Κυριακή 31.05.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Μαθητές του 4ου Γυμνασίου επισκέφτηκαν το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού της Εταιρείας Κλιάφα

07.03.2018 /

ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 4ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ «ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ» ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΛΙΑΦΑ

Την Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2018 μαθητές του σχολείου μας που συμμετέχουν στα περιβαλλοντικά προγράμματα «Ληθαίος, το ποτάμι της πόλης μας: πηγή ζωής, δημιουργίας και έμπνευσης» και «Το νερό, νεράκι» επισκέφτηκαν το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού της Εταιρείας Κλιάφα και παρακολούθησαν προγράμματα του Κέντρου Ιστορίας σχετικά με τον Πηνειό και το Ληθαίο ποταμό.
Το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού στεγάζεται στα παλαιά Ψυγεία-Παγοποιεία Κλιάφα και λειτουργεί ως Μουσείο της Εταιρίας, αλλά και ως Μουσείο της πόλης των Τρικάλων. Πέρα από τις ενότητες τις σχετικές με την ιστορία της πόλης και της εταιρείας, στεγάζει επίσης παραδοσιακό τυπογραφείο, παλιό φαρμακείο, καθώς και παιδική και εφηβική βιβλιοθήκη με 6.000 τίτλους, πολυμέσα και χώρο ειδικά διαμορφωμένο για την αφήγηση παραμυθιών.
Οι μαθητές είχαν την τύχη και τη χαρά να περιηγηθούν στους χώρους του Κέντρου, ν’ ακούσουν και να μάθουν πολύ ενδιαφέροντα και σημαντικά πράγματα για το ποτάμι των Τρικάλων, τον παραπόταμο του Πηνειού, τον Ληθαίο, που ξεκινάει από το χωριό Νέα Ζωή και διασχίζει την πόλη μας, δίνοντας ζωή και αποτελώντας πηγή δημιουργίας για τους κατοίκους της πόλης. Οι μαθητές είδαν παλιές φωτογραφίες και γνώρισαν μια εικόνα των Τρικάλων που αγνοούσαν. Έμαθαν για τη μεγάλη πλημμύρα του 1907 και για τις γέφυρες της πόλης, όπως η γέφυρα της Μαρούγκενας, οι οποίες δεν υπάρχουν σήμερα, αφού έχουν αντικατασταθεί από νεότερες γέφυρες. Επιπλέον, πληροφορήθηκαν ότι πολλά παλιά γραφικά γεφύρια των Τρικάλων αφενός γκρεμίστηκαν από τις εκάστοτε αρχές για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της πόλης και αφετέρου καταστράφηκαν στην Κατοχή από το βομβαρδισμό των συμμάχων, οι οποίοι θέλησαν με αυτό τον τρόπο να ανακόψουν την πορεία των Γερμανών.
Επίσης, τα παιδιά ενημερώθηκαν για τους μύθους και τους θρύλους που σχετίζονται με τον Πηνειό και το Ληθαίο, για επαγγέλματα που αναπτύχθηκαν στις όχθες των ποταμών, καθώς και για τρόπους ψαρέματος.
Οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και οι συνοδοί καθηγητές-συντονιστές των προγραμμάτων, κ. Τσιοτινού Αθανασία και Τζανάκου Γεωργία ευχαριστούμε θερμά την κ. Κλιάφα για τη φιλοξενία και για το υπέροχο ταξίδι στο χτες που πραγματοποιήσαμε με την πολύτιμη βοήθειά της.