Πέμπτη 03.12.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Μαχητική η πορεία Ειρήνης από την Πηγή στα Τρίκαλα

15.05.2017 /

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Κυριακή

Μαχητική και δυναμική ήταν η πορεία που διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων την Κυριακή στη διαδρομή Πηγή – Τρίκαλα απόστασης 8 χιλιομέτρων για να τιμήσει τους αγώνες του Γρηγόρη Λαμπράκη και να βροντωφωνάξει την αντίθεσή της στο αιματοκύλισμα των λαών από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους όπως και τα σχέδια έντασης που εξυφαίνονται από τις αστικές τάξεις της Τουρκίας και της Ελλάδας στο όνομα των ενεργειακών πηγών και των επιχειρηματικών συμφερόντων.
Η εκδήλωση πριν την εκκίνηση έγινε στην πλατεία της Πηγής παρουσία πολλών κατοίκων με την άψογη παρουσία δύο χορευτικών τμημάτων του Πολιτιστικού Συλλόγου Πηγής σε παραδοσιακούς χορούς ενώ απευθύνθηκε χαιρετισμός προς τους ειρηνοδρόμους από την Επιτροπή Ειρήνης. Παρουσιάστηκε επίσης κείμενο της τοπικής Γραμματείας για να τιμηθεί ο Τάκης Παπαδημητρίου που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή και είχε διατελέσει πρόεδρος της Επιτροπής για δύο θητείες την περίοδο 1996-2000 όταν το Κίνημα Ειρήνης πρωτοστάτησε απέναντι στην αμερικανική ιμπεριαλιστική μηχανή που επιτέθηκε στο λαό της Σερβίας ακοτώνοντας και καταστρέφοντας.
Ακολούθως δόθηκε η εκκίνηση της πορείας οπότε οι ειρηνοδρόμοι μαζικά ξεχύθηκαν φωνάζοντας σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής συνθήματα όπως “Λαμπράκη ζεις εσύ μας οδηγείς, Κάναν τη Μεσόγειο θάλασσας νεκρών όχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών, Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή η μόνη υπερδύμανη είναι οι λαοί, Κλείστε τώρα τις βάσεις του θανάτου, Μειώνετε συντάξεις και μισθούς στον πόλεμο τα δίνετε των ιμπεριαλιστών!” κ.α.
Με την είσοδο της πορείας στις κατοικημένες περιοχές άρχισαν να προστίθενται όλο και περισσότεροι συναγωνιστές κάθε ηλικίας από ηλικιωμένους μέχρι γυναίκες με καροτσάκια, άλλα καταστήματα, παρότι υπήρχε επαρκής εφοδιασμός, προσέφεραν μπουκαλάκια με νερό στους διψασμένους. Όλα αυτά μέχρι την τελευταία στάση στην πλατεία Δ. Μητροπάνου στην Αγία Μονή και από εκεί στους κεντρικούς δρόμους της πόλης όπου τα συνθήματα δονούσαν πάλι την ατμόσφαιρα.

Η κεντρική ομιλία
Η πορεία κατέληξε στην αρχή της Ασκληπιού και ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Νίκο Μήτσιου, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:
Πενήντα τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη απαγορευμένη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, που πραγματοποιήθηκε από τον Γρηγόρη Λαμπράκη και τους συνοδοιπόρους του, οι συνθήκες τόσο στο εσωτερικό της χώρας μας, όσο και διεθνώς, επιβεβαιώνουν ότι όσο υπάρχουν οι αιτίες, όσο υπάρχει η καπιταλιστική μήτρα που γεννά τους πολέμους, η απόσταση ανάμεσα στην «ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο» των λαών και στον πόλεμο δεν είναι μεγάλη. Η πείρα διδάσκει ότι ο πόλεμος είναι η συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, με στρατιωτικά μέσα. Η πάλη για το δικαίωμα στη δουλειά, το μισθό, τη σύνταξη, την υγεία, την παιδεία, για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, είναι συνδεδεμένη με την πάλη ενάντια στο σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, που γεννά φτώχεια, ανεργία, πολέμους και προσφυγιά.

Καταδικάζουμε την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία συνεχίζοντας την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, επιβάλλει στο λαό νέα αβάσταχτα μέτρα, νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, παραπέρα μείωση του αφορολόγητου, ομαδικές απολύσεις, κ.α., δίνοντας ταυτόχρονα προκλητικά προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο, καταβάλλοντας για ΝΑΤΟικές δαπάνες δισεκατομμύρια Ευρώ.

Αντιπαλεύουμε την πολιτική που εμπλέκει τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, στις επεμβάσεις, στους πολέμους. Η συμφωνία της κυβέρνησης στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, τον Ευρωστρατό και την παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, η στοίχιση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στις ανάγκες του ΝΑΤΟ, η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων σε δεκάδες ιμπεριαλιστικές αποστολές, αποκαλύπτουν τα επικίνδυνα σχέδια της αστικής τάξης και τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης που διαθέτει τη βάση της Σούδας και τις άλλες στρατιωτικές Βάσεις για τις πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή, όπως δείχνει και το πρόσφατο πυραυλικό χτύπημα των ΗΠΑ, στη Συρία.
Η πάλη του λαού θα δυναμώνει στο βαθμό που απορρίπτει τα απατηλά συνθήματα περί «εθνικής ενότητας» – «εθνικής ομοψυχίας» – «εθνικών στόχων» και κατανοεί πως είναι αντίθετα τα συμφέροντα των βιομήχανων, των εφοπλιστών και των άλλων τμημάτων της πλουτοκρατίας, με τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζόμενων.
Η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο καμία σχέση δεν έχει με τις προσφυγικές ροές, ούτε με την ασφάλεια της χώρας, όπως προβάλλει η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, αλλά είναι μέρος των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και χρησιμοποιείται στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία στην περιοχή.
Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι θύματα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επιβάλλεται να καταδικαστεί η επικίνδυνη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, να δυναμώσει η πάλη ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία,για την απομόνωση της ναζιστικής, εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή». Να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και τους μετανάστες και να απαιτήσουμε άμεσα μέτρα ανακούφισης των προσφύγων, ανθρώπινα προσωρινά κέντρα φιλοξενίας, ασφαλή μετακίνηση στις χώρες προορισμού τους, κατάργηση του κανονισμού του Δουβλίνου, των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ.
Δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα με τον Τουρκικό λαό και τους άλλους λαούς της περιοχής. Αντίθετα, μας ενώνουν οι κοινές αγωνίες, τα κοινά προβλήματα και συμφέροντα και απαιτείται να δυναμώσουμε την κοινή πάλη.
Παλεύουμε και απαιτούμε:
• Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις.Επιστροφή όλων των στρατιωτικών αποστολών από το εξωτερικό.
• Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν
• Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια
• Να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες στρατιωτικές Βάσεις και στρατηγεία
• Όχι στις πολεμικές δαπάνες για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ
• Αποδέσμευση από ΕΕ – ΝΑΤΟ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.
Γραμματεία της Επιτροπής Ειρήνης Τρικάλων