Σάββατο 28.05.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Στο… DNA τους έχουν οι Τρικαλινοί τα Μαθηματικά!

01.07.2015 / /

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΥΧΙΩΝ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΟΙ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ

Στο… DNA τους φαίνεται πως έχουν οι Tρικαλινοί τα Μαθηματικά, καθώς η συμμετοχή σε μαθηματικούς διαγωνισμούς και οι υψηλές διακρίσεις αποτελούν τον αδιάψευστο μάρτυρα αυτής της μοναδικής εικόνας σε πανελλήνιο επίπεδο.
Τα τελευταία είκοσι και πλέον χρόνια το παράρτημα νομού Τρικάλων της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (ΕΜΕ) όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος κ. Στέλιος Αμπράζης, διοργανώνει σε τοπικό επίπεδο τους ετήσιους μαθηματικούς διαγωνισμούς που έχουν τις επωνυμίες «Θαλής» και «Ευκλείδης», όπως και τα υπόλοιπα παραρτήματα της ΕΜΕ ανά τη χώρα. Σ’ αυτούς τους μαθηματικούς διαγωνισμούς, που διοργανώνονται πανελλαδικά υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, συμμετέχουν όσοι μαθητές το επιθυμούν από τα γυμνάσια και τα λύκεια.
Τα περασμένα χρόνια αρκετοί τρικαλινοί μαθητές προκρίνονται για να συμμετάσχουν στην τρίτη και τελική φάση των μαθηματικών διαγωνισμών, που φέρει την ονομασία «Ελληνική Μαθηματική Ολυμπιάδα ο Αρχιμήδης» με τόπο διεξαγωγής την Αθήνα. Εδώ και περίπου δέκα χρόνια, μαθητές των Τρικάλων κατακτούν διαρκώς μετάλλια πανελλαδικού επιπέδου, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι χρυσά.
Πιο αναλυτικά, το σχολικό έτος 2014-2015, κατέκτησαν εθνικά μετάλλια τρεις τρικαλινοί μαθητές, ενώ μέλη της εθνικής ομάδας ήταν ένας μαθητής. Το σχολικό έτος 2013-2014, πέντε μαθητές κατέκτησαν εθνικά μετάλλια ενώ τρεις μαθητές ήταν μέλη της εθνικής ομάδας. Το 2012-2013, τρεις μαθητές κατέκτησαν εθνικά μετάλλια, και δύο μαθητές, μέλη υπήρξαν μέλη της εθνικής ομάδας. Το 2010-2011, κατέκτησαν εθνικά μετάλλια τρεις μαθητές, και μέλη εθνικής ομάδας ήταν τρεις μαθητές. Το 2006-2007 κατέκτησαν εθνικά μετάλλια δύο μαθητές, ενώ μέλη της εθνικής ομάδας υπήρξαν δύο μαθητές. Τα περασμένα πέντε έτη, σύμφωνα με τον ίδιο, από τις διεθνείς συμμετοχές τους, ως μέλη των Εθνικών Μαθηματικών Ομάδων, τις οποίες στελεχώνει η ΕΜΕ, οι μαθητές της πόλης των Τρικάλων κατέκτησαν τις ακόλουθες υψηλότατες διακρίσεις (υπάρχουν βέβαια και προγενέστερες):
2015: 19η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Junior (Σερβία): Χρυσό μετάλλιο ο Δημήτριος Λώλας.
2014: 54η Παγκόσμια Μαθηματική Ολυμπιάδα (Νότια Αφρική): Εύφημη μνεία η Νικολέτα Αναγνώστου. 2013: 54η Παγκόσμια Μαθηματική Ολυμπιάδα (Κολομβία): Ασημένιο μετάλλιο ο Παναγιώτης Λώλας, εύφημη μνεία ο Κων/νος Τσίνας.
2013: 30η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα (Κύπρος): Χρυσό μετάλλιο ο Παναγιώτης Λώλας, χάλκινο μετάλλιο ο Κων/νος Τσίνας.
2012: 53η Παγκόσμια Μαθηματική Ολυμπιάδα (Αργεντινή): Χρυσό μετάλλιο ο Παναγιώτης Λώλας, χάλκινο μετάλλιο ο Κων/νος Τσίνας.
2012: 29η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα (Τουρκία): Χρυσό μετάλλιο ο Παναγιώτης Λώλας.
2011: 52η Παγκόσμια Μαθηματική Ολυμπιάδα (Ολλανδία): Χάλκινο μετάλλιο ο Παναγιώτης Λώλας.
2011: 15η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Junior (Κύπρος): Χάλκινο μετάλλιο η Νικολέτα Αναγνώστου, εύφημη μνεία ο Θεόδωρος Αναγνώστου.
2011: 28η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα (Ρουμανία): Χάλκινο μετάλλιο ο Παναγιώτης Λώλας.
Συμπερασματικά, αναφέρει ο κ. Αμπράζης, υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια, κορυφαίες επιτυχίες τρικαλινών μαθητών σε πανελλήνιο, βαλκανικό και παγκόσμιο επίπεδο. Αυτές κρατάνε το νομό Τρικάλων διαρκώς στις πρώτες θέσεις της χώρας μας, με σταθερότητα που είναι άξια λόγου, για να προσθέσει:
«Οι πάμπολλες επιτυχίες, διακρίσεις και μετάλλια που έχουν φέρει στην πόλη μας τα παιδιά τρικαλινών οικογενειών προκύπτουν ως επακόλουθο της μελέτης, της επίμονης εργασίας και της αγάπης που έχουν οι περισσότεροι μαθητές της περιοχής μας στην μαθηματική συλλογιστική και σκέψη. Ακόμη, είναι επακόλουθο της συμπαράστασης όλης της τοπικής εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και της γνωστικής επάρκειας των καθηγητών που διδάσκουν το μάθημα των μαθηματικών». Τέλος, στην πρόσφατη τρίωρη εκδήλωση βράβευσης που διοργανώθηκε από το τοπικό παράρτημα της ΕΜΕ, βραβεύτηκαν 338 μαθητές που διακρίθηκαν από τα δημοτικά σχολεία, τα γυμνάσια και τα λύκεια του νομού μας, ενώ αρχικώς συμμετείχαν 2300 μαθητές στους φετινούς μαθηματικούς διαγωνισμούς.
Άρθρο της Ημερησίας