Δευτέρα 25.01.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Παρέμβαση Θαν. Λιούτα για την υπόθεση Λαυρεντιάδη

03.12.2018

Καμία ανάπτυξη για τον ενεργειακό τομέα, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Δεν υπάρχει τέλος με τις αποκαλύψεις αναφορικά με την υπόθεση της διόγκωσης του χρέους της εταιρείας ELFE, του Λαυρεντιάδη σε βάρος της ΔΕΠΑ.

Η εταιρεία του Λαυρεντιάδη χρέωσε, ανενόχλητα, τη ΔΕΠΑ, με χρέος, το οποίο σήμερα φτάνει τα 122 εκατομμύρια ευρώ.

Όλα αυτά τα αποκαλύπτει ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Θεόδωρος Κιτσάκος, ο οποίος μάλιστα αποκάλυψε ότι δέχεται και απειλές μετά την αποκάλυψή του, ότι σύσσωμη σχεδόν η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επέτρεπε τη διόγκωση του χρέους σε μια κρατική, σε νευραλγικό ανταγωνιστικό τομέα, επιχείρηση.

Τουλάχιστον «περίεργο» είναι και το γεγονός, ότι η όποια προσπάθεια τελικά διευθέτησης του χρέους, βασίστηκε σε μεταχρονολημένες επιταγές και σε συμψηφισμό με ακίνητα, πολύ χαμηλότερης αξίας, όπως αποκαλύπτεται, από το ύψος του χρέους.

Η αποκάλυψη των σκανδάλων μαρτυρά ταυτόχρονα το μέγεθος της υποκρισίας αυτής της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα που τάχα μιλούν για την ανάγκη για επενδύσεις, την ίδια ώρα, επί των ημερών, τους ζημιώνεται, ο ενεργειακός τομέας της χώρας. Εκτός από τη ζημιά στη ΔΕΠΑ, ας μην ξεχνάμε ότι επί των ημερών της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η ΔΕΗ υπέστη δραματική οικονομική ζημιά πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ και κινδυνεύει με χρεοκοπία.

Ο χώρος της ενέργειας αποτελεί έναν από τους πιο ανταγωνιστικούς τομείς μιας οικονομίας. Είναι ο τομέας που μπορεί να εξελιχθεί σε σημαία της αναπτυξιακής πολιτικής και να αποφέρει κέρδη, διεθνείς επενδύσεις και να δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας.

Η απελευθέρωση της αγοράς του φυσικού αερίου, υπήρξε μια μεγαλειώδης πολιτικής για τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας, που κορυφώθηκε επί κυβερνήσεως της ΝΔ, από το 2012 έως το 2015. Η υγιής, ανταγωνιστική, ανάπτυξη του εθνικού ενεργειακού τομέα θα αποτελέσει έναν από τους κύριους άξονες της πολιτικής της ερχόμενης κυβέρνησης της ΝΔ, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όμως, οι πραγματικές επενδύσεις και η πραγματική ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, δεν έχουν καμία απολύτως σημασία, αφού αποκλειστικός τους στόχος είναι η ικανοποίηση της πελατείας τους για να παραμείνουν στην εξουσία.

Η παραμονή τους όμως στην εξουσία έχει πολύ υψηλό κόστος για την οικονομία και την κοινωνία.