Παρασκευή 06.12.2019 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Τρικάλων: Μαρινόπουλος: Η υγιής επιχειρηματικότητα βροντά «κανόνια»

01.07.2016

Μπορεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μαζί με τους «θεσμούς» (Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ.-Ε.Κ.Τ.- ESM) να υπογράφουν το ένα μνημόνιο μετά το άλλο και να υιοθετούν κάθε αντιλαϊκό μέτρο που υπάρχει ως πρόταση από τις «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ, και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις να ζηλεύουν την τέχνη της εξαπάτησης, αλλά τα «κανόνια» στην αγορά βροντούν με την πτώχευση της εταιρείας ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε., μετατρέποντας τη «δίκαιη ανάπτυξη» των Τσίπρα- Καμμένου σε προσευχή στον Ύψιστο.

Η συρρίκνωση των εισοδημάτων, οι νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, η εξαφάνιση του 25% του ΑΕΠ στα «πέτρινα» χρόνια της κρίσης, «γονάτισαν» την εταιρεία σούπερ μάρκετ με μισό αιώνα ύπαρξης, με 12.500 εργαζόμενους, εκατοντάδες σημεία λιανικής πώλησης που ο τζίρος της αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ. Μαζί με αυτήν, χιλιάδες συνδεδεμένες προμηθευτικές επιχειρήσεις με επίσης χιλιάδες εργαζόμενους. Με χρέη που αγγίζουν το 1,3 δις€, χρέη προς προμηθευτές, τα περισσότερα με ανέγγυες πιστώσεις (χωρίς δηλαδή καμιά κάλυψη, και γι αυτό υπήρξε το πρωτοφανές φαινόμενο κατάσχεσης προϊόντων κατά τη λειτουργία των καταστημάτων), χρέη σε τράπεζες, ΙΚΑ, εφορία και απλήρωτους μισθούς προς εργαζόμενους, η εταιρεία ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. υπέβαλε αίτηση για πτώχευση εν λειτουργία, ενώ τρεις επιπλέον εταιρείες του ομίλου μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα κατέθεσαν αίτηση πτώχευσης, ανεβάζοντας τα αιτήματα της πτώχευσης σε τέσσερα.

Τα δημοσιεύματα  των καθεστωτικών Μ.Μ.Ε., όταν απλώς κατηγορούν το management της εταιρείας ότι δήθεν εφάρμοσε μια «παράλογη πολιτική» διοίκησης τα τελευταία χρόνια και εξαιτίας αυτής της λαθεμένης πολιτικής της, η εταιρεία «δυστυχώς επτώχευσε»,  αποτελούν μια συνειδητή παραπλάνηση. Κανείς από τους ειδικούς του αστικού τύπου δεν μπόρεσε μέχρι τώρα να δώσει μια πειστική εξήγηση για τις επίσης «παράλογες πολιτικές» των χρεοκοπημένων τραπεζών,  του ΔΝΤ,  της διαρκούς λιτότητας της Ε.Ε. και των μηχανισμών της, των κυβερνήσεων, που εντός της «δημοκρατικής Ευρώπης», χρεοκόπησαν κράτη ολόκληρα και φτωχοποίησαν πληθυσμούς εκατομμυρίων.

Το σχέδιο «διάσωσης» που παρουσίασε η εταιρεία ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. (διευθέτηση χρεών σε βάθος 15ετίας, 180 δόσεις προς δημόσιο κλπ), ακόμα κι αν κάποιο δικαστήριο το υιοθετούσε, τελεί υπό την έγκριση των «θεσμών» και τις επιταγές των μνημονιακών νόμων. Τελεί υπό έγκριση σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια, υπό έγκριση για τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της απόκλισης των στόχων, υπό αίρεση για τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας που έχουν υπογραφεί ώστε το δημόσιο χρέος να καταστεί βιώσιμο. Αλλά ακόμα κι αν κάποιος «τυφλά» αισιόδοξος μπορούσε να το υποστηρίξει, οδηγεί σε συρρίκνωση του δικτύου πώλησης σε μια εποχή απρόθυμων επενδυτικών σχεδίων, σε απολύσεις εργαζομένων στα καταστήματα και σε πτώχευση επιχειρήσεις που διατηρούσαν συγκέντρωση του τζίρου τους στα προνομιακά σημεία πώλησης. Μαθηματικά σε μια αύξησης της ανεργίας τους επόμενους μήνες.

Αναγκαστικά, προκειμένου οι προμηθευτικές επιχειρήσεις του ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ να υποκαταστήσουν τα χαμένα κεφάλαια κίνησης οφείλουν να στραφούν στις τράπεζες που δεν δανειοδοτούν πλέον ή οι εύρωστοι ακόμα επιχειρηματίες να βάλουν βαθειά το χέρι στη δικιά τους τσέπη, πράγμα απίθανο σε μια οικονομία σε χρεοκοπία. Οι προμηθευτικές επιχειρήσεις μπορούν να στραφούν στις συναφείς επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες όμως γνωρίζουν τον κίνδυνο που διατρέχουν. Οποιαδήποτε σύναψη συμφωνίας μπορεί να γίνει μόνο με πιο επαχθείς όρους από αυτές που είχαν στην ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ. Όμως αυτός είναι  ο δρόμος προς τη χρεοκοπία τους. Η μονοπωλιακή διάρθρωση της καπιταλιστικής αγοράς έχει ορισμένες αναπόφευκτες συνέπειες…Το ντόμινο των επικείμενων χρεοκοπιών δείχνει την ανάγκη του κοινωνικού σχεδιασμού της παραγωγής, διανομής και κατανάλωσης ενάντια στην αναρχία της καπιταλιστικής αγοράς. 

Αντίθετα προς τα συμφέροντα του κεφαλαίου είναι τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού. Για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας απαιτείται η άμεση εθνικοποίηση της αλυσίδας ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε., χωρίς καμιά αποζημίωση στους μετόχους και το μεγάλο κεφάλαιο. Ο λαός χρειάζεται επειγόντως ένα εκτεταμένο εθνικοποιημένο δίκτυο διάθεσης βασικών προϊόντων(ειδικά μέσα σε περιόδο κρίσης), χωρίς τα χρέη των καπιτα-ληστών, με εργατικό έλεγχο στη διοίκηση της αλυσίδας και χωρίς μεσάζοντες που απομυζούν τον κόπο και τον ιδρώτα της κοινωνικής εργασίας. Με αυτή την πολιτική κατεύθυνση και την αναγκαία ανάδειξη μορφών αγώνα που θα συσπειρώνουν το σύνολο της εργαζόμενης πλειοψηφίας και τους ανέργους, υπερβαίνοντας την πεπατημένη τόσο της απλής καταγγελίας όσο και εκείνο της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, ο αγώνας αυτός μπορεί να «στήσει» κυβέρνηση και εργοδοσία με την πλάτη στον τοίχο και να νικήσει.

Δηλώνουμε την συμπαράσταση και ενεργό συμμετοχή μας στους αγώνες των εργαζομένων και καλούμε τα συνδικάτα, τα σωματεία, τις συνδικαλιστικές παρατάξεις, κόμματα και πολιτικές οργανώσεις, μετωπικά σχήματα και κινήματα αλληλεγγύης, τον κόσμο της εργασίας και της φτωχομεσαίας αγροτιάς, τη νεολαία και τον κόσμο που βρίσκεται στην ανεργία και την εργασιακή περιπλάνηση, να σταθεί δίπλα στους εργαζόμενους της ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε., όπως και στους εργαζόμενους του Εργοστασίου Γάλακτος «ΤΡΙΚΚΗ»(στους οποίους επιχειρείται να περάσει επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας, με μείωση μισθών και κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων), και να δημιουργήσει ένα κοινό μέτωπο διεκδίκησης όλων όσων μας ανήκουν!

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. ΤΡΙΚΑΛΩΝ