Τετάρτη 22.01.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Μάχη με τις φλόγες στη Ζάκυνθο

11.07.2017 /

Δύσκολες ώρες βιώνουν οι κάτοικοι της Ζακύνθου που βλέπουν επί ώρες να φλέγεται ένα πανέμορφο πευκοδάσος που βρίσκεται κοντά στο χωριό των Ορθoνιών. Οι καπνοί έχουν ζώσει την ευρύτερη περιοχή από το Καταστάρι έως τις Βολίμες, καθιστώντας δύσκολη την κυκλοφορία ανθρώπων και οχημάτων.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πάνω από 1000 στρέμματα δασικής έκτασης και χαμηλής βλάστησης έγιναν στάχτη.
Το μέτωπο της φωτιάς εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα και η πρόσβαση είναι πολύ δύσκολη στις επίγειες δυνάμεις.
Τη μάχη με τις φλόγες συντονίζει η τοπική δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας με 13 οχήματα, 23 πυροσβέστες και 3 υδροφόρες της ΠΙΝ Ζακύνθου, ενώ το έργο των πυροσβεστών ενισχύουν δυνάμεις από την Πελοπόννησο με οχήματα και πεζοπόρα τμήματα.
Μέχρι τη δύση του ηλίου επιχειρούσαν και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη που έκαναν ρίψεις νερού.
To μη στελεχωμένο αεροσκάφος του Πυροσβεστικού Σώματος τύπου EOS mini UAV SYSTEM θα πραγματοποιεί, από την Τετάρτη 12 Ιουλίου, σε 24ώρη βάση, πτήσεις επιτήρησης στην ευρύτερη περιοχή της Ζακύνθου. Η εικόνα από την κάμερα του αεροσκάφους θα μεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) του Πυροσβεστικού Σώματος, καθ´ όλη τη διάρκεια της πτήσης του.
Προβλήματα ηλεκτροδότησης και κλειστοί δρόμοι
Από την πυρκαγιά έχουν καεί πυλώνες της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν πρόβλημα ηλεκτροδότησης τα χωριά Ορθονιές και Μαριές.
Έκτακτη ανακοίνωση εκδόθηκε από το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της περιφερειακής ενότητας Ζακύνθου, στην οποία αναφέρεται πως λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, παρακαλούνται όσοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα και γενικά όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
Η νέα πυρκαγιά έρχεται να προστεθεί σε αυτές στο Σκοπό και την Αναφωνήτρια που εκδηλώθηκαν πριν από λίγες ημέρες.
Πηγή: efsyn.gr