Κυριακή 22.05.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Λιγότερες δηλώσεις, περισσότερη υπευθυνότητα

26.01.2022

Η τελευταία κακοκαιρία στη Νότια και Νησιωτική χώρα, ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο της Αττικής, ανέδειξε για μία ακόμη φορά την παθογένεια της Ελληνικής δημόσιας και Αυτοδιοικητικής Διοίκησης.
Παρά την θαρραλέα  απόφαση του Πρωθυπουργού να ιδρύσει  και στελεχώσει νέο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, στο οποίο μετέφερε την αποκλειστική αρμοδιότητα Συντονισμού των συναρμοδίων Κρατικών και  Αυτοδιοικητικών  υπηρεσιών, αλλά και ιδιωτικών φορέων, τα προβλήματα δεν έλειψαν ,ασυνενοησίες παρουσιάστηκαν και εκατοντάδες πολίτες ταλαιπωρήθηκαν αφάνταστα.
Η δημόσια έκφραση λύπης και συγνώμης του Πρωθυπουργού προς τους πολίτες , αποτελεί μια γενναία πράξη υπευθυνότητας και ταυτόχρονα στέλνει μήνυμα σε πολλούς αποδέκτες ,ό,τι η ανοχή σε φαινόμενα αποποίησης ευθυνών, ολιγωρίας και προσωπικών πολιτικών, ΔΕΝ πρόκειται να γίνουν ανεκτά.
Ταυτόχρονα έχουμε την Αντιπολίτευση, ιδιαίτερα την Αξιωματική, να βρίσκει ευκαιρία να ασκήσει έντονη ισοπεδωτική κριτική ,ξεχνώντας τις δικές της “ημέρες” με τα  αθώα  θύματα των πλημμυρών της Μάνδρας και των πυρκαγιών στο Μάτι, όταν η λέξη συγγνώμη δεν ακούστηκε ποτέ κι από κανένα υψηλά τότε ιστάμενο- πόσο μάλλον τον τότε Πρωθυπουργό…-,που όλοι μας διαβεβαίωναν ότι τα έκαναν όλα τέλεια!!!
Προφανώς και στην προκειμένη περίπτωση, δεν έγιναν όλα τέλεια, με το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης να πέφτει στους ιδιώτες παραχωρησιούχους και την Περιφερειακή και τοπική Αυτοδιοίκηση.
Με την τροποποίηση από την παρούσα Κυβέρνηση του Νομικού πλαισίου για τις Συμβάσεις παραχώρησης και τη δυνατότητα καταλογισμού  ευθυνών  στους παραχωρησιούχους  ,δόθηκε η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων κατά των ιδιωτικών φορέων ( Αττικής οδού, ΤΡΑΙΝΟΣΕ κλπ),κάτι που κατά γράμμα θα εφαρμοστεί .
Την ώρα που πολίτες δοκιμάζονται, απαιτείται περισσότερη υπευθυνότητα απ’ όλους και λιγότερες δηλώσεις…. Πρώτα επουλώνουμε τις πληγές και μετά αναζητούμε τις  ευθύνες εκεί όπου υπάρχουν…

Ηλίας Γ. Βλαχογιάννης, πρ. Νομάρχης και Βουλευτής Τρικάλων