Δευτέρα 05.12.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Οι πρώτες βουτιές για τους μικρούς μαθητές του Νομού μας

04.10.2022 /

Επιστροφή στην κανονικότητα για τους μαθητές της Γ΄ και Δ΄ Τάξης των δημοτικών σχολείων του νομού μας. Την Δευτέρα, στις 3 Οκτωβρίου οι μικροί μαθητές έκαναν την πρώτη τους βουτιά στην ανακαινισμένη μικρή πισίνα του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Τρικάλων.
Η εκμάθηση κολύμβησης μέσα στο πλαίσιο του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής στα δημοτικά σχολεία είναι ενταγμένη στο ωρολόγιο πρόγραμμα της Γ΄ Δημοτικού και, όπου δύναται, και της Δ΄.
Στόχος του μαθήματος είναι οι μικροί μαθητές να εξοικειωθούν με το υγρό περιβάλλον και να αποκτήσουν βιωματικές γνώσεις των βασικών κανόνων ασφαλείας και υγιεινής.
Η κολύμβηση, σύμφωνα με έρευνες, αποτελεί την ιδανικότερη μορφή άσκησης και επηρεάζει τόσο την υγεία όσο και την ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών, ενισχύοντας την αυτοεκτίμησή τους και αναπτύσσοντας την αυτοπεποίθησή τους.
Ο σημαντικότερος όμως λόγος που η εκμάθηση της κολύμβησης στα σχολεία τυχαίνει μεγάλης κοινωνικής αποδοχής, είναι η πρόληψη των επικίνδυνων καταστάσεων στο νερό. Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα με την πληθώρα των ακτών, ο μόνος τρόπος να περιοριστούν οι πνιγμοί είναι η κολύμβηση να διδάσκεται στο σχολείο από μικρή ηλικία.
Στα Τρίκαλα το μάθημα υλοποιείται σε τρεις περιόδους των 11 κολυμβητικών μαθημάτων η κάθε μία, στο δημοτικό κολυμβητήριο της πόλης μας με τη συμμετοχή όλων των σχολείων του νομού σε απόσταση 25 χλμ από αυτό.
Φέτος κολυμπάνε και οι μαθητές της Δ΄ Τάξης των σχολείων που δεν είχαν κληρωθεί πέρυσι λόγω Covid19.
Η πρώτη περίοδος από 3/10/2022 έως 16/12/2022 με 17 σχολεία και 25 τμήματα.
Η δεύτερη περίοδος από 19/12/2022 έως 17/03/2023 με 21 σχολεία και 37 τμήματα.
Η τρίτη περίοδος από 20/03/2023 έως 15/06/2023 με 19 σχολεία και 32 τμήματα.
Τη διδασκαλία της κολύμβησης πραγματοποιούν μόνιμοι εκπαιδευτικοί, κλάδου ΠΕ11 Φυσικής Αγωγής, με γνώση και εμπειρία στην κολύμβηση, τηρώντας την αναλογία 10:1 μαθητών/τριών ανά εκπαιδευτικό.
Η μετακίνηση των μαθητών γίνεται με αστική ή υπεραστική συγκοινωνία και χωρίς οικονομική επιβάρυνση.
Έχοντας ως αποκλειστικό γνώμονα τα οφέλη που αποκομίζουν οι μικροί μαθητές από το μάθημα της κολύμβησης, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (Α/θμια και Β/μια Εκπαίδευση, ΤΕΦΑΑ, αστική και υπεραστική συγκοινωνία, δήμοι ) συνεργάζονται άψογα και τη φετινή σχολική χρονιά για την επιτυχή και ασφαλή εφαρμογή του μαθήματος.
Καλές βουτιές!!!

Η συντονίστρια της κολύμβησης
Χασιώτη Παρασκευή