Δευτέρα 25.05.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Λογγάκι: Υπάρχουν πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα

08.07.2015

Η πρώτη εικόνα που δημιουργείται σε κάποιον που επισκέπτεται το Λογγάκι είναι η εικόνα ενός γραφικού και περιποιημένου οικισμού. Ο μικρός αυτός οικισμός με τους 450 κατοίκους που βρίσκεται πολύ κοντά στη πόλη, εν πολλοίς οφείλει την ωραία αυτή εικόνα στον δραστήριο τοπικό μορφωτικό σύλλογο, τα μέλη του οποίου αλλά και η πλειοψηφία των κατοίκων  δουλεύουν για την ανάπτυξη και προκοπή του τόπου τους, με τη συνδρομή του Δήμου φυσικά όπου απαιτείται.

«Υπάρχει αγαστή συνεργασία με το Δήμο, ιδιαίτερα με τη νέα Δημοτική αρχή, και όσες φορές ζητήσαμε κάτι το πήραμε, έστω με καθυστέρηση αλλά σημασία έχει ότι το πήραμε» εξομολογείται στον «Ε.Π.» ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κων/νος Γιαννής.

Το Λογγάκι σήμερα γνωρίζει ήπια οικιστική ανάπτυξη και περιβάλλεται από ένα όμορφο περιβαλλοντικό τοπίο, που χρειάζεται  παρεμβάσεις, ώστε να αξιοποιηθεί καλύτερα.

Ο κεντρικός δρόμος που οδηγεί από τα Τρίκαλα στο Λογγάκι είναι αρκετά επικίνδυνος για την ασφάλεια οδηγών και πεζών και χρειάζεται διαπλάτυνση με κατασκευή  ποδηλατοδρόμων  στις δύο πλευρές του για τους μαθητές που μετακινούνται προς και από την πόλη με τα ποδήλατά τους. Επίσης αναγκαία είναι η  τοποθέτηση φωτεινού σηματοδότη ή δημιουργία κόμβου στη στροφή για τον οικισμό, γιατί στο σημείο αυτό  έχουν συμβεί εκατοντάδες ατυχήματα κατά το παρελθόν και κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα ξανασυμβούν στο μέλλον.

Στο Λογγάκι δεν υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο για τα όμβρια ύδατα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν δρόμοι κι άλλα σημεία με τις βροχές το χειμώνα. Καθαρισμό χρειάζονται και τα δύο μεγάλα αποστραγγιστικά κανάλια του ΓΟΕΒ, αφού σε πολλά σημεία τους είναι βουλωμένα.

Έργο πνοής για το Λογγάκι και την ευρύτερη περιοχή θεωρούν τα μέλη του συλλόγου, πως θα είναι η αξιοποίηση και ανάπλαση του λόφου Λογγακίου, ενός προσπελάσιμου και ήπιας μορφής με αρκετό  πράσινο λόφου, που βρίσκεται πάνω από τον οικισμό και προσφέρει μια καταπληκτική θέα σε μεγάλο μέρος της πόλης. Εδώ θα μπορούσε να γίνει ένας χώρος αναψυχής και περιπάτου με κιόσκια, διαδρόμους, ποδηλατοδρόμους κ.α.

Το γήπεδο του Λογγακίου μέχρι πρότινος χρησιμοποιούνταν ως βοηθητικό από την ομάδα του ΑΟ Τρίκαλα, μιας και η ομάδα του Λογγακίου εδώ και κάμποσα χρόνια έχει αδρανοποιηθεί. Το γήπεδο σήμερα παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης με τα χόρτα να είναι σε μεγάλο ύψος. Ο Μορφωτικός σύλλογος ζητά να του παραχωρηθεί ο χώρος για διάφορες δραστηριότητες και να αξιοποιηθεί με δεντροφύτευση ως χώρος αναψυχής και αν πάλι ξαναδραστηριοποιηθεί η ομάδα, τότε να επιστρέψει σ’ αυτήν.

Για τα σκουπίδια, τα χόρτα, τις συντηρήσεις και το πλύσιμο των δρόμων και τον ελλειπή φωτισμό τους ισχύει και εδώ αυτό που ισχύει γενικά. Θα πρέπει η Δημοτική αρχή να εντείνει τις προσπάθειές της ιδιαίτερα τώρα τους καλοκαιρινούς μήνες που η σκόνη, η δυσοσμία και τα χόρτα αρχίζουν και γίνονται ενοχλητικά φαινόμενα.

Επίσης θα πρέπει σε σημεία όπως στο δρόμο έξω από το Νηπιαγωγείο (που λειτουργεί με μόλις 5 μαθητές) να υπάρχουν οδοσημάνσεις, που γενικά στην περιοχή είναι σε έλλειψη.

Δημοτικό σχολείο στο Λογγάκι δεν υπάρχει. Καταργήθηκε εδώ και κάποια χρόνια και οι λιγοστοί μαθητές του οικισμού φοιτούν στο 25ο Δημοτικό στα Αλώνια Μπάρας. Το κτίριο που στεγαζόταν το παλιό Δημοτικό έχει περάσει εδώ και χρόνια στα χέρια του Μορφωτικού συλλόγου που το συντήρησε και έχει φτιάξει εκεί με έξοδα και προσωπική εργασία των μελών του, ένα φανταστικό χώρο για ποικίλες χρήσεις όπου φιλοξενούνται μεταξύ άλλων και λαογραφικά-παραδοσιακά αντικείμενα και φορεσιές και είναι στη διάθεση όλων των κατοίκων. Σήμερα μαζί με τον διπλανό Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου αποτελούν τα μονάκριβα στολίδια της περιοχής. Είναι και τα δύο κτίρια σε ύψωμα, σε ειδυλλιακή τοποθεσία και μπροστά τους βρίσκεται χώρος κατάλληλος για εκδηλώσεις.

Τον σύλλογο Λογγακίου απαρτίζουν οι: Γιαννής Κων/νος (πρόεδρος), Τάκη Κατερίνα (Αντιπρόεδρος), Μανίκα Σάσα (γραμματέας), Καλέτσης Απόστολος (ταμίας) και Κελεπούρης Αθανάσιος (δημοσίων σχέσεων). Λειτουργούν παιδικό-εφηβικό και γυναικείο τμήμα χορευτικών 50 ατόμων, ενώ σε συνεργασία με την εκκλησία και τον π. Οικουμένιο, διοργανώνονται γιορτή για τα παιδιά την παραμονή Χριστουγέννων, Αποκριάτικη γιορτή και μεγάλη χορευτική υπαίθρια εκδήλωση με συμμετοχή πολλών χορευτικών, ενώ κάθε Οκτώβριο διοργανώνεται η γιορτή πίτας με πίτες από τις νοικοκυρές του Λογγακίου.

 

Δημήτρης Παδιός