Δευτέρα 05.06.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Μακρόν και Πούτιν συζήτησαν από απόσταση 4 μέτρων – Δείτε τον λόγο

11.02.2022

Το παρασκήνιο πίσω απ’ την πρόσφατη συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας και της Γαλλίας στη Μόσχα, όπου Βλαντιμίρ Πούτιν και Εμανουέλ Μακρόν κάθισαν σε απόσταση τεσσάρων μέτρων μεταξύ τους, αποκάλυψαν δύο γαλλικές πηγές στο Reuters.

Σύμφωνα, λοιπόν, με δύο πηγές από το περιβάλλον του Μακρόν, ο Γάλλος πρόεδρος αρνήθηκε να κάνει ρωσικό τεστ για την COVID-19 όταν έφτασε να δει τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, με το σκεπτικό να μην δώσει στη Ρωσία τη δυνατότητα να αποκτήσει γνώση του DNA του Μακρόν.

Ως αποτέλεσμα, ο Γάλλος πρόεδρος κρατήθηκε σε απόσταση από τον Ρώσο ηγέτη κατά τη διάρκεια των πολύωρων συνομιλιών στη Μόσχα για την κρίση στην Ουκρανία.

Οι παρατηρητές εντυπωσιάστηκαν από τις εικόνες του Μακρόν και του Πούτιν να κάθονται στις άκρες ενός τραπεζιού μήκους 4 μέτρων, με ορισμένους διπλωμάτες και άλλους να σχολιάζουν ότι ο Πούτιν μπορεί να ήθελε με αυτόν τον τρόπο να στείλει ένα διπλωματικό μήνυμα.

Ωστόσο, δύο πηγές, που γνωρίζουν το πρωτόκολλο υγείας του Γάλλου προέδρου, είπαν στο Reuters ότι είχε δοθεί η επιλογή στον Μακρόν: είτε να αποδεχτεί ένα τεστ PCR που έκαναν οι ρωσικές αρχές και να του επιτραπεί να έρθει κοντά στον Πούτιν, είτε να αρνηθεί και να τηρήσει περισσότερα μέτρα κοινωνικής απόστασης.

«Γνωρίζαμε πολύ καλά ότι αυτό σήμαινε μη χειραψία και αυτό το μακρύ τραπέζι. Αλλά δεν μπορούσαμε να δεχθούμε να βάλουν στα χέρια τους το DNA του προέδρου», είπε μια από τις πηγές στο Reuters, αναφερόμενη σε ανησυχίες για την ασφάλεια εάν ο Γάλλος ηγέτης εξεταζόταν από Ρώσους γιατρούς.

Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχόλιο.

Η δεύτερη πηγή από το περιβάλλον του Μακρόν επιβεβαίωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος αρνήθηκε να κάνει ρωσικό τεστ PCR. Η πηγή είπε ότι ο Μακρόν έκανε αντίθετα μια γαλλική εξέταση PCR πριν από την αναχώρηση και μια εξέταση αντιγόνου που του έκανε ο δικός του γιατρός μια φορά στη Ρωσία.

«Οι Ρώσοι μας είπαν ότι ο Πούτιν έπρεπε να παραμείνει σε μια αυστηρή φούσκα υγείας», είπε η δεύτερη πηγή.

Την Πέμπτη, τρεις ημέρες μετά τις δια ζώσης συνομιλίες Μακρόν και Πούτιν, ο Ρώσος ηγέτης δέχθηκε τον Πρόεδρο του Καζακστάν Κασίμ Τοκάγιεφ. Οι δύο άντρες έδωσαν τα χέρια και κάθισαν κοντά ο ένας στον άλλο, χωρισμένοι μόνο από ένα μικρό τραπεζάκι.

[fbcomments]