Πέμπτη 06.10.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Κύκνειο άσμα για το «Μαζί για τα Τρίκαλα»

04.10.2021

Νομαρχιακή Συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ ή ολομέλεια του «Μαζί για τα Τρίκαλα»; Το σίγουρο ήταν πως πέραν των πιστών του πρωτοπαλίκαρων, όλοι οι άλλοι γύρισαν τη πλάτη στον επικεφαλής Κώστα Κρεμμύδα, αφού ούτε ΕΝΑ στέλεχος του ΚΙΝΑΛ δεν παραβρέθηκε στη χθεσινή εκδήλωση που θύμιζε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ αφού παρευρίσκονταν όλα τα στελέχη του.

Οι ελάχιστοι Πασόκοι ήταν οι δημοτικοί του σύμβουλοι, ενώ απουσίαζαν πολλά και τρανταχτά ονόματα που στελέχωσαν προεκλογικά το ψηφοδέλτιο, στέλνωντας έτσι το μνμ του… τέλους της κοινής προσπάθειας του συνδυασμού.

Ο Κώστας Κρεμμύδας λες και δεν αντιλαμβανόταν την πραγματική κατάσταση επέμενε σε όλη τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην συνεργασία των δύο κομμάτων… που σήμερα είναι σε μεγάλη κόντρα.

Ο ίδιος τόνισε πως αν το εγχείρημα της συγκρότησης ενιαίου ψηφοδελτίου δεν προχωρήσει, δεν θα εκδηλώσει ξανά το ενδιαφέρον του για τον δήμο.

Η εισήγηση Κρεμμύδα

Χωρίς σχεδόν το παραμικρό ίχνος αυτοκριτικής ο επικεφαλής του «Μαζί για τα Τρίκαλα» επέρριψε ευθύνες σε όσους… τορπίλισαν την προσπάθεια. Διαβάστε αποσπάσματα της εισήγησης του:

«Υπήρξε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο απέναντι στην δημοτική αρχή του Δημήτρη Παπαστεργίου ανεξάρτητα αν αυτό πέτυχε ή δεν πέτυχε. Πιστεύω πως κατά τον ίδιο τρόπο έτσι θα πρέπει να πορευτούμε ανέλαβα τότε να τεθώ επικεφαλής αυτής της προσπάθειας και να αναλάβω το φορτίο της ευθύνης.

Γενικώς θεωρώ πως ανταποκριθήκαμε επάξια σε αυτό το έργο αγνοώντας τους τορπιλισμός πριν και μετά τις εκλογές από αυτούς που δεν είδαν με καλό μάτι και κάθονταν και σκέφτονταν σενάρια και φαντασίες.

Οι επόμενες εκλογές είναι σε δύο χρόνια από τώρα ούτε κοντά ούτε μακριά άρα θεωρώ πώς είναι ο σωστός χρόνος να γίνει όλος αυτός ο διάλογος για να δούμε πώς θα πάμε στις επόμενες εκλογές είτε με την υπάρχουσα παράταξη, είτε με κάποια άλλη μορφή και ποιον και θα έχουμε επικεφαλής».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο νέο εκλογικό νόμο και στη δυνατότητα που δίνει αυτός να κατέλθουν σχήματα με αυτό τον αριθμό των συμβούλων που απαιτείται σήμερα.

«Είναι ένας νόμος που στον νικητή τα δίνει όλα και το δημοτικό συμβούλιο και τους προέδρους των κοινοτήτων» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Την προηγούμενη περίοδο υπήρξε μία προσπάθεια ουσιαστική αλλά δύσκολη ώστε ο χώρος της κεντροαριστεράς να πάει ενωμένος στην εκλογική διαδικασία δεν ήταν καθόλου εύκολο κάποιοι το πίστεψαν το υπηρέτησαν και το προσπάθησαν. Υπήρξαν και άλλοι που αντέδρασαν σθεναρά σε αυτήν την προσπάθεια. Βρέθηκα και εγώ στο επίκεντρο αλλά δεν τίθεται ζήτημα εγώ δέχτηκα τα περισσότερα πυρά και είχε αντίκτυπο στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Εγώ συνεχίζω να πιστεύω πως μόνο μία συνεργατική μορφή μπορεί να προχωρήσει και να κάνει την ειδοποιό διαφορά στα Τρίκαλα

Η συνεργασία στην αυτοδιοίκηση για μένα ήταν μονόδρομος και παραμένει μονόδρομος

Σε ότι αφορά εμένα που τυγχάνω και επικεφαλής αυτής της παράταξης νιώθω και την ευθύνη να ανοίξει αυτή η κουβέντα τώρα δεν είναι νωρίς ώστε να διαμορφωθεί η κατάλληλη πρόταση για την επόμενη μέρα συναισθανόμενος την κατάσταση των πραγμάτων με καθαρή μάτια με απόλυτη συναίσθηση της ιδεολογικής μου ταυτότητας μακριά από «κομματικούς πατριωτισμούς» για «κομματικές καθαρότητες», προτείνω τη συγκρότηση ενός ενιαίου ψηφοδελτίου των ευρύτερων κεντροαριστερών και δημοκρατικών δυνάμεων στη βάση της υπάρχουσας παράταξης περαιτέρω ενίσχυση σε πολιτικό ανθρώπινο δυναμικό.

Δεν έχει σημασία αν θα είμαι εγώ επικεφαλής το έχω ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή δεν είμαι καν επαγγελματίας πολιτικός και δεν είναι αυτοσκοπός της ζωής μου. Έχω όμως την αγωνία για την παράταξη και το μέλλον του τόπου και αυτό είναι το μοναδικό μου κίνητρο. Σήμερα δεν θα πάρουμε καμία απόφαση τουλάχιστον εγώ προσωπικά απλά ανοίγω μία κουβέντα και χρονικά δεν θα είναι η ατέρμονη κάποια στιγμή θα πρέπει να μπει ένα χρονοδιάγραμμα όπου θα σεβαστώ τα θεσμικά όργανα και τις θεσμικές διαδικασίες των κομμάτων έτσι ώστε και τα κόμματα αν τελικά κατεβάσουν δικό τους υποψήφιο αλλά αν υπάρχει κάποιος άλλος  από άλλες δυνάμεις να έχει το χρόνο να ετοιμαστεί. Είπα πολλές φορές πως δεν θα τον τορπιλισω και δεν θα εμποδίσω κανέναν να διεκδικήσει την υποψηφιότητα του επικεφαλής.

Τότε θα υπάρξει και οριστική απόφαση που θα αφορά τον επικεφαλής. Α δηλαδή η διαθεσιμότητα μου με το παραπάνω σκεπτικό μετουσιωθεί και ως πρόθεση εκ νέου υποψηφιότητας

Συνοψίζοντας προτείνω ένα ψηφοδέλτιο ενιαίο του ευρύτερου κεντροαριστερού και δημοκρατικού χώρου. Το αν θα εκδηλώσω ή όχι το ενδιαφέρον θα εξαρτηθεί από το εάν θα ευοδωθεί η προσπάθεια αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταθώ εμπόδιο  σε όποιον θελήσει να διεκδικήσει τη θέση το επικεφαλής. Σε καμία άλλη περίπτωση δεν θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος παρά μόνον αν υπάρξει αυτή η έκβαση».

Ο Στέφανος Βαβύλης

Την ανάγκη να ξεφύγουν από τις κομματικές ταυτότητες αφού η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι θέμα προσώπων, αλλά και την ανάγκη στο μέλλον να υπάρξει ένας συνδυασμός από ετερόκλητα πολιτικά άτομα, τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος Στέφανος Βαβύλης.

Νατάσσα Παιδή

Να υπάρξει συνεργασία στον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο ζήτησε η Νατάσσα Παιδή που εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του δημάρχου που τον χαρακτήρισε πλέον ξεκάθατα δεξιό, τονίζοντας την ανάγκη συσπείρωσης γύρω από τον ομάδα και ενδυνάμωσή της.

Ο Χρ. Λάππας

Καθαρά πολιτικό ήταν το αφήγημα του Χρήστου Λάππα που έκανε λόγο για σύγκρουση των δυο πολιτικών χώρων οι οποίοι θα πρέπει να τα ξαναβρούν. «Να προσπαθήσουμε πάλι διότι το προζύμι υπάρχει», είπε.

Ο Θαν. Ξάφος

«Θα είναι αγώνας μια Κυριακής» είπε ο Θανάσης Ξάφος που ζήτησε να αφήσουν όλοι τις κομματικές ταυτότητες στην άκρη. «Εμεις εδώ με την παρουσία μας πρέπει να συμφωνήσουμε πως πρέπει να στηρίξουμε μια πολιτική οντότητα που θα πρέπει και να συνεδριάζει και να παράγει πρόγραμμα και προτάσεις. Καλή η αντιπολίτευση στο δημοτικό Συμβούλιο και στα ΜΜΕ, αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί» τόνισε.