Πέμπτη 20.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

“LIFE WALKERS”: Οι εθελοντές που κάνουν τη διαφορά

25.09.2019

Τους βλέπουμε όλο και πιο συχνά είτε να συνοδεύουν άτομα με ειδικές ανάγκες σε αγώνες όπως αυτός του ημιμαραθωνίου, είτε σε εκδηλώσεις που έχουν να κάνουν με την άθληση. Ο λόγος για τους LifeWalkers που σύμφωνα με την επικεφαλή τους Αργυρώ Κρασέ στόχος είναι η αφύπνιση όσων πάσχουν από «χρόνιο νόσημα ή ασθένεια», όπως ζαχαρώδη διαβήτη, πολλαπλή σκλήρυνση, καρδιοπάθειες κλπ.

Συνέντευξη στον Χρήστο Κοντό

 

  1. Σας είδαμε για πρώτη φορά να κάνετε την εμφάνιση σας στον ημιμαραθώνιο όπου τρέξατε μαζί με Άτομα με Χρόνια Νοσήματα. Τι ακριβώς είναι οι LifeWalkers;

Η ομάδα των LifeWalkers προς το παρών είναι μια εθελοντική ομάδα η οποία δημιουργήθηκε το 2018, απαρτίζεται από νέους ανθρώπους καταρτισμένους στους τομείς της κλινικής άσκησης και της υγείας, (εξειδικευμένους γυμναστές, κλινικούς εργοφυσιολόγους, μοριακούς βιολόγους, ιατρούς, φυσικοθεραπευτές κλπ.)  οι οποίοι φιλοδοξούν να συνδράμουν στη σωστή ενημέρωση του κοινού και των ασθενών για θέματα κλινικής/θεραπευτικής άσκησης.

  1. Ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος των Life Walkers;

Ο ρόλος ή καλύτερα ο βασικός στόχος της ομάδας LIFE WALKERS  είναι η αφύπνιση αφενός των ασθενών, αφετέρου της κοινωνίας για τη σημασία της συμμετοχής των ασθενών με χρόνια νοσήματα σε προγράμματα συστηματικής κλινικής/ θεραπευτικής άσκησης στα πλαίσια της θεραπευτικής αντιμετώπισης των νοσημάτων τους. Για τον σκοπό αυτό τα τελευταία δύο χρόνια διοργανώνουμε διάφορες εκδηλώσεις, δράσεις αλλά και μελέτες σε συνεργασία με διάφορους φορείς όπως ο πανελλήνιος σύλλογος σκλήρυνσης κατά πλάκας κ.α. έτσι ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος να ενημερωθεί για τα οφέλη της άσκησης.

  1. Η οργάνωση είναι Πανελλαδική ή μόνο στα Τρίκαλα;

Παρόλο που έχουμε συνεργάτες σε πολλά μέρη της Ελλάδας και της Κύπρου, η ομάδα μας μέχρι στιγμής δραστηριοποιείται μόνο στη Θεσσαλία, φέτος ξεκινάμε κάποιες δράσεις και στην Κύπρο ωστόσο μελλοντικός μας στόχο είναι να επεκταθούν οι εκδηλώσεις μας και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας 

  1. Πόσα μέλη αριθμούν τα Τρίκαλα;

Λόγο του ότι η ομάδα μας δεν έχει επίσημο καταστατικό δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των μελών μας. Ωστόσο αρκετός κόσμος τόσο επαγγελματίες υγείας όσο και ασθενείς μας ακολουθούν πιστά σε κάθε μας δράση.

  1. Ποιοι μπορούν να γίνουν εθελοντές, χρειάζεται να έχει κάποιες γνώσεις κάποιος;

Ο οποιοδήποτε επαγγελματίας υγείας ή φορέας ασθενών και όχι μόνο των ενδιαφέρει ο σκοπός και ο στόχος της ομάδας μας μπορεί να έρθει σε επικοινωνία μαζί μας για να πραγματοποιήσουμε κάποια εκδήλωση ή δράση με στόχο την προαγωγή της κλινικής /θεραπευτικής άσκησης σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα. Τα τελευταία δύο χρόνια οι άνθρωποί που συντονίζαμε κυρίως τις δράσεις σε συνεργασία με διάφορους φορείς ήταν όλοι διδάκτορες κάποιου γνωστικού αντικειμένου σχετικά με την κλινική άσκηση.

  1. Σε ποιους ανθρώπους με παθήσεις απευθύνεστε;

Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, «χρόνιο νόσημα ή ασθένεια» ορίζεται η κατάσταση που καλείται να αντιμετωπίσει κάποιο άτομο ως αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, οι οποίοι με την πάροδο του χρόνου επηρεάζουν αρνητικά ένα σχετικά μεγάλο τμήμα του οργανισμού τους. Έτσι με βάση τον πιο πάνω ορισμό απευθυνόμαστε σε μια πολύ μεγάλη μάζα συνανθρώπων μας που κουβαλάνε κάποιο χρόνιο νόσημα όπως ζαχαρώδη διαβήτη, πολλαπλή σκλήρυνση, καρδιοπαθή, νεφροπαθή κλπ.).

  1. Ποιες ήταν οι δράσεις σας μέχρι σήμερα;

Πέρα από την συμμετοχή μας,  τα τελευταία δύο χρόνια στον Ημιμαραθώνιο Θανάσης Σταμόπουλος με μια ομάδα ασθενών και όχι μόνο άνω των 100 ατόμων. Από πέρσι έχουμε στενή συνεργασία με τον πανελλήνιο σύλλογο σκλήρυνσης κατά πλάκας με τους οποίους έχουμε ξεκινήσεις και με συνεργασία το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στην Κύπρο μια Πανελλαδική & Παγκύπρια μελέτη σχετικά με το τι παροχές κλινικής θεραπευτικής άσκησης υπάρχουν στις δύο χώρες καθώς και για να εξετάσουμε τον ρόλο του θεράποντα ιατρού στην παρότρυνση που προσφέρει στον ασθενή με ΣΚΠ να ασκηθεί καθώς και για να εξετάσουμε την άποψη που έχουν οι ασθενείς με ΣΚΠ σχετικά με την κλινική /θεραπευτική άσκηση. Αυτή είναι μια μελέτη που θα τρέξει σχεδόν όλο το 2020 και ευελπιστούμε να συλλέξουμε ένα μεγάλο αριθμό πληροφοριών όπου με τους κατάλληλους χειρισμούς ελπίζουμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες και τις παροχές άσκησης στους ασθενείς με ΣΚΠ. Φέτος για πρώτη φορά συμμετείχαμε στην Ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότητας, όπου ενώσαμε τις δυνάμεις και τις απόψεις μας με τους επαγγελματίες του ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Α.Ε για να δημιουργήσουμε μια ασφαλή περιπατητική διαδρομή στο κέντρο της πόλης των Τρικάλων για ασθενής με χρόνια νοσήματα περιπατητικούς και μη. Ο δήμος Τρικκαίων έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για αυτή τη δράση, έτσι μετά την χαρτογράφηση της περιπατητικής διαδρομής γύρω από το μουσείο Τσιτσάνης, προθυμοποιήθηκε να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές για να βελτιωθούν οι συνθήκες της περιπατητικής διαδρομής. Παράλληλα οργανώσαμε ένα δια δραστικό εργαστήρι Βάδισης και Κίνησης που σκοπό είχε να δείξουμε ασφαλής τρόπους μετακίνησης για συνανθρώπους μας που έχουν κάποια κινητική δυσχέρεια καθώς και τρόπους γύμνασης στη φύση για ασθενείς με χρόνια νοσήματα. Τέλος μας έχουν προσκαλέσει αρκετές φορές σε σχολεία ή πολιτιστικούς συλλόγους για να κάνουμε κάποια σχετική ενημέρωση για τα οφέλη της άσκησης σε κλινικούς πληθυσμούς.

  1. Που μπορεί να σας βρει κάποιος;

Μπορείτε να μας βρείτε στη σελίδα μας στο Facebook LIFEWALKERS TRIKALA , στο INSTAGRAM LIFEWALKERS_2018 καθώς επίσης μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο lifewalkerstrikala@gmail.com