Πέμπτη 06.08.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην υπουργός Βασίλης Μαγγίνας

06.03.2015 /

Απεβίωσε σήμερα το πρωί σε ηλικία 66 ετών ο πρώην υπουργός και επί σειρά ετών βουλευτής της  ΝΔ  Βασίλης Μαγγίνας που το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο «Αρεταίειο».

Ο Βασίλης Μαγγίνας καταγόταν από τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, γεννήθηκε το 1949 στην Αθήνα και σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών. Τον Αύγουστο του 1974 υπήρξε ειδικός συνεργάτης στο υπουργείο Προεδρίας. Το 1975 ανέλαβε τη διεύθυνση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της ελληνικής πρεσβείας στο Βελιγράδι. Τον Ιούλιο του 1976, με την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, ανέλαβε την οργάνωση των Υπηρεσιών Τύπου της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας (ΜΕΑ) στις Βρυξέλλες. Τον Αύγουστο του 1977, διορίστηκε γενικός διευθυντής στον  ΟΓΑ,  θέση από την οποία παραιτήθηκε τον Οκτώβριο του 1981. Τον Φεβρουάριο του 1982, εξελέγη μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΝΔ. Τον Σεπτέμβριο του 1985, μαζί με 11 βουλευτές της ΝΔ ακολούθησε τον Κωστή Στεφανόπουλο στην ίδρυση της ΔΗΑΝΑ και διετέλεσε μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος.

To 1989 επανεντάχθηκε στη ΝΔ και το Οκτώβριο του 1993 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Τον Ιανουάριο του 1997 εξελέγη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Τον Απρίλιο του 2004 εξελέγη πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και με την ιδιότητα αυτή, συμμετείχε στις Κοινοβουλευτικές Συνελεύσεις του ΝΑΤΟ ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Τον Φεβρουάριο του 2006 ορίστηκε από τον Κώστα Καραμανλή, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, θέση στην οποία παρέμεινε έως το τέλος Απριλίου του 2007, οπότε ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα, ως υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, αντικαθιστώντας τον παραιτηθέντα Σάββα Τσιτουρίδη.

Στις 15 Δεκεμβρίου 2007 μετά από συνεχόμενα δημοσιεύματα εφημερίδων εις βάρος του για εργασιακές και πολεοδομικές παρατυπίες, υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο οποίος την έκανε αποδεκτή.

Παντρεύτηκε την Κατερίνη Παπαδάκη και απέκτησαν μία κόρη.