν σε έντονο τόνο στην σύσκεψη με τον Υπουργό στο πλαίσιο της επίσκεψης του στον Τύρναβο. Οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι καλούνται να προσέλθουν στη ΔΑΟΚ αν θέλουν να διατηρήσουν το δικαίωμα της ένστασης για τον επιλέξιμο βοσκότοπο που διανέμει το Υπουργείο μέσω τεχνικής λύσης άκουσαν τον κ. Αραχωβίτη να λέει ότι η τεχνική λύση εφαρμόζεται ήδη από το 2013. Ωστόσο με την αλλαγή του ορισμού οminous έχουν διευρυνθεί τα στρέμματα, τα εκτάρια τα οποία προορίζονται για βοσκότοποι. Άρα σύμφωνα με τον υπουργό οι επιπτώσεις από την τεχνική λύση θα είναι ελάχιστες και αυτό θα πρέπει να συνεκτιμηθεί.

Αναφερόμενος τον κανονισμό του ΕΛΓΑ για τους κτηνοτρόφους ο κ. Αραχωβίτης επισήμανε ότι:

«Έως τώρα η κτηνοτροφία ήταν δότης και αυτά που συνεισέφερε στο σύστημα ήταν περισσότερα από αυτά που απολάμβανε. Για πρώτη φορά μετά το 1987 αναμορφώνουμε ριζικά τον κανονισμό, προσαρμόζοντάς τον τόσο στις σύγχρονες καλλιέργειες όσο και στα σύγχρονα μετεωρολογικά δεδομένα και την κλιματική αλλαγή. Δημιουργούμε ένα σύγχρονο κανονισμό ασφάλισης για ένα δημόσιο, αλληλέγγυο και ανταποδοτικό οργανισμό.

Ρεπορτάζ- Φωτογραφίες Βασιλική Πασχάλη- Τσαντοπούλου

Ακολουθεί το δελτίο Τύπου του υπουργείου:

Εποικοδομητικός και σε συναινετικό κλίμα ήταν ο διάλογος που αναπτύχθηκε χθες το απόγευμα μεταξύ εκπροσώπων των αγροτών του Τυρνάβου και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρου Αραχωβίτη.

Ο Υπουργός επισκέφθηκε τη θεσσαλική πόλη μετά από πρόσκληση του δημάρχου, Παναγιώτη Σαρχώση, ενώ στη συνάντηση συμμετείχαν ο βουλευτής Λάρισας, Νίκος Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Θεοφάνης Κουρεμπές και ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ, Δημήτρης Καρακώστας.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Αραχωβίτης τόνισε ότι: «Η χώρα έχει πλέον άλλες δυνατότητες μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Η μεταμνημονιακή εποχή οικοδομείται πάνω σε ένα παραγωγικό μοντέλο το οποίο έχει ως θεμέλιο λίθο την πρωτογενή παραγωγή. Αυτό δεν είναι σχήμα λόγου είναι πραγματικότητα και το έχετε δει, πως μετά τον Αύγουστο πόσα πράγματα μπόρεσαν να ξεπεραστούν ενώ για πολλά χρόνια λίμναζαν».

Στη συνέχεια, ανέπτυξε αναλυτικά τα παρακάτω ζητήματα:

 • Στο επόμενο τρίμηνο θα ανακοινωθούν συνδυαστικά μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής
 • Προωθείται σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, νομοθετική ρύθμιση για τα αποστάγματα που θα αντιμετωπίσει οριστικά το πρόβλημα των αμβυκούχων-παραγωγών τσίπουρου
 • Στις κρατικές ενισχύσεις de minimis θα ενταχθούν όλες οι ποικιλίες των ροδακίνων και των νεκταρινιών, που έχουν πραγματικά υποστεί υποβάθμιση
 • Ενισχύσεις de minimis θα χορηγηθούν και στα αχλάδια, στις περιοχές που έχει διαπιστωθεί υποβάθμιση
 • Το ΥΠΑΑΤ προχωρεί σε ρύθμιση για την επόμενη χρονιά στο θέμα των «ανοιχτών τιμών» στο βαμβάκι, σύμφωνα με την οποία η τιμή θα είναι γνωστή στους παραγωγούς με την παράδοση ή θα είναι προσυμφωνημένη με συμβόλαιο υπογεγραμμένο από την σπορά
 • Γίνεται αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, προκειμένου να προσαρμοστεί στις νέες καλλιέργειες, τα νέα μετεωρολογικά δεδομένα και την κλιματική αλλαγή, ώστε «να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος κανονισμός ασφάλισης και ένας, αλληλέγγυος δημόσιος και ανταποδοτικός οργανισμός»
 • Από το ΥΠΑΑΤ έχει κατατεθεί στην Ε.Ε. επιστημονικά τεκμηριωμένος φάκελος για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε μια σειρά αγροτικών προϊόντων που υπέστησαν φέτος ζημιές και ζητείται η έγκριση προγραμμάτων αποζημίωσης γι’ αυτές τις καλλιέργειες
 • «Προχωρήσαμε σε κρατική ενίσχυση στην αιγοπροβατοτροφία για να στηρίξουμε συμπληρωματικά το εισόδημα των κτηνοτρόφων», ενώ έχουν ξεκινήσει εντατικοί έλεγχοι στην αγορά γάλακτος, παράλληλα με τους ελέγχους στα τελωνεία και προαναγγέλθηκαν τα πρώτα πρόστιμα, αλλά και αφαίρεση αδειών σε γαλακτοκομικές και τυροκομικές επιχειρήσεις αν διαπιστωθούν θέματα νοθείας
 • Επίκειται η δημοσίευση της ΚΥΑ που θα διέπει την εμπορία και διακίνηση του γάλακτος με αυστηρές προβλέψεις και δεσμεύσεις για τις εισαγωγές.
 • Τα περιουσιακά στοιχεία των υπό εκκαθάριση συνεταιριστικών οργανώσεων δεν θα εκποιηθούν (αφού είναι περιουσία των γενεών και όχι των συνεταίρων).
 • Καμία απαλλαγή διοικούντων για χρέη των οργανώσεών τους δεν θα υπάρξει αλλά μόνο αναστολή διώξεων μέχρι την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης
 • Διέψευσε τα περί πριμ αποχώρησης στην αιγοπροβατοτροφία

 

Αναφορικά με το ζήτημα του ακατάσχετου λογαριασμού των αγροτών, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είπε ότι οι ενισχύσεις των μικρομεσαίων αγροτών πλέον προστατεύονται και πως «δεν υπάρχει άλλη κοινωνική ομάδα που να απολαμβάνει ακατάσχετο 22.500 ευρώ».

www.agronews.gr