Τρίτη 28.11.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Συνελήφθη ο Ανδρέας Μαρτίνης και η σύζυγός του για “μίζα” 3,2 εκατ. μάρκων

17.05.2016

Στο κτήριο 16 των δικαστηρίων της πρώην σχολής Ευελπίδων οδηγήθηκαν λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι της Τρίτης ο πρώην πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν Ανδρέας Μαρτίνης και η σύζυγός του Γεωργία μετά τη σύλληψή τους το βράδυ της Δευτέρας στο σπίτι τους στην Κηφισιά.
Οι δύο τους συνελήφθησαν μετά από ένταλμα που αφορούσε κατηγορία για «μίζα» περίπου 3,2 εκατομμυρίων μάρκων, ποσό που φέρεται να εισέπραξε ο πρώην πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν από γερμανική εταιρεία που προμήθευε το νοσοκομείο με νοσοκομειακό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό.
Στους δημοσιογράφους που τον ρώτησαν τι έχει να πει για τις κατηγορίες, ο κ. Μαρτίνης αρκέστηκε στο σχόλιο «συνηθισμένο δεν είναι;».
Μέρος του ποσού σύμφωνα με τη δικογραφία φέρεται να καταβλήθηκε για να αγοραστεί το κτήριο που βρίσκεται δίπλα στο Ερρίκος Ντυνάν και στο οποίο σήμερα στεγάζεται με ενοίκιο ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA.
Η έφοδος των ανδρών της οικονομικής αστυνομίας στο σπίτι του ζεύγους Μαρτίνη μετά το ένταλμα του ανακριτή διαθφοράς Νίκου Τσιρώνη έγινε το βράδυ της Δευτέρας στο σπίτι του ζεύγους στην Κηφισιά.
Τι είδαν οι εισαγγελείς
Η έρευνα για τον Ανδρέα Μαρτίνη, ο οποίος έχει πολλές ποινικές εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη, άρχισε πριν από περίπου 1,5 χρόνοι με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Ράικου.
Την έρευνα διενήργησαν οι επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς Γιαννης Δραγατσης και Αντώνης Ελευθεριάνος. Οι δυο εισαγγελείς από τις απαντήσεις αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που συγκέντρωσαν και από άλλα αιτήματα διαπίστωσαν  «χορό» εκατομμυρίων με δωροδοκίες προς τον άλλοτε ισχυρό άνδρα του Ερρίκος Ντυνάν. Μάλιστα, μέρος των χρημάτων αυτών καταλήγει στη συνέχεια στην Ελβετία για να καταλήξει στη συνέχεια σε of shore εταιρείες στη  Λιβερία ώστε να χαθούν τα ίχνη.
Συγκεκριμένα, το 1998 η επιτροπή προμηθειών του Ερρίκος Ντυνάν εισηγήθηκε την προμήθεια νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού, (κλίβανους, πλυντήρια, κουζίνες κλπ) και ακολούθησε η σύναψη σύμβασης με την Γερμανική εταιρία Χοσπιτάλια Ιντερνάσιοναλ. Το κόστος της σύμβασης ανέρχονταν στα 12 δισεκατομμύρια δραχμές ( περίπου 36 εκατ. ευρώ).
Ωστόσο, από την εισαγγελική έρευνα διαφάνηκε ότι ο πρώην  πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν εξαπάτησε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για να προτιμηθεί η εταιρία, η οποία μάλιστα υπερκοστολόγησε τη σύμβαση. Το επιπλέον ποσό , σύμφωνα με τις εισαγγελικές εκτιμήσεις, αποτελούσε μίζα προς τον πρόεδρο του νοσοκομείου.
Πρόκειται για ποσό 3,2 εκατομμυρίων μάρκων, πάνω στο οποίο «πατάει» και η κατηγορία σε βάρος του ζεύγους Μαρτίνη, το οποίο αφού εκταμιεύεται από τους λογαριασμούς της γερμανικής εταιρείας φτάνει σε λογαριασμό του ζεύγους σε Ελβετική Τράπεζα.
Στη συνέχεια τα χρήματα αλλάζουν συνεχώς  λογαριασμούς ενώ το 2001 ένα μέρος των χρημάτων, και συγκεκριμένα 1,1 εκατομμύρια μάρκα καταλήγουν στην off shore εταιρία Στέιτ Εντερπράιζις με έδρα την Λιβερία.
Όπως προέκυψε από τη εισαγγελική ερευνά ιδιοκτήτες της εταιρίας είναι ο Ανδρέας και η Γεωργία Μαρτίνη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισαγγελείς διαπίστωσαν πως με το ποσό αυτό ο Ανδρέας Μαρτίνης αγόρασε το κτίριο δίπλα στο Ερρίκος Ντυνάν, το οποίο μεταξύ άλλων στεγάζει και τον τηλεοπτικό σταθμό Μεγκα που ενοικιάζει αυτό τον χώρο.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

[fbcomments]