Πέμπτη 29.09.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Με αφορμή τις εκλογές για εκπρόσωπο εργαζομένων στη Διοίκηση του Γ.Ν.Τ.

03.04.2022 /

Υποψήφια  Μπακάση Βάσω, Νοσηλεύτρια, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου εργαζομένων

 

 

Στις 4 ΑΠΡΙΛΗ θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για τον Εκπρόσωπο εργαζομένων στην Διοίκηση του Γ.Ν.Τρικάλων.

Σε μια δύσκολη περίοδο που στο χώρο της Υγείας και στο Νοσοκομείο μας,  χτύπησαν την πόρτα οι εργολάβοι, οι Επιχειρηματίες με τις Δωρεές τους, οι Ιδιώτες, κυβέρνηση και Διοίκηση  να σχεδιάζουν με το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, την μετατροπή δημόσιων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, που θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων και παράταση των αναστολών εργασίας.

Και όλα αυτά πάνω από τις πλάτες μας, με  τα εξαντλητικά ωράρια, χαμηλούς μισθούς, ελλείψεις προσωπικού, εν μέσω ¨πανδημίας¨ χωρίς Μέτρα Προστασίας,  εργαζόμενους  με Σ.Ο.Χ., Επικουρικούς, που από ήρωες που μας έχουν βαφτίσει…. και μας χειροκροτούσαν, θέλουν να μας κάνουν ΣΥΝΕΝΟΧΟΥΣ στα Νοσοκομεία ΣΔΙΤ(Συμπράξεις Δημοσίου στον Ιδιωτικό Τομέα) που έχουν αποφασίσει.

Όλο το προηγούμενο διάστημα έγινε φανερό για ακόμη μία φορά αυτό που λέγαμε εξαρχής σαν ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, ότι δηλαδή το Δ.Σ. του Γ.Ν.,  αποτελεί έναν διοικητικό μηχανισμό που υλοποιεί στο νοσοκομείο, την κεντρική αντιλαϊκή πολιτική στο χώρο της υγείας.

Η χρόνια υποστελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων σε βάρος της μόνιμης εργασίας με πλήρη δικαιώματα από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ εντάσσονται στο σχεδιασμό για την λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες» με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Αντί για την μονιμοποίηση των χιλιάδων υγειονομικών  η κυβέρνηση της ΝΔ, με εγκύκλιο του σημερινού αναπληρωτή υπουργού Υγείας έδωσε τη δυνατότητα στις διοικήσεις των ΥΠΕ και Νοσοκομείων να επιλέγουν είτε τη σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή την ανάθεση σε εργολαβικές εταιρείες των υποστηρικτικών υπηρεσιών με «γνώμονα το δημοσιονομικό όφελος».

Καταγγείλαμε από την πρώτη στιγμή  για το υπόδουλο καθεστώς των εργολάβων που όλες οι κυβερνήσεις διατήρησαν. Ακόμα και με όρους της αγοράς, έπαιρναν και παίρνουν πλουσιοπάροχες εργολαβίες  που κοστίζουν πολύ περισσότερο από το ποσό που θα έπαιρναν μόνιμοι εργαζόμενοι και αποδίδουν ψίχουλα ή και αφήνουν απλήρωτους τους εργαζόμενους. Κάτι αντίστοιχο είδαμε και στο Γ.Νοσοκομείο Τρικάλων, που ακόμα ¨έχουν να λαμβάνουν¨ οι εργαζόμενοι από προηγούμενους εργολάβους.

Ο  εκπρόσωπος  που εκλέγεται  επι σειρά χρόνων στην Διοίκηση, ενημέρωσε ποτέ για το τι συζητιέται, τι  αποφασίζουν στο Δ.Σ; Αλήθεια ποιες ήταν οι προτάσεις που κατέθετε σε κάθε Δ.Σ.; Αντί για την κατάργηση των ΣΟΧ και την μετατροπή τους σε μονιμοποίησή τους, με  8ωρη εργασία, με κατάργηση κάθε ελαστικής μορφής εργασίας, ομόφωνα ψηφίζονταν από την κάθε Διοίκηση για την ανανέωση των ΣΟΧ. Πως αυτές οι προτάσεις συζητιούνταν σε Γ.Σ. του συλλόγου εργαζομένων; 

Γνωρίζουμε όλοι τώρα πια την στάση του εκπροσώπου που εκλέγεται επί σειρά ετών!

Τόσα χρόνια με ομόφωνες αποφάσεις Διοίκησης και εκπροσώπου των εργαζομένων, ψηφίζονταν:

Διαδοχικοί νόμοι από το 2001(ν. ΠΑΣΟΚ για τον ΟΔΙΠΥ), στην συνέχεια οι μνημονικοί νόμοι της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ(Σ.Ο.Χ., ελαστικές μορφές εργασίας, μειωμένη χρηματοδότηση στα Νοσοκομεία), και τα κριτήρια «Κοστολόγησης Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών». Και ως συνέχεια νομοσχέδια κυβέρνησης της Ν.Δ.. μετατρέποντας τα δημόσια νοσοκομεία σε ΝΠΙΔ στα πλαίσια του «νέου ΕΣΥ»,. όπως το «ονειρεύονται» οι ιδιοκτήτες ασφαλιστικών εταιρειών, ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων.

Αποκαλυπτικό είναι ότι στο νομοσχέδιο δηλώνεται σαφώς ότι: Το νέο νοσοκομείο– ΝΠΙΔ θα «είναι πρότυπο νοσοκομείο, το οποίο θα θέσει τους κανόνες για τη μελλοντική ανάπτυξη παροχών στην Ελλάδα.» Η «ανάπτυξη» του νοσοκομείου γίνεται με κριτήρια και στόχο της κυβέρνησης ώστε αυτό να λειτουργεί ως επιχείρηση, που θα καλύπτει ένα ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό των εξόδων του από έσοδα που θα εξασφαλίζει από ασθενείς-πελάτες, είτε άμεσα, είτε έμμεσα συμπράττοντας με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.

Σε αυτό το σχέδιο συνέβαλαν όλες οι Διοικήσεις  είτε με ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ του Γ.Ν.Τρικάλων με τις ως τώρα αποφάσεις και με την υπογραφή, ΠΑΝΤΑ, του εκπροσώπου εργαζομένων και είναι σημαντική η ευθύνη της. Σ΄ αυτές τις εκλογές, το κάλεσμα προς τους εργαζόμενους είναι ότι η ανατροπή αυτής της πολιτικής μπορεί να γίνει μόνο με όρους κινήματος, με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων, με μαζικές κινητοποιήσεις σε κοινή δράση με εργαζόμενους, σωματεία και Φορείς του μαζικού, λαϊκού κινήματος.

 

 

 

 

 

 

Είναι η ώρα να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε σοβαρά τι είδους ανάπτυξη θα υπάρχει στο Γ.ΝΤρικάλων  μετά την πανδημία;  Συγκεκριμένα:

  • Θα αναμορφωθεί επιτέλους ο οργανισμός του νοσοκομείου, ώστε να επανασυσταθούν όλες οι κατηργημένες οργανικές θέσεις και να ενταχθούν σε αυτόν οι υπηρεσίες Καθαριότητας-Φύλαξης-Τραπεζοκόμων- Μαγείρων-Πλυντήρια-Τεχνική Υπηρεσία κ.οκ;
  • Θα δημιουργηθούν νέα τμήματα, όπως Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων, επαναλειτουργία των κλινικών ΩΡΛ-Ουρολογικής-Γαστρεντερολογική-Ψυχιατρική-ΜΑΦ- κ.άλλων;
  • Θα πάψουν να λειτουργούν κλινικές με συμβασιούχους εργαζόμενους (που πληρώνονται από ΕΣΠΑ η ιδιωτικούς φορείς) αλλά με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού;
  • Θα καλυφθούν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν σε προσωπικό;
  • Θα μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας και οι εργαζόμενοι που δουλεύουν χρόνια μέσω Σ.Ο.Χ.;

Γι΄αυτό ποτέ ως τώρα δεν συμφωνήσαμε  με τις αποφάσεις και την πολιτική, τους νόμους που εμπορευματοποιούν την υγεία, τα Νοσοκομεία, που μας έχουν κόψει  τους μισθούς μας, εντατικοποίησαν την δουλειά μας.

Γι΄αυτό ποτέ δεν συμφωνήσαμε και το καταγγείλαμε από το 2012,  όπου με ομόφωνες αποφάσεις της Διοίκησης  και του εκπροσώπου των εργαζομένων, συμφώνησαν στην κατάργηση οργανικών θέσεων, καταργήθηκαν οι οργ.θέσεις σε καθαριότητα- Φύλαξη- Τραπεζαρία-Βοηθητικό προσωπικό για να τις αντικαταστήσου με συμβασιούχους, επικουρικούς, Σ.Ο.Χ., ΟΑΕΔ.

Το κάλεσμα  σ΄αυτές τις εκλογές είναι:  Με την ψήφο του κάθε συνάδελφου, νοσηλευτή, εργαζόμενου με συμβασιούχου, επικουρικού, να ενισχύσει την μόνη φωνή που μπορεί να εκπροσωπήσει  όλους τους εργαζόμενους στην Διοίκηση για όλα αυτά που αποφασίζουν για μας!

Με την ΨΗΦΟ του  μην τους επιτρέψει άλλο, αποφάσεις, νόμοι, που έχουν ψηφιστεί από όλες τις κυβερνήσεις ως τώρα, να  περνάνε ..ομόφωνα!!  στην Διοίκηση.

Με την ΨΗΦΟ του  να αναδείξει την φωνή  που δεν θα είναι υποταγμένη και φερέφωνο των εκάστοτε Διοικήσεων όπως γίνεται  ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ!

Αλήθεια είναι ότι αν και τόσα χρόνια από τον συνδυασμό μας δεν έχουμε εκλεγεί στην Διοίκηση , είμαστε  οι μόνοι που αποκαλύπταμε, ενημερώναμε μαζί με  στους εργαζόμενους.

Αλήθεια είναι ότι είχαμε τονίσει για την εκλογή μας και  συμμετοχή μας στο όργανο αυτό, ως εκπρόσωπος των εργαζομένων, ΔΕΝ θα είναι φωνή συναίνεσης, θα αποτελεί τη φωνή των μαχόμενων υγειονομικών, των ασθενών και των οικογενειών τους, θα έχει στόχο την έγκαιρη ενημέρωση των εργαζομένων, αποκαλύπτοντας τις αντιλαϊκές επιλογές υπουργείου και διοικήσεων.

Αλήθεια είναι ότι  δύναμή μας είναι η θέλησή μας και η αποφασιστικότητά μας να στεκόμαστε αταλάντευτα με τα δικά μας συμφέροντα, κόντρα σε κάθε κυβέρνηση, σε κάθε Διοίκηση, σε κάθε αντιλαϊκή πολιτική, από όπου κι αν σχεδιάζεται, εκπορεύεται και υλοποιείται.

Οι εξελίξεις που προαναφέρθξκαν δεν αφήνουν το παραμικρό περιθώριο για αυταπάτες για  «λύση από τα πάνω» με μια ψήφο σε δοκιμασμένους εκπροσώπους τόσα χρόνια, που θα οδηγήσει στην στο να συνεχίζεται η αντεργατική επίθεση από την επόμενη, με ποιο εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας, δήθεν «προοδευτικό»,

Εκπρόσωπο τόσα χρόνια ήταν εκλεγμένος στην Διοίκηση, εκπρόσωπο που να υπερασπίζεται, να ενημερώνει, να ενημέρωνε!! για τις αποφάσεις στα Διοικητικά Συμβούλια ΔΕΝ είχε!

Αυτό που θα κριθεί σ΄αυτές τις εκλογές είναι αν ο εκπρόσωπος που θα εκλεγεί θα είναι η φωνή της αντίστασης των εργαζομένων, ΔΕΝ θα συναινεί, ΔΕΝ θα είναι  χειροκροτητής των κυβερνητικών Διοικητικών επιλογών. Θα Διεκδικεί για,επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Αναμόρφωση του Οργανισμού ώστε να αντιστοιχεί στις πραγματικές ανάγκες. Να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος. Να Μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι. Ανάκληση των αναστολών εργασίας. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Καμία περικοπή του ανθυγιεινού επιδόματος. Να επεκταθεί και να ενταχθούν στα ΒΑΕ όλοι οι εργαζόμενοι που εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.  Για Άμεση λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας σε όλους τους χώρους των Νοσοκομείων.