Κυριακή 09.05.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

«Μάχη» στη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες

11.02.2016

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισήχθη το απόγευμα η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες, με την οποία ξαναμοιράζεται η τηλε-τράπουλα. Για την επόμενη δεκαετία θα υπάρχουν οριστικά τέσσερα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας γενικής στόχευσης ενημερωτικού χαρακτήρα, ενώ τρία από τα επτά σημερινά κανάλια εθνικής εμβέλειας θα πρέπει να κατεβάσουν «ρολά».

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η τροπολογία, ο αριθμός των αδειών ορίζεται σε τέσσερις (υψηλής ευκρίνειας), ενώ η τιμή εκκίνησης της δημοπράτησης θα ορίζεται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Επικρατείας και θα είναι για δέκα έτη. Κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η οικονομική βιωσιμότητα των τηλεοπτικών επιχειρήσεων για να μη δημιουργούνται στρεβλώσεις στην αγορά ή υπερδανεισμός με τις τακτικές του παρελθόντος.

Στόχος, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, όλοι οι υποψήφιοι, είτε υφιστάμενες επιχειρήσεις είτε νέες, να ξεκινούν από μηδενική βάση προκειμένου να ενισχυθεί ο υγιής ανταγωνισμός και να αδειοδοτηθούν βιώσιμες επιχειρήσεις, με εργαζόμενους οι οποίοι θα προστατεύονται καθώς ο νόμος 4339/2015 προβλέπει το εύνομο των εργασιακών σχέσεων που θα συνάπτονται.

Στην έναρξη της συνεδρίασης, τέθηκε από την αντιπολίτευση, αίτημα αντισυνταγματικότητας, η οποία ωστόσο απερρίφθη.

Αντιπαράθεση με το «καλημέρα»

Σε υψηλούς τόνους και με εμπόδια από την πλευρά της αντιπολίτευσης, διεξάγεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, στην οποία έχει κατατεθεί η τροπολογία για το ΕΣΡ. Κατά την έναρξη της διαδικασίας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έθεσε θέμα νομιμότητας και ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας, αίτημα το οποίο υποστηρίχθηκε και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι η τροπολογία είναι «εκπρόθεσμη και άσχετη» με το νομοσχέδιο για την «κύρωση σύμβασης οδικών μεταφορών με τη Λευκορωσία» και αυτό συνιστά παραβίαση του κανονισμού, ενώ απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε ότι εάν η κυβέρνηση επιμείνει το θέμα θα κριθεί από τη Δικαιοσύνη και την ιστορία.

Ως «προκλητική αντισυνταγματική και επιβλαβή» χαρακτήρισε τη διαδικασία της συζήτησης της τροπολογίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε ότι «δεν αντέχει το πολίτευμα αυτή τη συμπεριφορά».

Θέμα συνταγματικότητας έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «βιάζεται».

«Ψευδοαντιπαράθεση» με στόχο την αναδιανομή της αγοράς χαρακτήρισε τις διαφωνίες για το ποιος θα δίνει τις τηλεοπτικές άδειες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, ενώ υποστήριξε ότι τίθενται σε κίνδυνο τα δικαιώματα των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Δημήτρης Καράς, ζήτησε να υπάρξει γνωμοδοτική έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής για το θέμα και να υπάρξει «ανοικτή και διευρυμένη συζήτηση».

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, στα κόμματα της αντιπολίτευσης: «Κόφ’ τε το κατενάτσιο και μπείτε στο γήπεδο να παίξετε μπάλα», είπε και συμπλήρωσε: «Η αντιπολίτευση έχει βάλει ένα επιχείρημα περί βιασύνης που δεν μπορούμε να αντιγυρίσουμε γιατί εσείς επί 25 χρόνια δεν βιαστήκατε και ζήσατε μαζί και με το καθεστώς της ανομίας».

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν αιφνιδίασε καθώς το νομοσχέδιο συζητήθηκε πριν από τρεις μήνες και ζητήθηκε από την κυβέρνηση να συμβάλλει στην συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, όμως αντί να συμβάλλει θέτει διαρκώς εμπόδια.

«Η κυβέρνηση δεν βιάζεται αλλά είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει το Σύνταγμα», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι αρνήθηκε όλες τις προσπάθειες της κυβέρνησης για συναίνεση και συνεργασία.

Στοιχεία για χρέη και πρόστιμα

Τα χρέη από τον φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς, στο σύνολο της Αττικής είναι 18.086.000 ευρώ, όταν στην υπόλοιπη χώρα φτάνουν τα 181.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία προστίμων του ΕΣΡ, από τα 7 εκ. ευρώ που καταλογίστηκαν συνολικά, τα 4 εκ. 800.000 είναι για τους τηλεοπτικούς σταθμούς στην Αττική. Τα σχετικά στοιχεία κατέθεσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

«Επειδή υπήρξε αμφισβήτηση για το ποιους αφορούν τα χρέη για τον φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων και για τα θέματα των προστίμων του ΕΣΡ και υπήρξε ανακοίνωση της Ένωσης σύμφωνα με τα οποία αυτά δεν αφορούν τα μεγάλα κανάλια των Αθηνών αλλά την Περιφέρεια, σας καταθέτω το απαντητικό έγγραφο της ΓΓΔΕ. Σύμφωνα με αυτό: Τα στοιχεία φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων στο σύνολο της Αττικής είναι 18.086.000 ευρώ. Σε όλη την υπόλοιπη χώρα είναι 181.000 ευρώ. Τα στοιχεία προστίμων ΕΣΡ από τα 7 εκατ. συνολικά, τα 4.800.000 ευρώ είναι στην Αττική» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης.

Απαντώντας επίσης, στην κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση για νομοθέτηση με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, επικαλέστηκε άλλη ΠΝΠ στις 31 Δεκεμβρίου, με την οποία – όπως είπε – τον φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων που ήταν στο Μνημόνιο του 2010 «η τότε ανεξάρτητη ΓΓΔΕ, με συγκεκριμένους επικεφαλής, έφερνε διατάξεις εδώ και παρέπεμπε την εφαρμογή τους ένα χρόνο μετά». «Στερούσατε εκατομμύρια ευρώ από το Δημόσιο από τον φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων» κατηγόρησε τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, που συμμετείχαν στις προηγούμενες κυβερνήσεις, επισημαίνοντας «εμείς τέτοιες μεθοδεύσεις δεν κάνουμε».

Στο επίκεντρο η διαπλοκή

Με δηλώσεις του την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός κήρυξε πόλεμο στη διαπλοκή και τους καναλάρχες. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για θεσμική εκτροπή και σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους κατήγγειλε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «ξεπληρώνει γραμμάτια στη διαπλοκή».

Η Ν.Δ. αντέτεινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να χτίσει ένα σύστημα διαπλοκής στα μέτρα του και υποστηρίζει ότι η απόφαση για την παράκαμψη του ΕΣΡ είναι αντισυνταγματική.

Και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να «είναι πολύ προσεκτικός όταν μιλά για θεσμική εκτροπή, ο ίδιος συστηματικά υπονομεύει την ανεξαρτησία των θεσμών και οικοδομεί ένα κομματικό κράτος».

Πλήρης διάσταση απόψεων μεταξύ καναλαρχών και κυβέρνησης

Για πλήρη διάσταση απόψεων των εκπροσώπων των ιδιωτικών καναλιών με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου έκανε λόγο σήμερα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μετά τη συνάντηση που είχε με την Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο πρόεδρος της ΕΙΤΗΣΕΕ Πάνος Κυριακόπουλος (STAR), ο αντιπρόεδρος Νικόλαος Πεφάνης (MEGA), ο γενικός γραμματέας Στρατής Λιαρέλλης (ANT1), ο ταμίας Κώστας Κιμπουρόπουλος (ΣΚΑΪ), η έφορος Άννα Σούρπη (ALPHA), το μέλος Δ.Σ. Γεώργιος Ζώης (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV), ο γενικός διευθυντής Μανώλης Δραϊνάκης και ο νομικός σύμβουλος Κωστής Φιλιππόπουλος.

Όπως επισημαίνεται, με αυτή τη συνάντηση ολοκληρώθηκε ο κύκλος της διαβούλευσης του υπουργού Επικρατείας με τους εμπλεκόμενους φορείς στο πλαίσιο της υλοποίησης των προβλέψεων του νέου νόμου για τα media και εν όψει της διενέργειας του διαγωνισμού για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών.

Συνολικά, ο Νίκος Παππάς πραγματοποίησε συναντήσεις με τις διοικήσεις «έντεκα φορέων, προκειμένου να καταγραφούν όλες οι απόψεις και οι προτάσεις ώστε η διαμόρφωση του νέου τηλεοπτικού τοπίου της χώρας, με τη χορήγηση αδειών για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια, να συντελεστεί με όρους απόλυτης διαφάνειας και αντικειμενικότητας».

ΕΙΤΗΣΕΕ: «Κυνήγι μαγισσών» και κατασκευή «εσωτερικών εχθρών»

Για λογική «αποφασίζομεν και διαττάσσομεν» κάνει λόγο η Ενωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας σε ανακοίνωσή της αμέσως μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας.

Υποστηρίζει ότι δεν επρόκειτο ούτε καν για προσχηματικό διάλογο αλλά για ειλημμένες αποφάσεις αφού η τροπολογία κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ τονίζοντας ότι αποδεικνύεται ξεκάθαρα η υποκατάσταση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από τον υπουργό Επικρατείας ο οποίος αναδεικνύεται σε «υπέρτατο θεσμό».

Η ΕΙΤΗΣΕΕ σημειώνει ότι η κυβέρνηση παραβιάζει τη «συνταγματική νομιμότητα, τις αρχές του πλουραλισμού και της πολυφωνίας» αλλά θέτει σε κίνδυνο και θέσεις εργασίας εξαιτίας της πρόθεσης της «να κλείσει υφιστάμενους τηλεοπτικούς σταθμούς. Στόχος της να ελέγξει με μη νόμιμο τρόπο τους φορείς της ενημέρωσης και ψυχαγωγίας».

Προσθέτει ότι τα οξυμένα προβλήματα της χώρας δεν αντιμετωπίζονται «με πυροτεχνήματα, ούτε με “κυνήγι μαγισσών” και κατασκευή «εσωτερικών εχθρών”, ούτε με το να επιχειρείται να ενοχοποιηθούν τα ΜΜΕ, επειδή παρουσιάζουν την αμείλικτη πραγματικότητα».

Καταλήγει μάλιστα κάνοντας ξεκάθαρο ότι θα προσφύγει δικαστικά εντός κι εκτός συνόρων τονίζοντας ότι ζούμε σε ευρωπαϊκή χώρα «όπου υπάρχει Σύνταγμα, Ευρωπαϊκό Δίκαιο, Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και εμπειρία, ενώ λειτουργούμε σε μια ελεύθερη αγορά.

Το Σύνταγμα λειτουργεί και θα λειτουργεί, όσο υπάρχουν ελεύθερα Μέσα Ενημέρωσης». Γι’ αυτό και καλεί την κυβέρνηση να κάνει πράξη τις «διακηρύξεις της για «διαφάνεια και συνταγματική νομιμότητα αποσύροντας τη νομοθετική διάταξη που κατέθεσε και να υπάρξει διάλογος, με στόχο να ρυθμιστεί το τηλεοπτικό τοπίο, υγιώς, απρόσκοπτα και βιώσιμα».

Δεν παίρνει θέση η Κομισιόν

Ερωτηθείς για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για την πώληση τεσσάρων αδειών τηλεοπτικών καναλιών, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, υπογράμμισε πως «είναι τα κράτη-μέλη που αποφασίζουν για τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών, καθώς αυτή η νομοθεσία δεν έχει εναρμονιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

«Ο διαγωνισμός πρέπει να γίνει με σεβασμό στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και καθώς δεν έχει γίνει ακόμα καμία πρόταση σχετικά με τον διαγωνισμό, δεν έχει γίνει και καμία συζήτηση με τους θεσμούς» πρόσθεσε.

Πηγή: efsyn.gr